null Beeld

Waarom Elke Pattyn moet vertrekken bij de VTM-nieuwsdienst

Het blijft onrustig op de VTM-nieuwsdienst. Nadat deze zomer politiek journalist Jan De Meulemeester er de deur achter zich dicht trok, verdwijnt nu nieuwsanker Elke Pattyn van het scherm.

pieter dumon

Middags presenteerde ze met uitgestreken gezicht het middagjournaal. Een paar uur later ging het persbericht de deur uit waarin de VTM-nieuwsdienst liet weten dat de samenwerking met Elke Pattyn (39) wordt stopgezet. Officieel gebeurt dat in onderling overleg, maar verschillende bronnen wijzen er op dat Pattyn, net als De Meulemeester trouwens, wel degelijk gedwongen afscheid neemt van de VTM-nieuwsdienst. Pattyn werkte sinds 2004 op de redactie van de VTM-nieuwsdienst. Sinds 2013 was ze er nieuwsanker.

In het officiële persbericht wordt Pattyn bedankt voor de afgelopen jaren op de redactie. Klaus Van Isacker, sinds begin juni hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst, wenst haar veel succes toe bij alles wat ze nog onderneemt. Over het waarom van haar vertrek willen noch Pattyn noch Van Isacker meer kwijt.

Op de redactievloer zoekt men de reden voor het plotse vertrek van Pattyn bij de crisis die vorig jaar uitbrak bij de VTM-nieuwsdienst. Toen stuurden dertien journalisten, onder wie Pattyn, een scherpe mail aan de directie waarin ze hun bezorgdheid uiten over het krimpende belang, de geloofwaardigheid en impact van het VTM Nieuws. Hoewel zijn naam niet expliciet genoemd werd, las de mail als een aanklacht tegen toenmalig hoofdredacteur Nicolas Lataire. Die moest in eerste instantie vertrekken maar werd later opnieuw opgevist, na aanhoudende druk van de redactie die onder meer het middagjournaal drastisch inkortte.

null Beeld

Daardoor kwamen de dertien ondertekenaars plots tegenover hun collega’s te staan. Zeker Pattyn, die gezien werd als voortrekker van de mailactie, kwam in een ongemakkelijke positie terecht. Al helemaal toen een aantal initiële ondertekenaars liet weten geschrokken te zijn van de inhoud en aangaven dat ze zich misleid voelden door de initiatiefnemers, onder wie dus Pattyn.


GELEKTE MAIL

De positie van het voormalig nieuwsanker ging nog meer aan het wankelen toen ze, net voor de gemeenteraadsverkiezingen, een interne mail lekte en daarbij per ongeluk de volledige redactie in cc zette. Toen al zou er aan gedacht zijn om de samenwerking met Pattyn stop te zetten. Maar omdat ze als nieuwsanker in de spotjes voor de verkiezingsuitzendingen te zien was en de redactie in volle aanloop naar de verkiezingen een relletje kon missen als kiespijn werden de plooien glad gestreken.

Een tijdelijk vredesbestand, zo blijkt nu. Net als bij De Meulemeester valt nu te horen dat Pattyn niet meer ‘matcht’ met de waarden die het VTM Nieuws wil uitdragen. Het vertrek van Pattyn betekent trouwens niet dat er nu naar een nieuw anker wordt gezocht. Met Freek Braeckman, Birgit Van Mol, Dany Verstraeten enStef Wauters zijn er voldoende gezichten om Pattyn te vervangen.

Ⓒ De Morgen

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234