null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

technologieapple

Wanneer rijden we in een Apple Car en wie gaat die bouwen?

Wanneer komt Apple met een zelfsturende elektrische auto? Wordt die auto even revolutionair als de iPhone? En wie gaat de Apple Car bouwen? Wereldwijd is dat hét onderwerp bij de autofabrikanten.

Ton Voermans

‘Wij zijn niet bang voor Apple’, riep VW-baas Herbert Diess afgelopen weekeinde stoer in de Duitse pers. Hij denkt dat het een ‘zeer logische stap’ is voor Apple om met een elektrische zelfrijdende auto op de markt te komen. Maar hij denkt dat het nog wel even duurt voor het zover is. De auto-industrie is namelijk een andere dan de technologiesector, denkt Diess. Daar stap je niet een-twee-drie in.

Nu auto’s steeds meer rijdende computers worden, lijkt de tijd rijp. Apple is goed in software, design, batterijtechniek, chipdesign én is grootmeester in het verbeteren van bestaande producten. Het bedrijf is daar zo goed in dat het als ondernemer je dood kan betekenen. Vraag maar aan Nokia en Blackberry of makers van fototoestellen en horloges.

Schatkist

Bovendien heeft Apple een schier bodemloze schatkist. Apple zelf is op de beurs 1,9 biljoen (12 nullen) euro waard. Het bedrijf is een geldmachine en heeft momenteel 162 miljard euro op de bank. Genoeg om de complete Volkswagen Group én Toyota te kopen, waarna er nog 50 miljard euro over blijft.

Apple is al lang met de auto bezig. In 2014 werd er al begonnen. Een team van duizend mensen werd erop gezet. En Apple haalde tal van ingenieurs van autofabrikanten binnen. In Californië worden al jaren proeven gedaan met zelfrijdende auto’s van Apple. Dat zijn nu nog omgebouwde auto’s waarvan het dak vol staat met camera’s en scanners. Volgens analisten moet de eerste Apple Car ergens tussen 2024 en 2027 van de band rollen. Zelfstandig, natuurlijk.

Hoe de Apple Car eruit gaat zien? Niemand die het weet. De maker van deze impressie deed een paar jaar geleden een poging. Beeld
Hoe de Apple Car eruit gaat zien? Niemand die het weet. De maker van deze impressie deed een paar jaar geleden een poging.

Wie gaat de auto voor Apple produceren? Hyundai, Kia, Nissan ze worden allemaal genoemd. Maar de onderhandelingen gaan moeizaam. Want als Apple een auto laat bouwen, komt er een Apple-logo op de motorkap en dan zal ook het leeuwendeel van de winst naar de Amerikanen gaan. Zo gaat het met de in China gemaakte iPhone immers ook.

In directiekamers wordt druk gediscussieerd of assemblage voor Apple verstandig is of dat de productie en verkoop van de eigen auto’s lucratiever is. Apple zou miljarden willen investeren in het bedrijf dat de Apple Car gaat bouwen. Apple zelf zwijgt in alle talen. In 2017 zei topman Tim Cook er voor het laatst iets over. Dat de kunstmatige intelligentie die nodig is voor een echt zelfrijdende auto een huzarenstukje zal zijn. En dat de techniek heel belangrijk is voor Apple. Sindsdien speelt het bedrijf weer stommetje.

Loslippig

Het rijkste bedrijf ter wereld laat nooit iets los over toekomstige producten. De Amerikanen zouden zelfs zo verbolgen zijn over het feit dat Hyundai deze maand loslippig was, dat de gesprekken gestaakt werden. Hyundai liet vervolgens weten dat er níet gepraat werd met Apple, ook niet door dochter Kia. Het aandeel van Kia was door de geruchten over samenwerking met Apple 60 procent gestegen en kelderde vervolgens bijna even hard weer omlaag.

Het enige nieuwe harde bewijs dat Apple aan de auto werkt, is de overstap van ingenieurs en topmensen uit de auto-industrie. Recent kwamen voormalige topmensen van Tesla en Porsche in dienst. Apple gaat de autowereld op zijn kop zetten, denken analisten. En die geruchten hebben Britse parlementariërs al zover gebracht dat ze premier Boris Johnson hebben gevraagd bij Apple te bepleiten dat de Apple Car in het VK wordt gebouwd.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234