null Beeld Photo News
Beeld Photo News

CoronacrisisNieuw schooljaar

Wanneer mag je weer thuisblijven van school? En andere vragen over het nieuwe schooljaar

Kleurencodes, mondmaskers en klasbubbels: dankzij corona ziet deze 1 september er toch wat anders uit. Vijf vragen over de start van het nieuwe schooljaar.

Sara Vandekerckhove

Wat als de kleurencode verandert?

Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, zijn er kleurencodes uitgewerkt: groen, geel, oranje en rood. De groene fase – business as usual dus – kan enkel indien er een vaccin is of groepsimmuniteit. De kans op een groene code is dit schooljaar dus zo goed als onbestaande.

Starten doen we in code geel, wat betekent dat er een verhoogde waakzaamheid is maar dat iedereen naar school kan. Enkel in het secundair onderwijs is een mondmasker verplicht. Gaan de besmettingen in een gemeente of regio de hoogte in, dan kan er lokaal worden overgeschakeld naar oranje of rood.

In zo’n geval roept de burgemeester de lokale crisiscel samen, met daarbij vertegenwoordigers van de Zorgraad, het CLB en het onderwijs. De burgemeester werkt een concreet voorstel uit, met daarin de nieuwe pandemiefase en de termijn waarbinnen die gerealiseerd moet worden. Een omschakeling mag maximum twee weken in beslag nemen. Dat voorstel legt de burgemeester voor aan de bevoegde minister, Ben Weyts (N-VA), die het binnen de 48 uur moet goed- of afkeuren. Vervolgens verwittigt de burgemeester de school, waarna die alle ouders, kinderen en personeel op de hoogte brengt.

Naarmate de kleurencode opschuift naar oranje of zelfs rood, worden de maatregelen steeds strenger. Al zijn er nu al scholen die ervoor kiezen om strikter te zijn dan wat officieel moet. Vaak om te voorkomen dat de organisatie om de haverklap omgegooid moet worden. ‘Dat is absoluut toegestaan,’ zegt Michaël Devoldere, woordvoerder van Weyts. ‘Het enige waar niet aan geraakt mag worden, is de lestijd. Kinderen moeten zo veel mogelijk op de schoolbanken zitten.’

Wat als je kind een snotneus heeft?

Met de koudere maanden in aantocht, is de kans groot dat heel wat leerlingen verkoudheden krijgen. Moet je bij de minste snottebel je kind thuis houden? Nee dus. Kinderen die louter verkoudheidsklachten hebben – snot, met wat niezen of een kuchje – zijn nog welkom in de klas. Maar kinderen die daarbovenop koorts ontwikkelen, zich ellendig voelen of hun smaak-en reukzin verliezen, moeten thuis blijven. Bij twijfel: hou je kind thuis en contacteer je huisarts.

Kinderen in de kleuterklas mogen terug zonder mondmasker, maar moeten regelmatig hun handen ontsmetten.  Beeld Photo News
Kinderen in de kleuterklas mogen terug zonder mondmasker, maar moeten regelmatig hun handen ontsmetten.Beeld Photo News

Wat als een leerling of leerkracht besmet blijkt?

Bij één besmet geval binnen de klasbubbel gaat die persoon minstens zeven dagen in isolatie. Wat er vervolgens met de rest van de klas moet gebeuren, hangt ervan af. Zo zijn de maatregelen een pak minder streng voor de kleuterklas dan voor de middelbare school. Ter illustratie: in de kleuterklas mogen klasgenootjes – mits ze symptomenvrij zijn – gewoon naar school blijven gaan. In het secundair krijgen alle leerlingen in zo’n geval een test en moeten ze veertien dagen in quarantaine.

Bij meerdere besmettingen in dezelfde klas wordt het team Infectieziektebestrijding ingeschakeld. Wie in zo’n klasbubbel zit, moet dan in quarantaine en krijgt een wisser in de neus of keel. Kleuters worden enkel getest als ze symptomen hebben.

Zodra er een besmetting is, zal het CLB in kaart brengen met wie die persoon contact heeft gehad. De voorbije weken was daar wat ongerustheid, vooral over de samenwerking met de contacttracers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘Voor de vakantie merkten we dat het wel heel erg lang duurde vooraleer wij telefoon van hen kregen,’ zegt Stefan Grielens, algemeen directeur Vrij CLB Netwerk. (Soms tot wel zes dagen, waardoor we op den duur niet meer wisten of het om een nieuwe besmetting dan wel een oude ging. Tijdens het overleg deze week konden ze ons garanderen dat het nu veel vlotter zal verlopen. We zijn er dus klaar voor.’

Mag je als ouder de school binnen?

In het basisonderwijs wel, weliswaar op afstand en met mondmasker. Vanaf fase oranje wordt de aanwezigheid van ouders vermeden. In het secundair geldt dat ook in fase geel en wordt er dus verwacht dat je je kind aan de poort afzet en weer ophaalt.

null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

Klusjes? Leesouders? Ouderraad? In fase geel is dat mogelijk, zeker in het basisonderwijs. Maar nogmaals, dan gelden de regels die ook elders in de samenleving van kracht zijn. Je houdt afstand en draagt een mondmasker. Bij fase oranje kan een ouderraad beter digitaal verlopen.

Hoeveel zorgen moeten we ons maken?

Dat er met de start van het nieuwe schooljaar ook nieuwe gevallen van corona zullen opduiken, staat vast. Maar hoe risicovol is deze 1 september echt? In één op de vijf Antwerpse klassen zal een besmette leerling zitten, zo stond de voorbije dagen te lezen in de kranten van het Mediahuis.

‘Al moeten we die cijfers nuanceren,’ zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt). ‘Die Amerikaanse studie, uitgevoerd door pediaters, is verdienstelijk, maar gebruikt niet de meest aangewezen statistische methodes. Anderzijds: het nieuwe schooljaar zal besmettingen met zich meebrengen, maar dat moet daarom geen reden zijn tot paniek. Te vaak hoor je de twee extremen: sommigen vinden dat de scholen helemaal op slot moeten, anderen pleiten ervoor om alles zoals normaal te organiseren. De waarheid ligt in het midden. Als je het mij vraagt, dan is de start van het nieuwe schooljaar erg zorgvuldig georganiseerd.’

(DM)

Hoe beleeft u de start van het nieuwe schooljaar? Denkt u dat ons land de juiste en voldoende maatregelen neemt om het virus de baas te kunnen of vreest u een grote nieuwe opstoot in het najaar? Laat het ons weten:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234