Joe Biden Beeld AFP
Joe BidenBeeld AFP

Verenigde Staten

Waarom Joe Biden zijn overwinning misschien wel te danken heeft aan... Republikeinen

Joe Biden werd zonet door verschillende media uitgeroepen tot 46ste president van de Verenigde Staten. Dat de democraat er bij de presidentsverkiezingen uiteindelijk in geslaagd is om het laken naar zich toe te trekken in de o zo belangrijke strijdstaten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania, heeft hij misschien wel te danken aan... Republikeinen.

Ernesto Rodríguez Amari

Verschillende misnoegde leden van de Republikeinse partij, onder wie Marco Antonio Valera, konden niet langer aanzien hoe Donald Trump hun Grand Old Party in de afgrond reed, en voerden namens ‘The Lincoln Project’ campagne vóór de man die hun tegenstrever had moeten zijn.

HUMO Meneer Valera, u bent Republikein in hart en nieren, maar toch hebt u kiezers aangespoord om op Joe Biden te stemmen.

MARCO ANTONIO VALERA «Donald Trump, Republikein of niet, vormt een bedreiging voor onze grondwet en ons land. Alleen als Trump verdwijnt, kunnen de wonden van Amerika helen. Zijn enige formule is liegen, bedriegen en frauderen. Hij probeert de democratie te gebruiken om zijn eigen dictatuur te installeren. In onze ogen was Joe Biden de enige presidentskandidaat die respect had voor de grondwet, de enige ook die het land kon redden van de immer toenemende polarisatie. Daarom hebben we hem gesteund.»

HUMO Weten jullie nu al welke impact het Lincoln-project op de verkiezingen heeft gehad?

VALERA «Wij hebben ons vooral gefocust op de staten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. Die zijn uiteindelijk erg belangrijk gebleken. We hebben geprobeerd om de Republikeinse kiezers daar te wijzen op de fouten die Trump heeft gemaakt.»

HUMO Hoe hebben jullie dat gedaan?

VALERA «Door kiezers op te bellen, door campagne te voeren via Skype en Zoom. We hebben geprobeerd het Trumpisme zichtbaar te maken. We kozen in de filmpjes die we toonden voor de frontale aanpak, net zoals Trump doet. We toonden hoe hij geen enkel respect heeft voor de wet, hoe hij enkel aan zichzelf denkt, en hoe hij de afgelopen vier jaar zowat elke denkbare bevolkingsgroep beledigd heeft.»

HUMO Trump kondigde tijdens de verkiezingsnacht al zijn overwinning aan, en sprak over bedrog.

VALERA «Wie nog voor de laatste stem geteld is al over fraude spreekt, is het niet waard om president van Amerika te zijn. Eens te meer liet hij zien wie hij echt is.»

HUMO Hoe zal de Republikeinse partij nu haar wonden helen?

VALERA «Trump heeft voor een breuk binnen de partij gezorgd. Toch zijn er heel wat Republikeinen die de grondwet en democratie hoog in het vaandel dragen. Zij hopen om de komende jaren een nieuwe kandidaat naar voren te kunnen schuiven. Iemand die onze traditionele waarden en respect uitdraagt.»

HUMO Trump kiest resoluut voor ‘America First’. Dat ligt toch in lijn met het Republikeinse gedachtegoed?

VALERA «Trump kiest voor nationalisme, dat is niet hetzelfde als patriottisme. Republikeinen handelen uit liefde voor hun land, dat is wat anders dan haat en verdeeldheid zaaien.

»Ik hoop dat Trumps nederlaag een sterk signaal is voor andere populisten, zoals Jair Bolsonaro in Brazilië, Vladimir Poetin in Rusland, Rodrigo Duterte in de Filipijnen en Viktor Orbán in Hongarije. Zij zullen inzien dat het nationalisme ziek is en geen toekomst heeft.»

HUMO Trump laat een gepolariseerd Amerika achter. En dat niet alleen. De voorbije maanden vielen er meer dan 200.000 coronadoden en kwam de economie in een zware recessie terecht.

VALERA «Trump heeft vier jaar lang een tsunami van haat gecreeerd. Nu wacht Joe Biden de ondankbare taak om het puin te ruimen. Maar volgens ons is hij wel de geschikte persoon om jaren wanbeleid te herstellen. Biden moet proberen om de polarisatie in onze maatschappij te keren, net zoals Nelson Mandela heeft gedaan na jaren van apartheidsregime in Zuid-Afrika. De haat die Trump met elke speech aanwakkerde, moet weer gaan liggen. »Biden zal ook het vertrouwen in de wetenschap moeten herstellen. Trump heeft het dragen van mondmaskers altijd geridiculiseerd, waardoor de meeste van zijn aanhangers ze weigerden te dragen tijdens zijn verkiezingsrally’s. Dat heeft tot vele doden geleid.

»Op economisch vlak zal Biden opnieuw over de handelsakkoorden moeten onderhandelen. En hij heeft ook al aangekondigd dat hij de Verenigde Staten weer zal laten aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs.»

HUMO Moeten we vrezen dat de strijd alsnog voor het Hooggerechtshof beslecht zal worden?

VALERA «Trump zal de uitslagen van alle staten waar hij verloren heeft proberen te betwisten. Hij zal zeggen dat er verkeerde namen zijn gebruikt en dat handtekeningen vervalst zijn. Eerst zal hij bij de federale rechtbanken aankloppen, daarna bij het Hooggerechtshof. Hij weet dat er in het Hooggerechtshof een meerderheid van conservatieve rechters is: hij heeft twee van hen zelf benoemd. Toch denk ik dat die rechters zich enkel op de feiten zullen baseren, maar je weet maar nooit in het gepolariseerde Amerika van vandaag.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234