null Beeld

'Wanderlust': 'Voor een man die alles heeft, kan een blokje om wandelen een grote belevenis zijn'

Al wandelend tot grotere inzichten komen: Aristoteles baseerde er destijds zijn peripatetische school op, en het is ook het uitgangspunt van het Canvas-programma ‘Wanderlust’.

In het tweede seizoen ontdekt de Vlaams-Poolse filosofe Alicja Gescinska samen met tien hedendaagse denkers onder meer het Nederlandse Balloërveld, het Palestijnse vluchtelingenkamp Shatila en het weelderig groene Seattle.

Alicja Gescinska «We hebben weer voor een mooie mix gezorgd van mannen en vrouwen uit verschillende werelddelen, met diverse politieke achtergronden en – cruciaal voor een filosofieprogramma – uiteenlopende levensbeschouwingen.

»De kijkers konden dit keer ook namen suggereren op onze Facebookpagina. Iemand waar ik bijvoorbeeld niet meteen zelf aan gedacht zou hebben, is de Afrikaanse zanger Youssou N’Dour. Ik ben blij dat ik ’m ontmoet heb, al was dat het moeilijkste gesprek van dit seizoen. Veel van de mensen die ik ga bezoeken – zoals de Sloveense filosofe Renata Salecl en de Nederlandse schrijver Marcel Möring – zijn denkers van nature uit. Youssou N’Dour mag dan wel een politiek activist zijn, maar ik voelde dat hij het niet gewend was om vragen over levensbeschouwing te beantwoorden: de meeste interviewers vragen hem bijvoorbeeld niet naar zijn religieuze achtergrond. Door zijn sterrenstatus heb ik ook ontzettend lang moeten wachten voor ik met hem kon praten, en als ik hem dan te pakken kreeg, zei hij: ‘Ja, ik wacht op je vragen!’ Terwijl ‘Wanderlust’ net om de ontmoeting draait: ik trek wat op met m’n gesprekspartner, waardoor de diepe gesprekken zich vanzelf ontvouwen. Vroeg of laat stel ik iedereen ook voor te gaan wandelen, en sommigen maken daar dan liefst een flinke tocht van. Terwijl zijn reactie was: ‘Non! Wandelen, dat doe ik niet.’ (lacht) Hij is zo bekend dat hij zich in Senegal niet zonder bodyguards op straat kan vertonen, en door zijn superstrakke schema kan hij ook niet eventjes gaan slenteren om de dingen op zich af te laten komen. Maar ik heb hem tóch de straat op gekregen. Zijn verwondering was vertederend: ‘Wow, kijk naar dat gebouw!’ Dat een man die alles kan doen wat hij wil, een blokje om wandelen een grote belevenis vindt: bijzonder.»

HUMO Verschaffen de gesprekken die je voert je zelf weleens nieuwe inzichten?

Gescinska «Filosofie gaat zelden gepaard met een eureka-moment. Soms komt iets wel bij je binnen, maar duurt het een aantal jaar voor je het ten volle snapt. Pas nu merk ik welke mensen uit het vorige seizoen mij diep geraakt hebben: ze blijven terugkomen in een droom, een gedachte, of in onderwerpen waarover ik wil schrijven. Dat je denkt: ‘Ik wil dit gesprek verderzetten.’ En het ontroerende is dat die mensen hetzelfde gevoel blijken te hebben: van de Poolse regisseur Krzysztof Zanussi heb ik vandaag nog een brief ontvangen.

»Er bestaan verschillende antwoorden op de grote levensvragen, maar geen slúítende antwoorden. We denken allemaal gelijk te hebben, maar niemand heeft de waarheid over de liefde of de dood in pacht, en niemand weet hoe je precies moet omgaan met pijn. Wie een oorlog of een bijna-doodervaring heeft meegemaakt, zal op een andere manier tegen de dingen aankijken. Dat is net het boeiende aan ‘Wanderlust’: hoewel ik met iedereen over soortgelijke thema’s praat, komen uit die gesprekken toch duidelijke verschillen naar boven. Of net overlappingen: dat is minstens even interessant. Atheïsten veronderstellen vaak dat een gelovige er totaal andere opvattingen op nahoudt, en vice versa – tot het tegendeel blijkt. Als we met ‘Wanderlust’ kunnen meegeven dat iemand die zó anders is, bij momenten toch zo dicht bij je kan staan en je misschien zelfs troost kan bieden, dan zou ik dat geweldig mooi vinden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234