null Beeld

Wall Street 2: Money Never Sleeps

In de jaren na de release van 'Wall Street' moest Oliver Stone
vol afgrijzen aanschouwen hoe beurshaai Gordon Gekko uitgroeide tot een rolmodel voor jonge traders, en hoe Gekko's motto 'Hebzucht is goed' ontaardde tot de lijfspreuk van een generatie (Gordons tweede motto, 'Als je een vriend nodig hebt, koop een hond', verdween schielijk in de plooien van de geschiedenis).

Erik Stockman

Het zat Stone al die tijd verschrikkelijk hoog: Gekko (Michael Douglas
) was toch de schurk van het verhaal? In de sequel, die zich afspeelt tegen de achtergrond van de crash van 2008, zet Stone voor eens en voor altijd, met veel effect en met de aandelen aan toonder, de puntjes op de i: hij schildert Wall Street niet langer af als een koortsig walhalla waar hitsige stockbrokers de kapitalistische droom beleven, maar als een sinister purgatorium waar schimmige bankiers zonder veel gewetenswroeging een financieel armageddon ontketenen. Als uw makelaar adviseren wij u met klem om een pakketje tickets te kopen.

Plotgewijs volgt Stone min of meer de eerste 'Wall Street': we volgen opnieuw de avonturen van een jonge trader (Shia LaBeouf
, voor één keer draaglijk) die, net als Bud Fox indertijd, onder de betovering komt van Gordon Gekko - nu een rustige, beschouwende grijsaard die lezingen voor studenten houdt en treurt over het verlies van zijn gezin. Heeft de gevangenis hem gelouterd? Zou de gekko werkelijk zijn staart hebben afgeworpen? Van ons krijgt u niks te horen: wij doen niet aan handel met voorkennis.

Dit mag u wél weten: wat een plezier, wat een genoegen, wat een zaligheid om Gordon terug te zien! Telkens de nog steeds onwaarschijnlijk charismatische Douglas in beeld verschijnt beginnen de randen van het bioscoopscherm te knetteren als hemelvuur, en net als in de eerste film kunnen zijn vlijmscherpe commentaren en observaties ('De moeder van alle kwaad is speculatie') één voor één in brons worden gegoten.

Twee tere puntjes: het spel met de investeringsbanken is niet altijd even makkelijk om te volgen (tenzij je Geert Noels
heet) en het einde is te soft. Maar voor het overige stond Stone, als vanouds filmend vanuit een diep gevoel van verontwaardiging, zichtbaar op scherp: hij speelt als een jong veulen met split screens en helikoptershots, trakteert ons op heerlijke cameo's van Charlie Sheen
én van hemzelf, en dompelt je (zeker in het eerste halfuur, vlak voor het uiteenspatten van de zeepbel) onder in een uitgesproken preapocalyptische atmosfeer. Vooral dat laatste vonden we heel sterk.

'Wall Street 2' is één van die zeldzame sequels die nauwelijks hoeven onder te doen voor het origineel. In Wall Street-jargon: Blue Horseshoe still loves Anacott Steel!

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234