null Beeld

Waarom reizen goed voor u is: Michael Van Peel

Eén eenzame comedian, twee wielen, eindeloos veel asfalt: om de twee zomers kunt u Michael Van Peel terugvinden op zijn Vespa, waarmee hij lustig de wereld afreist. De Noordkaap heeft hij al gehaald, Antwerpen-Dakar heeft hij ook al afgelegd. Deze zomer blijft de Vespa op stal: te veel werk aan zijn nieuwe conference. ‘Maar het jeukt.’

Tom Raes

'Er lopen hier veel mensen rond die wél goeie bedoelingen hebben'


Lees ook waarom Martin Heylen, Lieve Blancquaert, Arnon Grunberg, Pascal Braeckman en Rudi Vranckx vinden dat reizen goed voor u is »

Michael Van Peel «De eerste keer, in 2003, was nochtans puur uit noodzaak: als Erasmusstudent in Italië was ik verliefd geworden op een Vespa. Ik kocht dat ding meteen. Al snel werd duidelijk dat ermee naar België rijden de enige betaalbare manier was om hem mee te krijgen. Bovendien hingen mijn vrienden er een weddenschap aan vast. Ik moest dus wel (lacht).

»Op die eerste reis leerde ik al dat tijd het allerbelangrijkste is als je wilt reizen. Die reis van Italië naar België, goed voor zo’n 1.200 kilometer, groeide al snel uit tot een reis van bijna 7.000 kilometer, via Corsica, Ierland en Schotland. Ik had als student in Italië vrienden leren kennen uit heel Europa, en ik vond dat ik daar dan toch eens langs moest gaan (lacht). En belangrijk: ik had er tijd voor. Dat zijn de beste reizen, weet ik nu: reizen die uit de hand lopen. Als je je kunt overgeven aan het toeval, wordt reizen bijna mediteren.»

HUMO Wat voor voordeel heeft het om zo tergend traag te reizen?

Van Peel «Als je reist in zo’n traag tempo merk je na verloop van tijd dat je zelf ook begint te vertragen. De planeet schuift voorbij en je denkt plots niet meer na. Je enige zorg is: zo ver mogelijk vooruit raken. Toen ik onderweg was naar Dakar moest ik bijvoorbeeld de weg naar de Westelijke Sahara nemen: 1.700 kilometer met enkel woestijn rond je. Gruwelijk saai, zou je denken. Maar het was mijn favoriete deel van de reis. Ik kan je verzekeren: het moment waarop je in je kop voor het eerst even stopt met lullen, dat is een kleine openbaring.»

HUMO Is het dat gevoel waar je naar op zoek gaat telkens als je weer vertrekt?

Van Peel «Nee, want ironisch genoeg kun je het nooit voelen als je het blijft nastreven. Het is zoals in de liefde: als je ernaar op zoek gaat, zul je ze nooit vinden. Dat heb ik zelf moeten leren: ik kwam thuis van mijn eerste reis met het meest gelukzalige gevoel, en de tweede keer vertrok ik met het doel datzelfde gevoel te evenaren. Ik joeg er voortdurend op tot in Zuid-Frankrijk, waar ik uiteindelijk terechtkwam op een camping vol Duitsers en Britten – ik was geëindigd in de absolute hel in plaats van de hemel. Ik heb toen geleerd dat je op zo’n reis maar één doel mag hebben: onderweg zijn, en dan zal al de rest jou wel vinden.»

HUMO Zijn er momenten geweest waarop je diep ontroerd was onderweg?

Van Peel «Absoluut, soms rij ik gewoon continu ontroerd rond (lacht). Het grappige is dat die ontroering me nooit overvalt op het moment dat ik mijn eindbestemming bereik. Dat maakt voor mij het verschil tussen ‘met vakantie gaan’ en ‘reizen’: je vakantie begint pas als je aankomt, terwijl reizen net eindigt als je je bestemming bereikt.»

HUMO Dezer dagen komt er ook al snel angst kijken bij reizen: niets zo fataal voor reisplannen als een stijgend dreigingsniveau.

Van Peel «Het is moeilijker geworden om met je Vespa door Algerije of Libië te rijden en te doen alsof er niets aan de hand is, dat wel. Al ben je op zo’n aftandse brommer wel een kleiner doelwit dan pakweg een bus vol rijke toeristen. Maar je mag bovenal je gezonde naïviteit niet verliezen: er lopen daarbuiten minstens evenveel mensen rond die wél goeie bedoelingen hebben, alleen vergeet je dat soms weleens als je naar het nieuws kijkt en men voortdurend roept dat je moet oppassen voor elkaar. Je bent op reis ook overgeleverd aan de goedheid van je medemens: als je langs de weg in panne staat, moet je wel hopen dat er iemand stopt om je te helpen. Misschien is dat niet de eerste, maar dan wordt het wel de tweede of de derde. Die ingesteldheid is pakken gezonder dan constant in angst rond te rijden.»

HUMO Voor sommige mensen betekent reizen ook vluchten. Is het dat voor jou ook?

Van Peel «Ja en nee. Ik vertrek wel degelijk om ergens weg te kunnen zijn, maar ik doe het wel met het idee dat ik er zal terugkeren. Afstand nemen, dat is het eerder.»

HUMO Kom je na zo’n reis dan ook weer thuis als een ander mens?

Van Peel «Dat wel, want je hebt dan dat andere perspectief op de dingen die je achtergelaten had. Niet dat je plots alles onbelangrijk vindt, maar je kijkt er wél anders naar. Zoals Godfried Bomans

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234