null Beeld

Waarom u niet stopt met roken: 9 veelgebruikte smoezen

‘Af en toe een sigaretje kan geen kwaad.’ Gelegenheidsrokers hebben uitvluchten te over om niet te stoppen met roken. Luc van Lonkhuijzen, gynaecologisch oncoloog in het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum, en Miriam de Kleijn, huisarts en epidemioloog, maken korte metten met de negen courantste smoezen.

nvz

undefined

1. Ik rook weinig: mijn lichaam breekt het gif wel af

null Beeld

Luc van Lonkhuijzen «De gifstoffen in tabaksrook worden helemaal niet afgebroken. Je zuigt die je lichaam in en daar richten ze schade aan. Er bestaat geen veilige hoeveelheid sigaretten. Natuurlijk wordt de schade groter als je meer rookt, maar ook met twee sigaretten per dag loop je al meer kans op ziektes als kanker en aderverkalking, en op verminderde vruchtbaarheid. Je rookt je eitjes en je zaadcellen letterlijk op.»

2. Ik rook alleen maar op feestjes

null Beeld

Miriam de Kleijn «Wist je dat er in Ierland sinds het rookverbod in pubs een duidelijke afname is van het aantal hartinfarcten? Ook bij niet-rokers: het effect van meeroken is dus niet te onderschatten. Je kunt een hartinfarct krijgen van één sigaret, terwijl je hem rookt: er kan een bloedstolseltje ontstaan dat een slagader kan afsluiten.»

Van Lonkhuijzen «Als je heel soms rookt, kun je toch zonder? Het is dus toch een vorm van verslaving. Je drinkt iets en dan hoort daar dat gevoel bij dat de nicotine veroorzaakt. Maar één sigaret is al schadelijk.»

3. Ik woon buiten de stad en krijg al geen uitlaatgassen binnen

null Beeld

De Kleijn «Daar moet ik een beetje om lachen. Alsof je zou zeggen: ‘Ik woon niet in oorlogsgebied, dus ik kan wel met een pistool schieten.’

»Bovendien zijn de gevolgen van luchtvervuiling vele malen kleiner dan die van roken. Per jaar overlijden naar schatting vierduizend mensen door vieze lucht en twintigduizend door roken. Het één overkomt je, het ander doe je zelf.»

[LOGIN_SCREEN]

4. Ik woon in de stad en krijg sowieso uitlaatgassen binnen

null Beeld

Van Lonkhuijzen «In Rotterdam heeft men de gezondheid onderzocht van kinderen die in straten met veel fijnstof wonen. Kinderen met ouders die niet rookten, hadden niks. Kinderen met rokende ouders hadden problemen met de luchtwegen. Van uitlaatgassen alleen is de schade dus beperkt, het is vooral de combinatie met roken die erg schadelijk is.»

5. Ik compenseer door veel te sporten

null Beeld

Van Lonkhuijzen «Ook sporters krijgen de ziektes die rokers krijgen.»

De Kleijn «Je maakt het jezelf als sporter alleen maar heel moeilijk. Je hebt minder lucht, een slechte conditie. Je kunt roken niet compenseren door sport, de schade is er evengoed.»

6. Ik heb geen lichamelijke klachten

null Beeld

Van Lonkhuijzen «Is dat wel zo? Noem je die kortademigheid klachtenvrij? Mensen die stoppen met roken, gaan zich altijd beter voelen. De ellende is dat de ernstige ziektes zich pas na lange tijd openbaren. Elk jaar krijgen twaalfduizend mensen longkanker – meer dan 80 procent door roken. Binnen de vijf jaar na die diagnose is 85 procent van hen overleden.»

De Kleijn «Er zit rattengif in sigaretten, toiletreiniger en nagellakremover. Waarom zou je dat in je lichaam stoppen? Als sigaretten nú op de markt kwamen, werden ze meteen verboden. Je denkt dat je geen klachten hebt, maar je houdt jezelf voor de gek.»

7. Voor je 30ste is roken niet zo schadelijk

null Beeld

De Kleijn «Nee hoor, de directe effecten van het roken heb je ook voor je 30ste. Het is wel zo dat je, als je jong stopt, na een tijd opnieuw bijna net zo gezond kunt worden als een niet-roker. Hoe langer je hebt gerookt, hoe langer het duurt. Maar stoppen is altijd goed. Al na een jaar is de kans op een hartinfarct gehalveerd, en na tien tot vijftien jaar de kans op longkanker ook.»

8. Roken ontspant me. En stress is toch ook slecht?

null Beeld

Van Lonkhuijzen «Weet je waarom je zo goed kunt ontspannen van die sigaret? Omdat je je verslavingsbehoefte bevredigt. Je raakt gestrest door de behoefte aan nicotine. Als je niet zou roken, zou je vanzelf al meer ontspannen zijn.»

9. Mijn oma is 100 geworden en heeft haar hele leven gerookt

null Beeld

De Kleijn «Tuurlijk kun je de snelweg oversteken en levend aan de overkant komen! Het is Russische roulette. Als jij genetisch zo in elkaar zit dat je al rokend 100 kunt worden, ben je die ene uitzondering: één op de vier rokers haalt zijn pensioen niet.»

Van Lonkhuijzen «De rokende oma van 100 komt altijd terug. Maar je hoort nooit over al die rokende oma’s die nooit oma zijn geworden, omdat ze voor die tijd al waren overleden aan een hartaanval of longkanker.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234