null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

verenigde statenpresidentsverkiezingen

Waarom is de post een strijdpunt in de Amerikaanse presidentscampagne?

De postdienst is het middelpunt van een felle strijd in de Amerikaanse presidentscampagne geworden. Wat is er aan de hand?

Karlijn Van Houwelingen

Wat heeft de post met verkiezingen te maken?

De meeste Amerikanen kunnen per post stemmen in de presidentsverkiezingen. Vier jaar geleden stemde bijvoorbeeld ongeveer een kwart van de kiezers per post. Nu kan dat wel eens verdubbelen tot 80 miljoen kiezers, schat The New York Times. Veel Amerikanen willen vanwege het coronavirus volle stembureaus mijden.

Postbodes moeten bij al die mensen stembiljetten bezorgen, en ze weer afleveren bij kiesraden die de stemmen tellen. Biljetten die na de verkiezingsdag binnenkomen of geen datumstempel hebben, tellen niet mee. Als postbodes dus niet in staat zijn op tijd te bezorgen, of juiste stempels op de envelop ontbreken, wordt sommige Amerikanen goedbeschouwd hun stemrecht ontnomen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Kan de postdienst dat aan, al die stembiljetten?

Op zich wel – rond Kerstmis lukt het postdienst USPS ook om miljarden pakjes en brieven op hun bestemming te krijgen, in alle uithoeken van de VS, zoals de grondwet eist. Maar er is de laatste tijd sprake van fikse vertragingen, waarschuwen postbodes en vakbonden. Onlangs is een nieuwe postbaas aangetreden bij het staatsbedrijf, Louis DeJoy, een rijke bondgenoot van Trump die gul aan de campagne van de president doneerde. DeJoy, die financiële belangen heeft in concurrent UPS, besloot te bezuinigen om de organisatie efficiënter te maken.

De post worstelt al langer in de VS. Tussen 2007 en 2018 werd 68 miljard dollar verlies geleden. Tijdens de pandemie kwamen daar gebrek aan brieven en extra kosten bovenop. DeJoy beperkt nu overwerk voor postbodes, en sommige sorteermachines zijn uitgezet. Postbodes maakten vaak extra ritjes om alle post van die dag de deur uit te krijgen, maar dat mag niet meer. Amerikanen klagen dat onder meer medicijnen te laat bezorgd worden. USPS waarschuwde dat staten hun deadlines voor het aanvragen en terugsturen van stembiljetten moeten bijstellen, omdat het anders niet lukt ze op tijd te bezorgen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Wat nu?

Democraten willen extra geld vrijmaken om de verkiezingspost af te handelen, maar Republikeinen houden 25 miljard dollar noodfinanciering vooralsnog tegen, in onderhandelingen over een breder pakket coronahulp waar de twee partijen het maar niet over eens kunnen worden. Trump zei vorige week onomwonden dat hij weigert extra geld vrij te maken, omdat stemmen per post dan niet mogelijk is. Hij schildert het poststemmen af als recept voor fraude. Kiezersfraude is de afgelopen decennia in werkelijkheid zeldzaam geweest, ook in staten waar altijd al veel per post wordt gestemd. Er zijn alleen gevallen bekend van relatief kleinschalig gesjoemel op lokaal niveau.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Wat wil Trump dan?

Trump ondermijnt de postdienst om de verkiezingen naar zijn hand te zetten, menen met name Democraten. Vooral de Democratische achterban doet namelijk liever per post mee aan de komende presidentsverkiezingen, blijkt uit peilingen. Voormalig president Barack Obama was uitgesproken over wat hij ziet als ‘chirurgische precisie’ om het stemmen tegen te werken. In een podcast herhaalde Obama dat zijn opvolger ‘expliciet probeert stemmen te ontmoedigen’ door de postdienst te dwarsbomen.

Lawrence Douglas, rechtenprofessor en verkiezingskenner aan universiteit Amherst in Massachusetts, vreest dat Trump straks probeert de winst te claimen nog voor de poststemmen verwerkt zijn. ‘Hij zou kunnen zeggen: ik ga aan kop op de verkiezingsdag, de postbiljetten die nog geteld worden zijn niet te vertrouwen, dus ik heb gewonnen.’

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi laat Congresleden terugkeren van hun vakantie om ‘het postkantoor te redden’. Twee Democratische Congresleden vroegen de FBI per brief om onderzoek te doen naar de postbaas. De inspecteur-generaal die toezicht houdt op de postdienst opende al een onderzoek.

Barack Obama Beeld AP
Barack ObamaBeeld AP

Wat betekent dit voor kiezers?

Stem toch maar in het stembureau als dat kan, adviseren experts. Zo niet, vraag je poststembiljet dan zo vroeg mogelijk aan, en stuur het zo vroeg mogelijk terug. Beter nog: omzeil de postbode en lever het zelf af bij de kiesraad.

Een van de kiezers die per post stemt: Donald Trump. Hij heeft voor zichzelf gewoon een postbiljet aangevraagd in zijn officiële thuisstaat Florida. Het kiessysteem is daar niet anders dan in veel andere staten, maar per tweet liet Trump weten dat stemmen per post in die cruciale swing state waar veel ouderen wonen in zijn ogen wél veilig is.

Wellicht heeft die ommezwaai iets te maken met de statistieken uit Florida. Republikeinen stemden daar in 2016 vaker per post dan Democraten. Trump won toen met een verschil van ruim 112.000 stemmen. Maar vorige maand hadden Democratische kiezers al 400.000 stembiljetten méér aangevraagd dan Republikeinse inwoners van Florida.

Wachten de Staten deze discussie lijdzaam af?

Nee, integendeel. Steeds meer overheden in de Verenigde Staten zetten in op alternatieven voor stemmen per post. In staten als Connecticut, Virginia en Pennsylvania wordt gekeken of meer speciale inleverbussen voor stembiljetten kunnen worden neergezet, bericht The New York Times. President Donald Trump heeft al duidelijk gemaakt daar niet blij mee te zijn.

Trump vroeg zich via Twitter af wie de stembiljetten uit die bussen gaat halen. ‘En wat gaat ermee gebeuren voordat ze worden verwerkt?’, vervolgde hij. ‘Een frauduleuze verkiezing? Zo slecht voor ons land.’ Zijn campagneteam stapte in Pennsylvania naar de rechter om een stokje te steken voor het gebruik van de drop boxes.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234