null Beeld DM
Beeld DM

La Boum

Waarom deze mensen straks naar ‘La Boum 2’ gaan: ‘Ik geloof niet in de actuele cijfers’

Vandaag staat La Boum 2 gepland, de opvolger van het beruchte festival in het Ter Kamerenbos dat begin april plaatsvond en uitmondde in rellen. Zo’n 8.000 mensen lieten op Facebook al weten aanwezig te zullen zijn. Wat drijft deze jonge festivalgangers?

Soukaina BenamarKayin Luys en Dario Van Fleteren

Bryan Vandenbussche (24) uit Roeselare

‘Hoop dat politie dit keer wel aan onze kant staat’

‘De reden waarom ik zaterdag aanwezig zal zijn op het openluchtfestival in het Ter Kamerenbos is vooral om plezier te beleven. Om nog eens goed los te gaan en te genieten van de vrijheid. Dat is ook het doel van de hele La Boum-beweging: aantonen dat plezier maken in deze crisis perfect mogelijk is.’

‘Het gehele coronabeleid daarentegen is gebaseerd op angst zaaien en het inperken van onze vrijheden. Er wordt te weinig rekening gehouden met het algemeen welzijn van mensen. De coronamaatregelen zouden mensen juist moeten stimuleren om gezonder te gaan leven, maar ze doen het tegenovergestelde: mensen binnen houden.

Bryan Vandenbussche. Beeld Wouter Maeckelberghe
Bryan Vandenbussche.Beeld Wouter Maeckelberghe

‘Ik snap de negatieve reacties op het evenement, want tijdens de eerste La Boum lag de nadruk vooral op de rellen en het geweld tussen jongeren en politie. Dat heeft op buitenstaanders een negatieve indruk gemaakt. Dit terwijl de drijfveer van La Boum helemaal niet vijandig of gewelddadig is. Ik distantieer mij ook van de oorlogstaferelen die zich daar hebben voorgedaan. Toch kan ik de frustratie die op dat moment bij de jongeren heerste begrijpen. We hebben al een hele lange tijd op onze tanden gebeten en dan worden we met een heel intimiderend machtsvertoon op de vingers getikt. Plots was het allemaal de schuld van de jongeren. Ik snap dat de politie soms moet ingrijpen, maar die is daarin eerder selectief. Tijdens de onaangekondigde carnavalstoet in Brussel vorige week trad de politie bijvoorbeeld amper op.

‘Ik hoop vooral dat het tweede La Boum-festival een succes wordt en dat de ordehandhaving dit keer ook aan onze kant zal staan. Angst voor een coronabesmetting heb ik alvast niet, in openlucht is de kans 1 op 1.000.’

Tim Degraer. Beeld Wouter Maeckelberghe
Tim Degraer.Beeld Wouter Maeckelberghe

Tim Degraer (35) uit Roeselare

‘Ik geloof niet in de cijfers, wel in de incompetentie van onze overheid’

‘Of ik bang ben door de beelden van La Boum 1? Ik kijk al vijf jaar geen televisie meer. Veel is me dus niet bijgebleven, enkel het beeld waarop die vrouw omvergelopen werd door een paard. De politie heeft toen niet correct gereageerd. Maar als je strijdt voor iets waarin je gelooft, zal er altijd wel oppositie zijn. In dit geval is dat dus de politie en de overheid.

‘Ik begrijp de negatieve reacties van sommige mensen wel. Corona is echt, daar wind ik geen doekjes om, maar het is zodanig opgeblazen door de media en de overheid dat iedereen nu doodsbang is. Toen ik bij de start van de pandemie nog eens naar het journaal keek, merkte ik meteen de angst op die van het beeldscherm droop. De mensen worden zodanig bang gemaakt dat iedereen in zijn zetel blijft zitten.

‘La Boum 2 is de perfecte tegenreactie. Ik wil wel benadrukken dat het niet de bedoeling is dat het een vechtpartij wordt, maar een vredelievende fuif om samen onze rechten te verdedigen. We zijn het beu om rekening te moeten houden met alle maatregelen. We willen niet leven in een samenleving waar we moeten vrezen om na 12u ’s nachts nog buiten te komen. Nergens in de wetgeving staat dat dat verboden is. We willen gewoon ons leven weer kunnen leiden zoals vroeger. Ik vind het bijvoorbeeld vreemd dat mensen vandaag bang zijn om iemand te knuffelen of een zoen te geven. Uiteindelijk ben ik al op zoveel manifestaties geweest en heb ik nog niets voorgehad.

‘Met dit feest willen we gehoord worden. Ik ben niet bang om besmet te worden. Ik geloof niet in de actuele cijfers, wel in de incompetentie van onze overheid.’

Vicky Nobels. Beeld © Stefaan Temmerman
Vicky Nobels.Beeld © Stefaan Temmerman

Vicky Nobels (39) uit Antwerpen

‘Mijn doel is jongeren een hart onder de riem steken’

‘Ik ga zaterdag naar het Ter Kamerenbos, maar niet per se naar La Boum. Naast het beruchte festival zijn er ook randactiviteiten. Met mijn aanwezigheid wil ik jongeren een hart onder de riem steken. Zelf ben ik al 39, maar de maatregelen en hun impact op jongeren maken me ongerust. Ze horen hoe hun festivalzomers en feestjes steeds opnieuw in het water vallen. Dat zijn geen prettige maatregelen. Waarvoor leven ze dan nog? Toen ik zag hoe de ordediensten vorige keer in het Ter Kamerenbos ingrepen, brak mijn hart. Dat was niet oké. Bij mijn weten waren die jongeren niet gewelddadig. Zij willen gewoon leven. Moest er nu echt zo hardhandig ingegrepen worden?

‘Ik ben geen antivaxer en ontken het bestaan van het coronavirus niet. De maatregelen volg ik ook. Dat een winkel een boete zou krijgen omdat ik weiger een mondmasker te dragen, zou ik niet willen. Maar dat neemt niet weg dat ik niet kritisch ben tegenover de maatregelen.

‘Waar blijven de cijfers over hoe mensen ziek worden door de coronamaatregelen? We leven in een angstcultuur. Er wordt ons aangepraat dat we allemaal gevaarlijk zijn. Alsof we allen wandelende virussen zijn. Dan denk ik: ocharme. Zoiets zet een psychische druk op mensen, zeker jongeren. Het brengt me tranen in de ogen.

‘Of een feest nu het beste idee is om versoepelingen los te peuteren weet ik niet. Maar ik vraag me af in hoeverre de maatregelen zelf nog gezond zijn.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234