Ter illustratie Beeld Getty Images
Ter illustratieBeeld Getty Images

ViroloogJohan Neyts

Wanneer mogen kinderen weer naar hun grootouders? ‘Wacht toch maar de tweede prik af’

Nu steeds meer grootouders een eerste prik hebben gekregen, staan ouders te popelen om hun kinderen even uit te besteden. Hoe veilig of gevaarlijk is dat? ‘Wacht toch maar de tweede prik af’, zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven).

Stavros Kelepouris

- Steeds meer ouderen worden gevaccineerd. Is er dan nog een risico?

JOHAN NEYTS «Je hebt grootouders van heel verschillende leeftijden, ook jonge grootouders van begin de 50. Bij hen zijn de risico’s op zware ziekte weliswaar kleiner dan bij ouderen, maar er zijn toch heel wat vijftigers die op intensieve belanden. En het gaat nog een tijdje duren voor die leeftijdsgroep volledig gevaccineerd is, zo’n twee à drie maanden.»

- Wat als de grootouders al een eerste prik hebben gehad?

NEYTS «Bij de vaccins die we nu gebruiken, ben je pas volledig beschermd na twee doses. In het geval van AstraZeneca zitten er twaalf weken tussen de eerste en tweede prik, en de immuniteit is pas een week na dat tweede shot volledig opgebouwd – dertien weken na de eerste dosis, dus. In die tussenperiode bereikt het vaccin nog niet zijn volledige werkzaamheid.»

- Maar het beschermt wel al deels?

NEYTS «Er is nog steeds een risico op infectie, maar het verkleint inderdaad al na de eerste prik. Ik zou er toch voor pleiten dat mensen niet te veel de grijze zone gaan opzoeken. Je zit nog niet helemaal veilig na de eerste prik.»

- Ook niet bij Pfizer/BioNTech of Moderna, die nog een betere bescherming bieden dan AstraZeneca?

NEYTS «Bij Pfizer/BioNTech zien we dat de werkzaamheid een tiental dagen na de eerste inenting erg goed op dreef komt. Maar we weten niet hoe lang die immuniteit op peil blijft. Het lijkt erop dat die na enkele weken alweer kan wegebben. De tweede dosis is dus echt wel van belang – om de bescherming op te krikken, en om de immuniteit op lange termijn te garanderen. Wacht dus toch maar die tweede prik af.»

- Jonge grootouders hebben ook heel jonge kleinkinderen. Hoe groot is de kans dat zij het virus overdragen?

NEYTS «Die kans stijgt met de leeftijd. Bij de hele kleintjes is de kans dus klein, maar zeker niet onbestaande. En dan zal je maar de grootouder zijn die zwaar ziek wordt omdat je kleinkind in de crèche covid heeft opgelopen. Persoonlijk denk ik: laten we met de vaccins – de verlossing dus – in zicht, toch nog de laatste spurt volhouden. Als het enigszins mogelijk is, natuurlijk, want ik weet dat het voor veel mensen erg moeilijk is om volledig voor de opvang van hun kinderen in te staan.»

- Kinderen naar de grootouders sturen blijft dus een slecht idee?

NEYTS «Inderdaad, we moeten nog even proberen generaties uit elkaar te houden.»

- Wat als je niet anders kan dan grootouders inschakelen: hoe kan het dan zo veilig mogelijk?

NEYTS «Dat hangt opnieuw af van de leeftijd. Als het lagereschoolkinderen zijn, dan kan je in de tuin of in het park gaan sjotten en met de kinderen gaan wandelen. Buiten is er natuurlijke ventilatie, wat het risico op besmetting verkleint. Maak van de nood een deugd, en trek met de kinderen de wijde natuur in. Voor hele kleintjes ligt dat natuurlijk moeilijker, maar daar is zoals gezegd de kans kleiner dat ze de grootouders besmetten.»

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234