Screenshot uit de Discord-app uit de 'Pano'-reportage over Schild & Vrienden. Beeld RV VRT
Screenshot uit de Discord-app uit de 'Pano'-reportage over Schild & Vrienden.Beeld RV VRT

Waarom is Discord de geliefde chatapplicatie van Schild & Vrienden en co.?

In het openbaar doet Schild & Vrienden zich voor als een onschuldig groepje dat kwajongensstreken uithaalt. Op Discord, een chatapp voor gamers, deelden leden racistische en vernederende berichten. Wat maakt die app zo interessant voor extreem-rechtse praat?

Zowel op Facebook, Instagram als op Twitter vind je publieke accounts van Schild & Vrienden. Maar wie echt wil weten wat er in de organisatie leeft, heeft toegang nodig tot online besloten groepen. Enkel daar toont Schild & Vrienden zijn ware gelaat, zoals de reportage van Pano aantoonde.

Zo spreekt journalist Tim Verheyden in de reportage over de besloten Facebook-groep "S&V Actua en Discussie", maar het meest bezwarende materiaal vond hij op Discord, een applicatie die zich in de eerste plaats richt op gamers.

Het platform werd opgericht in 2012 en ontwikkelde een applicatie die gamers moest helpen om beter samen te werken in onlinegames. "Dankzij Discord kan je via tekst, stem en video met elkaar communiceren terwijl je aan het gamen bent", zegt computerwetenschapper Jeroen Baert (KU Leuven). Of hoe Discord het makkelijker maakte om elkaar in een online shooter te waarschuwen dat je je best nog even verschuilt achter een muur om uit het zicht te blijven van een vijand.

Het platform heeft 87 miljoen geregistreerde gebruikers. Dagelijks melden zich 14 miljoen gebruikers aan, die allemaal samen maandelijks bijna 10 miljard berichten delen.

Charlottesville

Maar dat zijn dus niet alleen onschuldige berichten over gaming. Dat Discord een uitverkoren platform is voor groeperingen zoals Schild & Vrienden is niet verwonderlijk volgens Baert. "Communiceren via memes en gaming zijn heel nauw met elkaar verbonden. Bovendien zijn gebruikers vooral mannen tussen 12 en 30 jaar."

Daarnaast kun je via Discord zelf kiezen of je een publiek of privaat kanaal maakt. Een privaat kanaal raak je enkel binnen als je over de juiste url beschikt. "Het is niet zo dat je de groep via Google terugvindt", zegt Baert. Beheerders van de kanalen beslissen wie binnen mag en wie niet. Bovendien kunnen ze de virtuele kamer naar eigen smaak inrichten. Zo was in de Pano-documentaire duidelijk te zien dat de 'vind ik leuk'-knoppen in de vorm van het Schild & Vrienden logo werden veranderd. De geheime Discord-groep van Schild & Vrienden werd volgens Tim Verheyden ondertussen verwijderd.

Het is niet de eerste keer dat Discord in opspraak komt in het kader van extreem-rechtse groeperingen. The New York Times berichtte een jaar geleden dat de mars van racisten en Amerikaanse neonazi's in Charlottesville gecoördineerd werd via Discord.

Het bedrijf verwijderde uiteindelijk verschillende private neonazigroepen van zijn platform. Het vertelde er wel meteen bij dat het niet actief op zoek zou gaan naar racistische berichten. "De privacy van de gebruiker is enorm belangrijk voor ons", stond te lezen in een tweet.

Facebookgroep

"In tegenstelling tot een bedrijf als Facebook met duizenden moderatoren, heeft Discord een honderdtal werknemers in totaal", zegt Baert. Volgens Crunchbase zijn dat er tussen de 100 en 250. "Zij zijn nog een bedrijf in volle groei dat in de eerste plaats groter wil worden, geweld opsporen komt dan pas op de tweede plaats."

Screenshot uit de 'Pano'-reportage waaruit blijkt dat leider Dries Van Langenhove zich zorgen maakt dat de inhoud van de besloten Facebook-groep van Schild & Vrienden uitlekt naar de buitenwereld.  Beeld RV VRT
Screenshot uit de 'Pano'-reportage waaruit blijkt dat leider Dries Van Langenhove zich zorgen maakt dat de inhoud van de besloten Facebook-groep van Schild & Vrienden uitlekt naar de buitenwereld.Beeld RV VRT

Schild & Vrienden beheerde ook een besloten Facebook-groep waar minstens even racistische memes werden gedeeld. Facebook investeert sinds de presidentsverkiezingen in 2016 zwaar in het monitoren van racisme, kinderporno en geweld. Toch kon de besloten groep van Schild & Vrienden blijven bestaan.

Facebook laat in een schriftelijke reactie aan De Morgen weten dat het niet op specifieke gevallen zoals deze kan reageren. "Maar we kunnen in het algemeen wel stellen dat het Facebook-beleid haatdragend taalgebruik afkeurt en zo snel mogelijk wil verwijderen."

Op dit moment werken er 14.000 mensen die gerapporteerde inhoud onderzoeken. Het probleem is dat besloten groepen vaak heel voorzichtig mensen toelaten, waardoor de kans op rapportering klein is.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234