null Beeld

'Wat Als?': Charlotte Vandermeersch en Bruno Vanden Broecke

Vijf jaar geleden stonden Bruno Vanden Broecke (38) en Charlotte Vandermeersch (29) samen in ‘Deurdedeurdeur’, een stuk van theatercollectief SKaGeN. En nu spelen ze op 2BE in het tweede seizoen van ‘Wat als?’, de hoogst vermakelijke sketchreeks van Shelter, het meest rock-’n-rolle tv-productiehuis van Vlaanderen en belendende percelen.

Bruno Vanden Broecke «Waar ik bij Charlotte zo van hou, is dat ze zich altijd voor de volle honderd procent smijt waar ze ook is en wie er ook toekijkt. Dat ze van nature heel regardless acteert, en ook lelijk durft te zijn. Ik vind dat aanstekelijk: Charlotte is een draaikolkje dat je helemaal meezuigt – een soort energiecentrum op zichzelf.»

Charlotte Vandermeersch (Gevleid) «Allee, jong.

»Ik bewonder Bruno vooral om z’n wijsheid. Ik herinner me hoe ik naast hem speelde in ‘Deurdedeurdeur’, een vintage deurenkomedie. Ik was toen nog niet lang van de toneelschool af, een periode waarin ik vaak nog verkrampte en tegen mijn eigen grenzen aanliep: ik was nog volop aan het uitzoeken wat mijn grote kracht kon zijn, waar mijn eigenheid lag. Dat was mijn missie, en dat is ze eigenlijk nog altijd. Jij wist dat toen allemaal al, Bruno. Wie je bent. Wat je kan.

»Ik ben nog altijd aan het zoeken, doe het nog te vaak met de grote gebaren. Vroeger werd er met mij gelachen: ‘Daar is de theaterbulldozer weer.’ Subtiliteit, dat kende ik niet: ik deed de dingen altijd met veel lawaai. De rust waarmee Bruno acteert, die wil ik ook kennen. Maar ik ben er nog lang niet.»

Vanden Broecke «En toch: hoe ouder ik word, hoe meer ik inzie dat ervaring in ons vak niet zo belangrijk is. Iets in elkaar steken, iets spelen: dat is altijd vanaf nul beginnen.»

Vandermeersch «Maar je weet toch almaar beter wat je zelf mooi vindt, en waarom?»

Vanden Broecke «Mja, maar het is niet dat ik daar een kompas voor heb. Het gebeurt vooral intuïtief.»

Vandermeersch «Ik heb ’ns een reportage over Madeleine Albright gezien. Ze vertelde dat ze als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken weleens ‘Ik voel het zo aan’ gebruikte om een standpunt te bearg menteren, en dat er dan aan de onderhandelingstafel een verbaasde stilte viel. Want iets aanvoelen, zo werkt dat toch niet in de wereld van de po- litiek? Terwijl ik dat net sterk vind: je moet op je intuïtie durven te bouwen.»

HUMO Bruno, jij lijkt me bij uitstek iemand die alles op intuïtie doet?

Vanden Broecke «Ja, en dat wil ik zo lang mogelijk volhouden, want zo vliegt mijn leven op een heel mooie manier voorbij. Mijn geluk is het gevolg van mijn intuïtie. De beste keuzes in mijn leven heb ik niet gemaakt door nachtenlang wakker te liggen en lange lijstjes met pro’s en contra’s te doorlopen. Wel: door mijn gevoel te volgen. Door mijn goesting te doen – zonder dat het zuiver egoïstisch wordt.»

Vandermeersch «Bij mij is dat ook zo. Mijn grootste foute keuzes heb ik gemaakt door mijn gevoel te negeren, en té omstandig na te denken.»


'De Marcellini's', een stuk van en met Bruno Vanden Broecke en Dimitri Leue, vanaf vrijdag 22 februari drie weken lang in Het Paleis

Meer info: Het Paleis

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234