null Beeld

Waarom Sigrid Spruyt nu opeens uithaalt naar de VRT: 'Door een gevoel en een inzicht'

Haar allergie was er niet alleen een voor de schmink, maar ook een voor het medium en bij uitbreiding voor de media. Oud-VRT-anker Sigrid Spruyt is in haar nieuw boek 'Dagboek van een anker' niet mals voor naar haar ex-werkgever.

freek evers

- Wat heeft de doorslag gegeven om uw dagboeknotities te verwerken in een boek?

Sigrid Spruyt «Een gevoel en een inzicht. Het gevoel dat het iets was wat ik moest doen om het verleden los te laten. Mensen bleven mij zien in een oude rol. Dan wou ik liever gezien worden voor een stukje zoals ik werkelijk ben. En het inzicht dat massamedia blijven bijdragen tot populisme en polarisatie, en voorbijgaan aan de essentie. Misschien staan we wat dat betreft op een keerpunt, met het klimaat. Het had vijftien jaar geleden al urgent op de agenda moeten staan. De straat heeft het moeten afdwingen. Van binnenuit proberen iets te veranderen aan hoe tv werkt, is mij indertijd niet gelukt.»

- Welke boodschap wilt u dat lezers uit het boek halen?

Sigrid Spruyt «Tv en tv-journaal weerspiegelen niet de echte wereld maar een bepaald beeld ervan. Het is de blik van de mensen die het maken. Een keuze. Er is altijd een keuze tussen positief en negatief en dat wat je het meeste voedsel geeft, wordt het grootst. Massamedia hebben wezenstrekken gemeen met populisme, daarom versterken ze elkaar. Hun impact op de samenleving is enorm, de bereidheid daarover na te denken erg klein. Er is meer gerichtheid nodig op verbondenheid en minder op strijd en conflict. Ons overleven hangt ervan af. De ware oorzaak van nagenoeg alle problemen is het economisch model, dat alles en iedereen gijzelt. We moeten daarover nadenken, ons niet blindstaren op andere mede-slachtoffers.

»Ons samenlevingsmodel is er een van uitputting, wat zich weerspiegelt in het persoonlijke leven. Probeer jezelf te zijn, durf je kwetsbaar op te stellen. Dat vergt moed maar geeft ook kracht. Iedereen kan iets bijdragen, hoe klein ook, in het belang van het algemeen. Niemand zou zichzelf geweld moeten (blijven) aandoen. En ook: sluit mensen niet aldoor in hokjes op. Denk na én laat je hart spreken.»

undefined

'De impact van massamedia op de samenleving is enorm, de bereidheid daarover na te denken erg klein'

- U vreest vooral dat de openbare omroep een belangrijke rol heeft gespeeld in het lancaren van populisten. Wat liep en loopt er fout?

Sigrid Spruyt «Niet ‘vooral de openbare omroep’ heeft daarin een rol gespeeld. Ik kan alleen getuigen van de openbare omroep omdat ik daar werkte. In het algemeen was indertijd de commerciële omroep nog veel erger. Hij heeft de bakens uitgezet van commercie en populisme die de VRT achternaliep. Er zijn geen wezenlijke verschillen in massamedia, alleen gradatieverschillen. Het zou straf zijn – en helaas wel typisch – als de pers hier weer meteen een strijd van wil maken. VRT versus VTM. Wij tegen zij. Dat zou meteen mijn punt illustreren over waar het misloopt. De omroepen zijn in hetzelfde bedje ziek.»

- Hoe zou u het wel aanpakken?

Sigrid Spruyt «Het zou mooi zijn als er bereidheid zou ontstaan tot kritisch denken en zelfonderzoek.»

- De VRT wilde liever niet reageren op de publicatie. Vindt u dat jammer?

Sigrid Spruyt «Dat lag voor de hand.»

- Welke reacties krijgt u nog op het boek?

Sigrid Spruyt «Vandaag alleen laaiend positieve, van mensen die mij weten te vinden. Rioolreacties probeer ik buiten te houden.»

© De Morgen

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234