null Beeld

Wat als 'Wat als?' terugkeert? 'We hebben smakelijk gelachen'

Die ochtend in de Shelter-burelen: ‘Hé, jongens, wat als we ‘Wat als?’ een eenmalige terugkeer gunnen?’ Hey, presto: op VTM verzachten ze de traditionele 1 januarikater met een eindejaarsspecial van het programma dat in 2016 z’n laatste sketch de ether in heeft gegooid. Fijn ook dat de voltallige cast, en dus ook de onnavolgbare Bruno Vanden Broecke, present tekent.

Bruno Vanden Broecke «’t Is een bijna dubbel zo lange aflevering, met de feestdagen als rode draad: Sinterklaas, Kerstmis, Driekoningen, oud en nieuw. Gisteren hebben we ’m met de hele cast en crew bekeken: het enige dat ik mag verklappen, is dat er smakelijk is gelachen.»

HUMO Gesteld dat de special aanslaat, bestaat dan de kans dat ‘Wat als?’ een doorstart maakt?

Vanden Broecke «Je zou dat aan Tim Van Aelst moeten vragen, maar ik vermoed van niet. Bij Shelter hebben ze genoeg andere series op het schap liggen, hè? Zo’n eindejaarsspecial gaat nog net, omdat daar beduidend minder werk in kruipt dan weer eens acht afleveringen uit je hoed te moeten toveren. Zeker als je weet hoe streng ze bij Shelter zijn op het bewaken van de kwaliteit. Wat het scherm haalt, is maar een klein deel van wat er is geschreven en opgenomen.»

HUMO Wat vind je, terugblikkend, de beste ‘Wat als?’-sketch waarin jij hebt meegespeeld?

Vanden Broecke «Onmogelijke vraag. Maar ik heb goeie herinneringen aan een voxpop waarin ik een new age-achtige bakfietser op sandalen speel die door Nico Sturm wordt gevraagd: ‘Wat als u één wens zou mogen doen?’ Waarop ik: ‘Ik zou alle auto’s afschaffen: dan zouden onze kinderen vrij op straat kunnen spelen, en de straat zou van iedereen zijn.’ Wanneer ik vervolgens bijna word omvergereden door een auto met Bert Haelvoet aan het stuur, ga ik helemaal door het lint, inclusief schuim op de lippen en vervaarlijk gezwaai met een honkbalknuppel. Het spelen met vooroordelen en clichés, dat is voor mij altijd dé kracht geweest van ‘Wat als?’»

HUMO De meest bekeken sketch waarin jij hebt meegespeeld, heet ‘Wat als iedereen sprak als een Marokkaan?’

Vanden Broecke «Die sketch heeft furore gemaakt op het internet, ja. Dat heb ik aan den lijve mogen ondervinden: ik woon in Borgerhout, en op straat heb ik al behoorlijk wat reacties gekregen. De negatieve komen van mensen van Marokkaanse komaf die nog nooit naar ‘Wat als?’ hebben gekeken, en denken dat we hen belachelijk hebben gemaakt. Ik neem dan rustig de tijd om hun uit te leggen dat we in ‘Wat als?’ met alles en iedereen lachen: politieagenten, homo’s, ambtenaren, noem maar op. Maar de jonge gasten met Marokkaanse roots, dezelfden die ik vooraf was gaan vragen hoe ik één en ander moest uitspreken, vinden het zonder uitzondering zeer grappig. Enfin, ze vinden het ‘de shit’.»

HUMO Is het ook, bedankt voor het gesprek.

Vanden Broecke «Wollah, uw moeder is een gesprek.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234