null Beeld

Waarom reizen goed voor u is: Lieve Blancquaert

Voor de VRT reisde ze recent nog de wereld rond op zoek naar exotische huwelijks- en geboorterituelen, maar als jonge fotografe had Lieve Blancquaert evenmin een zittend gat.

Mauro Pawlowski

'Met je eigen ogen zien en met je eigen vingertoppen voelen'


Lees ook waarom Martin Heylen, Michael Van Peel, Arnon Grunberg, Pascal Braeckman en Rudi Vranck vinden dat reizen goed voor u is »

Lieve Blancquaert «Ik zou mezelf een getraind reizigster noemen, ja. Maar het heeft er altijd in gezeten: vanaf mijn 16de heb ik veel gereisd. Soms ook alleen: ik ben Europa rondgetrokken met een Interrailticket. Ik ging aan boord en was wég. Ik hou ervan als je op voorhand niet weet waar je terecht zult komen. Zo ben ik in Italië en Griekenland beland. Ik had een specifieke manier van reizen, met heel weinig geld en bagage. Een opgerold matje om op te slapen: meer had ik niet nodig. Het was een manier om mij los te maken van mijn vertrouwde wereld en op zoek te gaan naar het ware leven. En naar mezelf ook, want je komt jezelf tegen tijdens zo’n soloreis: je moet alleen kunnen zijn en met jezelf om kunnen. Maar het is een lonende manier van reizen: ik heb geweldige dingen beleefd. Ik heb gelift, alleen op het strand geslapen, ik vond het op een gegeven moment zelfs niet raar om overschotten van restaurants te eten. Het internet heeft veel veranderd, maar ik merk dat nog altijd veel jongeren behoefte hebben aan dat soort reizen, en er na de middelbare school een jaar op uittrekken. Ze voelen dat het núttig is op termijn, dat je een ander mens wordt – geen beter mens, maar een ánder mens. Je begrijpt iets beter waarom dingen gebeuren en dan – ook al klinkt dat misschien seutig – kun je er ook gemakkelijker iets aan doen.

»Als ik tegenwoordig op reis ga, heeft dat vaak te maken met fotografie. Op mijn 19de heb ik zo ook de Miskitokust bezocht, in Nicaragua. En ik ben in El Salvador en Honduras geweest; voor mijn eigen plezier zal ik nooit zo ver gaan. Een vakantie kan voor mij zijn: met de fiets de straat uit rijden en in Kortrijk aankomen (lacht).»

HUMO Dat heeft een – lelijke – naam: de staycation.

Blancquaert «Lelijk woord, mooie gewoonte. Maar als er een goeie reden is, stap ik wél het vliegtuig op. Ik ben sowieso nieuwsgierig naar wat er gebeurt aan de andere kant. Beter begrip is voor mij dé reden om te reizen: iets met mijn eigen ogen zien en met mijn eigen vingertoppen voelen. Wat betekent het om in Afghanistan te leven als vrouw?

»Ik heb wel het probleem dat ik altijd de ellende opzoek. Sloppenwijken. Vluchtelingenkampen. Maar de essentiële verhalen zitten daar. Voor de mooie plekken is er meestal geen tijd: ik ben al verschillende keren in Jordanië geweest, maar heb nog nooit Petra bezocht.

»Al reizend ben ik heel wat vooroordelen kwijtgespeeld. Iedereen vertrekt toch nog altijd vanuit het eigen gelijk. We gaan er allemaal van uit dat we het bij het rechte eind hebben en dat onze manier van leven de enige juiste is. Dat duurt maar totdat je je openstelt. Dat is het belang van reizen, dat ‘ah ja’-gevoel dat je soms treft. Voor ‘Wedding Day’ heb ik in Nepal gedraaid: op een gegeven moment snapte ik ineens die gedwongen huwelijken. Let wel, ik wik mijn woorden, ‘snappen’ is iets ánders dan ‘goedvinden’: ik begréép de beweegredenen.»

HUMO Wat is, tot slot, uw ultieme reisherinnering?

Blancquaert «In negatieve zin: mijn reis naar Nepal. We waren daar toen het land werd getroffen door die gigantische aardbeving die duizenden levens heeft geëist. Je komt dan plots in een vreselijk klimaat van angst en chaos terecht: die allesvernietigende kracht van de natuur kénnen wij niet meer. Die reis heeft mij écht veranderd: sindsdien voel ik de minste trilling in huis. De léúkste herinneringen heb ik aan een onvoorbereide fietsvakantie: toen zijn we niet in Kortrijk geëindigd, maar op een zeilboot in Kroatië. Tien dagen zijn we op zee geweest met een oude schipper. Heerlijk.» (tp)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234