null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

SeksuoloogWim Slabbinck

Waarom de clitoris in de schoolboeken moet: ‘Niemand heeft minder kans op een orgasme dan heteroseksuele vrouwen’

Vanaf volgend schooljaar krijgen sommige Vlaamse leerlingen de volledige clitoris te zien in hun biologiehandboek. Seksuoloog Wim Slabbinck legt uit waarom de clitoris in alle handboeken meer aandacht moet krijgen.

Aida Macpherson

– Waarom moesten we zo lang wachten op meer aandacht voor de clitoris in de klas?

WIM SLABBINCK «Dat lange wachten komt deels doordat de clitoris pas in 1998 werd ontdekt. Niet toevallig door een vrouwelijke urologe, de Australische Helen O’Connell. De onderbelichting van de clitoris in biologieboeken legt de seksuele ongelijkheid bloot die nog steeds aanwezig is in onze maatschappij. Het is belangrijk om die ongelijkheid recht te trekken, door de penis en de clitoris evenveel aandacht te geven.»

– Slechts de helft van de vrouwen ervaart een orgasme tijdens seks. Door onwetendheid over de clitoris?

SLABBINCK «De rol van de clitoris komt inderdaad te weinig aan bod. Dat begint al in de middelbare school. Terwijl ook meisjes recht hebben op informatie over hun geslachtsorgaan. Meisjes en vrouwen kunnen meestal wel klaarkomen, maar worden vaak niet goed gestimuleerd. Zo is de penis helemaal niet zo’n goed instrument om vrouwen te doen klaarkomen. Vingers en tongen zijn veel wendbaarder. Toch blijkt men vaak te denken dat de penis de vrouw moet doen klaarkomen. Heteroseksuele vrouwen in onze maatschappij hebben dan ook de minste kans om klaar te komen bij hun partner. Lesbische vrouwen, heteroseksuele en homoseksuele mannen komen allemaal meer klaar dan heteroseksuele vrouwen.»

Wim Slabbinck Beeld VTM
Wim SlabbinckBeeld VTM

– Waarom doen we zo moeilijk over het vrouwelijk geslachtsorgaan?

SLABBINCK «Dat is een restant van de seksuele ongelijkheid in onze maatschappij. Het is niet moeilijk om de clitoris, zoals de penis, volledig af te beelden in biologieboeken. We zijn 2021. Het is tijd om die ongelijkheid recht te zetten. Kennis is ook het begin van macht en wijsheid over je eigen lichaam. Als je die kennis niet aangereikt krijgt, wordt het moeilijk, zeker voor meisjes aangezien de clitoris niet erg zichtbaar is. Daarom is het des te belangrijker voor meisjes dat zij deze kennis krijgen. Als ze daar op jongere leeftijd mee beginnen is de kans ook groter dat ze een goede relatie ontwikkelen met hun seksualiteit, zodat ze seksueel plezier kunnen beleven.»

– Welke misverstanden over de clitoris wilt u graag de wereld uit?

SLABBINCK «Dat de clitoris een mooi bolletje of erwtje is, zoals het soms wordt genoemd. Clitoris betekent kleine heuvel in het Grieks en het zit dan ook net als een heuvel grotendeels ondergronds. Je hebt het topje van ‘de heuvel’ maar daaronder zit een heel orgaan. Niet veel mensen weten dat de clitoris voor negen tiende binnenin zit en een cruciale rol speelt. Net zoals een penis zwelt de clitoris op bij opwinding, waarbij de vulva kussentjes ontwikkelt die ervoor zorgen dat de vagina vochtig wordt en de seks pijnvrij is. De clitoris is dus eigenlijk een voorwaarde voor seksueel plezier van de vrouw. In de geactualiseerde handboeken moet een volledige anatomische weergave van de clitoris met duiding over het inwendige deel het belang van de clitoris duidelijk maken. Ik roep Vlaamse uitgeverijen dan ook op om contact op te nemen met de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en Sensoa om samenwerkingen hierrond op te starten.»

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234