Ook op de vergadering van stockfotomodellen hadden ze last van laatkomers Beeld Shutterstock
Ook op de vergadering van stockfotomodellen hadden ze last van laatkomersBeeld Shutterstock

JournalistVera Spaans

Waarom komen sommige mensen altijd te laat? ‘Een wereldleider wil de rest laten wachten’

Als notoire laatkomer besloot journalist Vera Spaans dat onderwerp uit te diepen in een boek. Want achter het ‘waarom’ van te laat komen zit meer psychologie, cultuur en macht dan op het eerste gezicht lijkt.

Jette Pellemans

In haar nieuwe boek ‘Te Laat’ omschrijft Vera Spaans (42) hoe ze als notoire laatkomer bij een redactievergadering van haar vorige werkgever, de Nederlandse krant Het Parool, juist eens te vroeg verschijnt. Als enige, want de voltallige redactie verschijnt een kwartier, een half uur, de hoofdredacteur zelfs drie kwartier later. Ze voelt zich een sukkel, omdat ze braaf zat te wachten tot de rest zou verschijnen. Wat ze in die tijd allemaal niet had kunnen doen! In die redactevergadering besluit ze het onderwerp ‘te laat komen’ te pitchen als artikelidee. Het werd een boek.

Vera Spaans: ‘In de diplomatie is te laat komen een manier om piketpaaltjes te slaan.’ Beeld Patrick Post
Vera Spaans: ‘In de diplomatie is te laat komen een manier om piketpaaltjes te slaan.’Beeld Patrick Post

Valt er zoveel over te zeggen dan?

SPAANS «Toen ik met een aantal psychologen over dit onderwerp ging praten, bleek dat er allerlei interessante mechanismes ten grondslag liggen aan ‘te laat komen’. Voor de een is het een vorm van verzet, bij een ander komt het voort uit een daadwerkelijk andere beleving van tijd: voor hen duurt een minuut écht langer dan 60 seconden. Bovendien merkte ik dat mensen heftige opvattingen hadden over te laat komen. Mensen vonden het of totaal herkenbaar, of vertelden hoe vreselijk irritant laatkomers waren. Dat die ander zijn tijd zeker belangrijker was dan hun tijd? Het bleek kortom niet iets triviaals te zijn, maar genoeg stof te bieden voor een boek.»

Wat vond je het meest interessante inzicht dat je hebt opgedaan?

SPAANS «Ik vond het heftig om te horen wat Nederlanders van kleur allemaal naar hun hoofd krijgen als zij te laat komen. De Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia, opgegroeid op Curaçao, vertelde me hoe hij een keer fors te laat kwam bij een afspraak met een stichting. Stom, maar kan iedereen gebeuren. De zes vervolgafspraken begonnen echter allemaal met: we spreken af om drie uur, maar voor jou Gershwin om kwart voor drie, haha. Als dat met één organisatie gebeurt, is dat niet erg, maar als je merkt dat je er standaard op wordt aangekeken en witte Nederlanders die te laat komen niet – is dat gewoon tamelijk racistisch.»

Welke rol heeft te laat komen in de politieke arena?

SPAANS «Het is een ongeschreven wet dat diegene die als laatste arriveert, boven ligt in de onderhandelingen. Dat is goed te zien aan Donald Trump. Hij is van nature stipt, maar als wereldleider komt hij altijd als laatste binnen. Zo van: de rest wacht maar op mij. In de diplomatie is te laat komen een manier om piketpaaltjes te slaan.»

Heb je door dit boek ontdekt wat er bij jou voor zorgt dat je te laat komt?

SPAANS «Ik heb vooral een hekel aan tijdverspilling. Dus het idee dat ik thuis nog van alles had kunnen doen maar in plaats daarvan ergens moet wachten, staat me tegen. Verder merk ik dat het op een onbewuste manier laat zien waar ik waarde aan hecht, want als ik écht op tijd wil komen, kan ik het.

»Het zit ook in kleine dingen. Zo heeft het me een jaar geduurd om na een verhuizing mezelf in te prenten dat ik dus eerder van huis moet vertrekken dan toen ik nog in het centrum woonde. Op tijd komen is je losmaken van je automatismen, zo simpel is het.»

‘Te laat’, Vera Spaans, Das Mag Uitgevers €22,50

Drie tips voor de te laatkomer

- Put je niet uit in excuses. ‘Zeg één keer sorry en ga daarna over tot de orde van de dag. Anders houd je de afspraak twee keer op: toen je er op het afgesproken tijdstip niet was, en toen je uitgebreid ging vertellen waarom.’

- Klok hoe lang je routines duren. ‘Hoe lang duurt het voor je van je voordeur tot in de sportschool of op je werk bent? En hoeveel tijd zit er tussen willen vertrekken en daadwerkelijk vertrekken? Noteer het eerlijk en houd er rekening mee.’

- Maak je wachttijd draaglijk. ‘De ironie: veel laatkomers zijn te laat omdat ze niet willen wachten. Dus maak het wachten nuttig en comfortabel met een boek, een snack en extra telefoonoplader. Negen van de tien keer zal je het niet nodig hebben omdat je toch op tijd of te laat komt.’

(Trouw)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234