'wanderlust': 'Geen wandeling in het park'

Geen taal zo poëtisch als het Duits, dat ons prachtige, onvertaalbare pareltjes als ‘weltschmerz’ en ‘fernweh’ schonk. Past ook in dat rijtje: ‘wanderlust’, tevens de titel van de nieuwe Canvas-reeks waarin de Vlaams-Poolse filosofe Alicja Gescinska de wereld rondreist om inspirerende mensen aan een goed gesprek te onderwerpen.

Alicja Gescinska «Ik ben blij dat je ‘gesprekken’ zegt, en niet ‘interviews’. Ik ben niet met een lijstje voorbereide vragen over de grote filosofische kwesties op pad getrokken. Ik wou vooral de mensen zélf leren kennen, eerder dan hen aan een filosofisch kruisverhoor te onderwerpen. Daarom noem ik ‘Wanderlust’ graag een reeks ontmoetingen: ik bezoek interessante denkers als Connie Palmen en Roger Scruton (Britse filosoof, red.), in hun eigen habitat, en meander een paar dagen mee in hun leven. Onderweg zie ik dan wel waar het gesprek heen gaat. Uiteraard ben ik, door mijn eigen filosofische achtergrond, vooral geïnteresseerd in de grote levensvragen. Maar het gesprek kon ook een heel andere richting uitgaan. Met Connie Palmen, bijvoorbeeld, heb ik het veel over rouw en liefde gehad, omdat zij twee grote liefdes verloren heeft. Met Alexander Stoddart, een beeldhouwer en muzikant, lag de nadruk dan weer op het esthetische. Ik ben ook met elk van mijn gesprekspartners gaan wandelen, al mochten zij steeds kiezen waar: in een bos, de stad, hun eigen tuin... Al wandelend of bewegend komt een mens immers vaak tot andere inzichten.»

HUMO Ik heb dat in de trein, als ik het landschap voortdurend zie veranderen.

Gescinska «Precies. De titel, ‘Wanderlust’, betekent ook ‘de behoefte of het verlangen de wereld te ontdekken’. Ik reis rond om die tien inspirerende mensen te ontmoeten, maar beleef die wanderlust ook samen met hen: we wandelen naast elkaar en komen zo tot interessante ideeën. Binnen de filosofie bestaat er zelfs een hele strekking, de peripatetische school, waarbinnen mensen al wandelend tot grotere inzichten kwamen.»

HUMO Uw wandelpartners zijn erg divers: moslim, joods, katholiek, atheïstisch...

Gescinska «Ik wou met mensen van heel verschillende achtergronden spreken, omdat we vaak de neiging hebben om ons te omringen met gelijkgestemden. Ben je links, dan zullen de meeste van je vrienden ook links zijn. Hetzelfde met geloof: atheïsten zullen niet veel katholieken of joden in hun kenniskring hebben. In mijn filosofische werk probeer ik mijn blik zo ruim mogelijk te houden. Ik lees auteurs van elk geloof, want ik ben ervan overtuigd dat er in elke levensovertuiging wijsheid schuilt. Die verscheidenheid moest ook in ‘Wanderlust’ zitten, dus hebben we bewust voor gasten van zeer verschillende politieke en religieuze strekkingen gekozen. Ze moesten ook allemaal een positief verhaal brengen: alleen op die manier kan de kijker de schoonheid inzien van een visie die niet de zijne is. Ik zal in mijn opzet geslaagd zijn als iemand die zich links noemt, naar de conservatieve Roger Scruton kijkt, en toch denkt: ‘Wat een interessante man!’ Of als een niet-moslim toch door de levenswandel van Anise Mehdi geïnspireerd raakt.»

HUMO Met ‘Wanderlust’ mikken jullie niet op een breed publiek, wel?

Gescinska «Tja, het is natuurlijk minder evidente televisie dan pakweg een sporttalkshow of een humoristisch programma. Maar ik ben blij dat Canvas ook ruimte maakt voor diepgaande gesprekken waarin al eens een stilte mag vallen. Er is ook nood aan reflectie over grote levensvragen die de dwingende actualiteit overstijgen. Pas op, het is goed dat er op radio en televisie toelichting wordt gegeven bij het nieuws van de dag. Maar mensen worstelen evengoed met de vragen die hun grootouders zich ook al stelden en die hun kleinkinderen ook nog zullen hebben.»

HUMO Tot slot: welke inspirerende denker had u graag eens, over de grenzen van de dood heen, voor een wandeling uitgenodigd?

Gescinska «Ik zou heel graag eens met Albert Camus praten, want volgens mij ben ik enkele onafgewerkte denkpistes in zijn werk op het spoor (Camus overleed op 47-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk, red.). Dus die zou ik graag eens met hem aftoetsen (lacht). Maar een glas wodka met Fjodor Dostojevski of een whisky met Dylan Thomas zou ik ook niet afslaan.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234