null Beeld

Waarom blootsvoets lopen goed voor u is

Paleoantropologen denken dat de mens zo’n 40.000 jaar geleden voor het eerst schoenen aantrok. Een mooie vestimentaire traditie, maar meer en meer mensen treden de wereld weer blootsvoets tegemoet: het heet bevrijdend, én gezond.

Tom Pardoen

HUMO Mevrouw Langemeijer, u gooide uw schoenen vijf jaar geleden over de haag en vertaalde zopas de blotevoetenbijbel van Katy Bowman.

Ruth Langemeijer «Ik ben altijd sportief geweest – klimmen, fietsen, hardlopen – maar toen kreeg ik plots last van mijn knie. Tijdens het sporten had ik pijn, en op den duur raakte ik zelfs de trap niet meer op. Na een jaartje ben ik toch maar naar het ziekenhuis gegaan. Het verdict: scheve knieën. Er viel niets aan te doen, zeiden ze, en ik moest stoppen met sport. Maar als je dat tegen een sporter zegt, wordt die wanhopig.

»Een halfjaar later leerde ik toevallig barefoot running kennen. Ik dacht: ‘Wie niet waagt, niet wint.’ Ik heb me ingeschreven voor een training. Ik ben begonnen met teenschoenen – om nog een stukje bescherming te behouden. Dergelijke schoenen brengen je voeten weer in hun oorspronkelijke vorm: breed vooraan, smal achteraan. Klassieke schoenen duwen de voorkant van de voet bijeen en brengen de tenen omhoog: eigenlijk amputeer je de voorkant van de voet. Al je tenen een leven lang bijeenknijpen geeft veel ellende, maar we staan er niet bij stil omdat we nooit anders geweten hebben.»

HUMO Toen die teenschoenen in de mode waren bij hardlopers, een jaar of vijf geleden, waarschuwden orthopedisten dat zulk schoeisel de loper niet genoeg beschermt tegen schokken – vooral op een harde ondergrond. Onze voeten, zo klonk het, hebben zich na duizenden jaren schoenen dragen aangepast aan schokdempende zolen.

Langemeijer «Eén derde van de wereldbevolking draagt nooit schoenen. Dan vraag ik me toch af: hoezo evolutie? Weet u wanneer de hardloopschoen is uitgevonden? Vijftig jaar geleden. In de middeleeuwen liepen mannen op hoge hakken en er is een periode geweest dat we op verláágde hakken liepen. Schoenen zitten echt niet in onze genen, hoor.»

undefined

null Beeld

'Eén derde van de wereldbevolking draagt nooit schoenen'

HUMO Wanneer hebt u ook de teenschoenen afgezworen?

Langemeijer «Na twee weken. Het werd mooi weer, dus ik ben net als mijn coach helemaal blootsvoets gaan lopen. Na een paar weken kon ik 5 kilometer lopen zonder pijn: dat had ik al twee jaar niet meer meegemaakt. In het begin was het wel wennen: je voelt élk steentje, élke vuiligheid. Op straat en in huis. Maar terwijl schoenen slijten als je erop loopt, worden voeten sterker. De huid wordt leerachtig en harder. We krijgen – net als dieren – vetkussentjes in de voetzolen.»

HUMO Intussen laat u uw schoenen niet alleen thuis wanneer u gaat sporten: u gaat ook blootsvoets winkelen.

Langemeijer «Ja. Ik vond het gewoon fijn om plots geen klem meer om mijn voeten te hebben. Als je je reflexzones vrij laat, is dat ook weldadig voor je lijf.»

HUMO Nu refereert u aan de voetreflexologie. Een alternatieve geneeswijze die beweert dat elk orgaan, elk lichaamsdeel in verbinding staat met een specifiek plekje op de voetzool. Reflexologie is omstreden.

Langemeijer «Hoezo?»

HUMO Wetenschappers noemen het pseudowetenschappelijke nonsens.

Langemeijer «Ik kan je vertellen dat ik sinds enkele maanden in de bouwsector werk, en dat ik dus veiligheidsschoenen moet dragen: na één week had ik al vreselijke hoofdpijn. Dat had ik al vijf jaar niet meer gehad.»

HUMO In de bouw moet u wellicht ook een helm dragen: kan het daar niet aan liggen?

