null Beeld ISOPIX
Beeld ISOPIX

coronalert

Wat doet de corona-app precies?

Al meer dan een miljoen Belgen hebben Coronalert geïnstalleerd, de app die moet helpen bij de contactopsporing. Er circuleren nog wel wat misverstanden over de app. Wat doet die precies? En vooral, waarvoor dient ze niet?

Cathy Galle

‘Nogal bizar’, noemt Griet de situatie waarin zij en haar man zitten. Zij testte onlangs positief op het coronavirus. Via de corona-app op haar smartphone werden al haar contacten verwittigd. ‘Maar mijn man, die wel pas na mijn positieve test de app installeerde, krijgt voortdurend een groen schermpje. Wat ‘veilig’ betekent. Terwijl hij dus met een besmet iemand samenleeft. Dat is heel vreemd.’

Vreemd is dat helemaal niet, meent professor Bart Preneel (KU Leuven) die mee aan de basis lag van de ontwikkeling van de app. Het toont wél aan dat er nog verwarring bestaat over wat de app doet, en vooral wat die niet doet.

PRENEEL «Het grote probleem in de contactopsporing is dat mensen vaak al besmettelijk zijn voor ze weten dat ze positief zijn. Je wil dus hun contacten opsporen door terug te keren naar het verleden. Als iemand positief test, kan hij via de app alle contacten die hij de voorbije dagen gezien heeft, verwittigen.

En daar stopt het ook. Eenmaal dat verwittigen gebeurd is, wordt de besmette persoon via de app zelfs gevraagd om die tijdelijk te verwijderen. In een update die er zit aan te komen, zal de app zichzelf verwijderen na een positieve test.

»Als je besmet bent, heb je Coronalert even niet meer nodig. Dan moet je je namelijk isoleren. Dan zie je niemand meer, behalve eventueel je partner. Het leek ons niet echt nuttig om een app te maken die je partner zou verwittigen. Enkele weken later, wanneer je volledig genezen bent, kun je de app opnieuw installeren.»

Coronalert - de corona app van Sciensano  Beeld RV
Coronalert - de corona app van SciensanoBeeld RV

De app is dus zeker geen soort van ‘coronaradar’ die iedereen verwittigt die na de positieve test van iemand bij die persoon in de buurt komt.

PRENEEL «Dat wilden we vooral niet maken, want dat zou veel weg hebben van een ratel van een melaatse. Zoiets bouwen is ook verboden in Europa. Geen enkel land doet dat. Dat is niet meer van deze tijd.»

Nog een misverstand: Coronalert biedt geen garantie dat je verwittigd wordt als je in contact gekomen bent met een besmet persoon. Wie positief test, krijgt de keuze of hij al dan niet zijn contacten wil verwittigen. Hoeveel mensen ‘ja’ dan wel ‘neen’ antwoorden, is niet geweten.

Maar het grootste misverstand is wel dat velen lijken te denken dat alles gewoon automatisch verloopt. Dat het downloaden van de app voldoende is.

PRENEEL «Onze Belgische app is een van de weinige waar het testresultaat in de app zelf te raadplegen is. De app is volledig anoniem, ze weet dus niet dat je getest bent. Daarom is het heel belangrijk dat je de code die je app genereert, ook linkt met de test. Dat moet manueel gebeuren en leidt soms tot problemen. We werken aan een update waardoor het voor zowel de arts als de gebruiker eenvoudiger moet worden.»

Groen schermpje

Sommige Coronalert-gebruikers kregen de afgelopen dagen ook vreemde meldingen te zien. Op het scherm verschijnt dan de melding ‘1 blootstelling', maar het schermpje blijft groen kleuren. Zonder enige bijkomende uitleg, waardoor velen niet meteen weten wat te doen.

Zij hoeven helemaal niets te doen, legt professor Preneel uit. De melding met groen scherm betekent dat de gebruiker in contact is geweest met een besmet persoon, zonder dat er een verhoogd risico is.

PRENEEL «Omdat het contact niet langer dan 15 minuten duurde, of omdat er meer dan anderhalve meter tussen zat. Iemand die je toevallig op straat gekruist hebt, bijvoorbeeld.

»Er is beslist om mensen daarvan te verwittigen, ook al worden ze niet geacht in quarantaine te gaan of zich te laten testen. We willen niemand schrik aanjagen, maar de mensen er wel bewust van maken en tonen dat de app werkt. Zo willen we iedereen alert houden.»

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234