In een videoboodschap zegt president Trump vanuit het ziekenhuis dat hij zich 'al veel beter voelt'. Beeld RV
In een videoboodschap zegt president Trump vanuit het ziekenhuis dat hij zich 'al veel beter voelt'.Beeld RV

CoronabesmettingDonald Trump

‘Wat de artsen over Trump zeggen, moet je met een korrel zout nemen’

‘Op zichzelf zal het feit dat Trump ziek is hem geen electorale schade toebrengen. Maar de onverantwoordelijke manier waarop de top van het Witte Huis met het virus is omgegaan, is wel schadelijk. Ze hebben alle coronaregels aan hun laars gelapt,’ zegt Amerikacorrespondent Anne van Driel.

Peter Giesen

De verkiezingen zullen ongemeen spannend zijn. Niet alleen zullen ze met een kleine marge beslist worden, ook heeft president Trump al bij voorbaat aangekondigd dat hij zich niet vanzelfsprekend bij een nederlaag zal neerleggen. In het debat met zijn rivaal Joe Biden deze week riep hij zelfs de witte extremisten van de Proud Boys op om stand-by te blijven. ‘Het is niet allemaal leuk wat hier gebeurt, sommige ontwikkelingen zijn zorgelijk. Maar journalistiek is het heel interessant,’ zegt Amerikacorrespondent Anne van Driel.

– Wat betekent het dat Trump is opgenomen?

ANNE VAN DRIEL «Hij is een man van 74 met overgewicht. En hij is staatshoofd. Zo iemand wil je wel in de gaten houden. We weten niet goed wat zijn situatie is. Volgens artsen gaat het goed, heeft hij zijn eigen werkkamer in het Walter Reed en zit hij erbovenop. Maar dat moet je met een korrel zout nemen. Ik denk dat geen enkel land precies zegt wat er met zijn staatshoofd aan de hand is. Dat hebben we in het Verenigd Koninkrijk ook gezien. Over premier Johnson werd aanvankelijk ook gezegd dat zijn toestand niet ernstig was.»

– Valt er iets te zeggen over de gevolgen voor de electorale kansen van Trump?

VAN DRIEL «Nate Silver van de statistische website 538 heeft er de hele nacht met zijn mensen over gediscussieerd. De conclusie was: we don’t know. Er zijn nog een heleboel stappen die gezet moeten worden voordat je daar iets over kunt zeggen.»

– Misschien verlaat hij over twee weken vrolijk het ziekenhuis en zegt hij: zie je wel, zelfs voor een man van 74 is corona helemaal niet zo gevaarlijk. Ik had gelijk.

VAN DRIEL «Ja, maar er spelen wel een paar dingen mee. De afgelopen week is duidelijk geworden hoe onverantwoordelijk de top van het Witte Huis met corona is omgesprongen. Er was onder meer een bijeenkomst in de Rose Garden van het Witte Huis over de benoeming van Amy Coney Barrett in het Hooggerechtshof. Op beelden daarvan zag je de hele top van het Witte Huis bij elkaar. Niemand droeg een mondmasker. Mensen kusten en knuffelden elkaar. Die gebeurtenis was een superspreader. Verschillende mensen zijn waarschijnlijk daar besmet geraakt.

Trumps arts Sean Conley en zijn medische team geven zaterdag een persconferentie over de huidige gezondheidstoestand van de president. Beeld AP
Trumps arts Sean Conley en zijn medische team geven zaterdag een persconferentie over de huidige gezondheidstoestand van de president.Beeld AP

»Terwijl Trump wist dat zijn naaste medewerker Hope Hicks besmet was, is hij nog naar een bijeenkomst gegaan om geld in te zamelen voor zijn campagne. Ook daar werden geen mondkapjes gedragen en werd geen afstand gehouden. De top van het Witte Huis heeft zich onverantwoordelijk gedragen, terwijl andere Amerikanen hun eigen ouders niet hebben gezien uit angst ze te besmetten. Dat laat zich niet wegdenken.

»Wat ook niet in Trumps voordeel is: hij is gebaat bij continue aanwezigheid in de media. Dat valt nu toch een beetje stil.»

– Toen Boris Johnson ziek werd, nam de sympathie voor hem toe. Kan dat bij Trump ook gebeuren?

VAN DRIEL «Johnson is overduidelijk geschrokken. Hij heeft toegegeven dat hij het verkeerd had gezien en gaf alle eer aan de artsen en verpleegkundigen. Dat deed hij heel goed, maar het is een kant van Johnson die wel al kenden. Bij Trump kun je je dat toch moeilijker voorstellen.

»De Financial Times vergeleek de campagne met een Netflix-serie met steeds nieuwe episodes. Eerst corona, toen de protesten tegen politiegeweld, nu weer corona bij Trump zelf.

»Trump heeft steeds geprobeerd de aandacht van corona af te leiden, omdat de meeste Amerikanen vinden dat hij het slecht heeft gedaan in deze crisis. Het thema law and order, in reactie op de rellen in veel Amerikaanse steden, kwam hem dus heel goed uit. Het wordt natuurlijk moeilijker de aandacht af te leiden van corona als je zelf ziek bent geworden.»

– Durf je een voorspelling te doen voor 3 november?

VAN DRIEL «Trump zakte deze week iets verder weg in de peilingen. Sommige mensen zeggen dat Biden consistent voorligt, terwijl je in 2016 met Hillary Clinton veel meer moodswings had. Maar de marges zijn zo klein dat peilingen niet heel veel zeggen. Trump heeft voortdurend twijfel gezaaid aan de eerlijkheid van de verkiezingen, vooral aan het stemmen per post. Wat gebeurt er als hij een nederlaag niet accepteert? Wat er na de verkiezingen gebeurt vind ik minstens zo belangrijk als de uitslag zelf.»

(VK)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234