Langemeijer «Nee, die helm draag ik niet continu. En als ik in andere omstandigheden schoenen draag, voel ik dat óók meteen.»

HUMO Met andere omstandigheden bedoelt u formele gelegenheden?

Langemeijer «Nee, soms werk ik als interimaris in leidinggevende functies, en dan draag ik wel schoenen – teenschoenen in principe. Naar bruiloften en de opera ga ik blootsvoets.

»Omstreden of niet: mijn ervaring is anders. En die van mijn leerlingen ook. Zij komen vaak na één week al terug naar de les: ‘Gek, maar mijn darmen werken veel beter. Zou het er iets mee te maken hebben? Ik was dinsdag op een symposium over blessurevrij lopen en daar werd alleen maar over vermogen – afstand en gemiddelde snelheid – gesproken, en níét over looptechniek. Achteraf ben ik op de onderzoekers afgestapt: ‘Waarom zeggen jullie niets over techniek?’ Hun antwoord: ‘Iedereen heeft een eigen, natuurlijke tred en daar is niets aan te veranderen.’ Terwijl ik al honderden mensen opnieuw heb leren lopen.»

HUMO Ik loop 40 kilometer per week en sukkel ook met blessures. Mijn orthopedist zegt inderdaad dat het geen zin heeft om je manier van lopen aan te passen: ‘Als je nadenkt over hóé je loopt, ben je fout aan het lopen.’

Langemeijer «Je moet loslaten. Ontspannen. Maar dat gebeurt vanzelf als je op blote voeten loopt. Weet jij hoe je loopt op een grindpad? (Abrupt) Ga ’ns rechtstaan. Doe een paar passen achteruit. Oké? Het is je wellicht opgevallen dat je je benen hebt opgetild en dat je ze nadien hebt laten vallen – op de middenvoet. Dat doe je óók als je op blote voeten op een pijnlijke ondergrond loopt. Want als je je benen uitstrekt en de voet laat afrollen, heb je meer pijn. Je zet meer druk op een grotere oppervlakte. Met andere woorden: iemand die buiten op blote voeten loopt, loopt automatisch anders. Beter.»

HUMO Wordt u soms raar bekeken als u blootsvoets door de stad loopt?

Langemeijer «Nee. Nooit. (Stilte) Jawel: áltijd. Hahaha. In de zomer valt het wel mee, maar in de winter denken mensen dat ik gek ben. En één keer op de tien maakt iemand een gemene opmerking. ‘Dat is ongezond!’ Of: ‘Je krijgt er een blaasontsteking van.’ Terwijl ik nu ultramarathons loop. Op blote voeten, ja.»

HUMO Onze straten zijn bezaaid met hindernissen en smeerlapperij. Hebt u daar geen last van?

Langemeijer «Nee. Je moet kijken waar je loopt.»

HUMO Kleine steentjes en glassplinters ziet u toch niet liggen?

Langemeijer «Steentjes worden pas vervelend als je er drie keer met dezelfde plek op trapt; glas voel je meteen, dat is acuut pijnlijk. Daarom heb ik altijd een pincetje op zak. Als je de scherf verwijdert en dan even op het wondje duwt zodat het vuil eruit bloedt, is er niks aan de hand.»

HUMO Wordt u zomaar overal binnengelaten? Op een Facebookgroep van fervente blotevoetenlopers, las ik over een man die niet binnen mocht bij Albert Heijn.

Langemeijer «In Amsterdam zijn er wel enkele musea waar je niet in komt zonder schoenen. Maar in winkels doen ze niet moeilijk.»

HUMO Binnenkort krijgen we opnieuw bar weer: gaat u de hele winter door blootsvoets de straat op?

Langemeijer «Ja. Alleen niet als er sneeuw ligt, want strooizout brandt heel erg. Maar ik houd het meestal lang vol. Je voeten verkleumen niet, nee, omdat je bloedvaatjes beter gaan werken als je er niet altijd schoenen en sokken om doet. Pas op: het wordt wel koud, maar als je binnengaat heb je één-twee-drie weer warme voeten.»

HUMO Een allerlaatste argument voor blote voeten: nooit meer zweetvoeten!

Langemeijer «Ha! En kalknagels gaan ook weg. Geloof me: je voeten worden niet alleen gezonder, ze worden ook mooier!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234