procesmiddel x
Waarom Alex S. zeker vijftien mensen een poeder verkocht waarvan hij wist dat voor een zelfdoding diende
Zeker 15 mensen zouden zijn overleden direct na inname van middel X, nadat ze het zelfdodingspoeder hadden gekocht bij Alex S., een 28-jarige man uit Eindhoven.
Dat stelde het Openbaar Ministerie woensdagochtend in de pro-formazitting tegen de Eindhovenaar. Eerder sprak het OM nog van zes gevallen van zelfdoding die aan S. konden worden gelinkt. Inmiddels heeft justitie de dood van 33 mensen onderzocht die klanten zouden zijn van S. In 15 gevallen hield hun dood direct verband met het gebruik van middel X. Het gaat om mensen tussen de 41 en 82 jaar.
S. mag het vervolg van zijn proces voorlopig in vrijheid afwachten, zo besloot de rechtbank. De rechter verbond daaraan de voorwaarde dat hij teruggaat naar zijn begeleide woning, begeleiding accepteert en zijn behandeling in de geestelijke gezondheidszorg hervat.
S. zou ruim 55.000 euro hebben verdiend
Volgens het OM zou S. ruim 55.000 euro verdiend hebben met de verkoop van middel X en een antibraakmiddel, dat hij vaak in combinatie met het zelfdodingspoeder verkocht. S. zou de afgelopen tijd 30 euro voor het zelfdodingsmiddel hebben gerekend, en 15 voor het antibraakmiddel.
Volgens het OM verstrekte S. het middel van begin 2018 tot zijn arrestatie in juli dit jaar. Hoe vaak S. het precies zou hebben geleverd is niet bekend, het OM houdt het op honderden keren. Justitie vond 694 betalingen aan S. die te maken zouden hebben met middel X en het antibraakmiddel. Het OM verdenkt hem van hulp bij zelfdoding, overtreding van de geneesmiddelenwet en het witwassen van het geld dat hij verdiende.
S. wil het middel zelf ook kunnen innemen
Het OM kwam S. op het spoor in het onderzoek naar een zelfdoding in Best. De politie sprak ook een getuige die de inname van het middel overleefde, mogelijk doordat hij een kleinere dosis innam. De man kwam op de intensive care terecht en verklaarde volgens de officier van justitie dat hij ‘niet dood wilde’ en blij was dat hij het overleefd had.
S. vertelde dat hij zelf veel geworsteld heeft met suïcidale gedachten. S. heeft een autismespectrumstoornis en lijdt aan morbide obesitas. Hij staat naar eigen zeggen op het punt om bedlegerig te worden vanwege die aandoening. Hij vindt dat middel X vrij beschikbaar zou moeten zijn, en wil het zelf ook kunnen innemen als hij aan bed gekluisterd zou raken.
Op het moment van zijn arrestatie zat S. in een traject voor een maagverkleining. Dat wil hij na zijn voorlopige vrijlating hervatten.
Geen contact met Coöperatie Laatste Wil
In de zaak Helian, zoals het OM hem heeft gedoopt, is ook Wim van Dijk verdachte. Hij trad naar buiten in de media en zegt het middel te hebben besteld bij S. en ruim honderd keer te hebben doorverkocht. De derde verdachte in de zaak is Tineke B., een vriendin van S. die hij omschrijft als ‘zielenmaatje'. De drie zijn lid van de Coöperatie Laatste Wil, die zich sinds 2013 al sterk maakt voor zelfbeschikking bij het levenseinde.
S. beloofde woensdag dat hij na zijn voorlopige vrijlating niet meer in middel X zal handelen. De reclassering gaat hem volgen. Ook wordt zijn bankrekening in de gaten gehouden. Om herhaling te voorkomen, mag S. geen contact hebben met zijn medeverdachten, en niet met bestuursleden en coördinatoren van de Coöperatie Laatste Wil, zo besloot de rechtbank.
Worstelt u met gedachten over zelfdoding? Dringend nood aan een gesprek? Neem contact op met Zelfmoord 1813.be of bel het nummer 1813.
(Trouw)