Waardig ouder worden met de dokter van Rock Werchter

Drie maanden geleden ontdekten onderzoekers van het universitair ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam een eiwit dat verouderingsprocessen omkeert. Het natuurlijke middel is nog niet op mensen getest, maar is wel al te koop op het internet. De dokter van Rock Werchter, voormalig clubdokter van Anderlecht, is alvast enthousiast: ‘Het doet je organen werken als die van iemand die tien jaar jonger is.’

'Ik ben niet de meest normale dokter van het dorp, maar dit is wel de geneeskunde van de toekomst'

Kris Vollon «Het gaat om een klein eiwit dat ervoor zorgt dat weefsels zichzelf gaan vernieuwen doordat ze in wisselwerking treden met ons erfelijk materiaal. Zo wordt het mogelijk om de organen van een veertiger tien jaar jonger te maken. Daarom spreekt men van ‘age reversal’: het terugschroeven van de leeftijd.»

HUMO Hoe revolutionair is dit?

Vollon «Dit is de geneeskunde van de toekomst. Er wordt volop onderzoek gedaan. In één studie is men het onderzoeksstadium met muizen al gepasseerd. De resultaten zijn beloftevol: de elasticiteit van de huid verbetert, er worden nieuwe hersencellen gevormd, en er is een verjongend effect op het hart en de spieren. Je gaat er dus níét tien jaar jonger uitzien – het gaat niet om de esthetiek. Wel wordt je lichaam jonger oud, zeg maar: je organen werken weer als die van iemand die tien jaar jonger is, wat je leven vanzelfsprekend verlengt.

»Ik zou graag met die nieuwe producten werken, want dat sluit aan bij waar ik me als orthomoleculaire geneesheer mee bezighoud: de scheikunde van de mens. Ik dien vitamines en mineralen toe, om aan te vullen wat in de voeding van vandaag ontbreekt. Ook hormonaal grijp ik in door bijvoorbeeld testosteron toe de dienen.»

HUMO Welk toekomstbeeld ziet u?

Vollon «In theorie ligt de maximale levensverwachting rond de 130 jaar. In België wordt een man gemiddeld 78 jaar, een vrouw 84. Als deze middelen op grote schaal ingeburgerd raken, zoals met antibiotica is gebeurd, zou een man in België over dertig jaar 90 kunnen worden en een vrouw 96. De actieve leeftijd zal opschuiven en de bevolking zal gezonder ouder worden.»

HUMO Wat u doet, roept controverse op.

Vollon «Ik vind er niets controversieels aan, het is wetenschap. Hormonen zijn de motor van de stofwisseling. Als de motor niet draait, draait de rest ook niet. Ik neem zelf regelmatig groeihormonen. Ik ben 1,66 meter; op mijn 16de moest mijn vader beslissen of ik nog een beetje mocht groeien. Hij heeft het niet gedurfd, uit angst dat ik er later kanker van zou krijgen. Daar ben ik nog altijd lastig om. Als clubdokter van Anderlecht heb ik indertijd een vijftiental jonge gasten wél dat kleine duwtje in de rug gegeven – met hun toestemming. Precies zoals ook met Messi is gebeurd: ik was dus niet de eerste. Ik noem dat goede geneeskunde.»

HUMO Twee jaar geleden testte topkok Luc Bellings positief tijdens een dopingcontrole na een wedstrijd voor wielertoeristen. Oorzaak bleek een testosterongel te zijn, die u hem tegen het verouderen zou hebben voorgeschreven. Volgens critici is dat niet zonder risico.

Vollon «Dat klopt niet, ik gebruik die gel zelf ook. Dat gerucht is gelanceerd door een dokter uit het wielermilieu die nog achter het net heeft gevist toen ik dokter bij Anderlecht werd. Hij zei dat je er teelballen als rozijnen van krijgt. Totaal onwaar: in de juiste verhoudingen is dat product zonder risico. Het leidt helemaal niet tot prostaatkanker, het beschérmt er zelfs tegen.»

HUMO Ook bij Anderlecht, de voetbalclub waaraan u tot twee jaar geleden was verbonden, had u aanhangers.

Vollon «Er werd weleens gelachen met ‘de pillen van Vollon’. Maar vanuit de directie en het bestuur kwamen ze toch trouw om hun testosteron. Een oud-trainer is trouwens nog altijd een patiënt van mij. Hij gelooft in mijn aanpak.»

HUMO Dit weekend werkt u als backstagedokter weer op Rock Werchter. Al anti-aging-adepten over de vloer gekregen in uw container?

Vollon (lacht) «Wat die artiesten ná hun optredens doen, weet ik niet, maar op hun riders zie ik vooral fruit, groenten en gember staan.

»Ik ben begonnen in 1992. Mijn voorganger was na twee nummers van Dire Straits plots spoorloos verdwenen. Toen hebben ze mij gebeld, ook al ben ik niet de meest normale dokter van het dorp. En kijk, ik werk er nog altijd. Trouwens, één van de concertorganisatoren is óók een patiënt van mij.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234