‘Ik ben een socialist: iedereen moet beleggen en meegenieten van de groeiende welvaart’ Beeld Kamagurka
‘Ik ben een socialist: iedereen moet beleggen en meegenieten van de groeiende welvaart’Beeld Kamagurka

Gouden adviesonze coronamiljarden

Wat doet u het best met uw spaargeld? Beleggen, bitcoins, goud of gewoon een nieuwe fiets? ‘Mensen zijn veel te bang van de beurs’

Niet iedereen zit door de coronacrisis aan de grond. De Belgen hebben het voorbije jaar 22 miljard euro extra gespaard. Normaal zetten we gemiddeld 12 à 13 procent van ons inkomen opzij, in 2020 was dat 20 procent, zo becijferde de Nationale Bank. Maar volgens financiële experts zijn er slimmere manieren om uw geld te investeren dan het stilletjes te laten wegkwijnen op een boekje waarvoor uw bank steeds meer kosten aanrekent: ‘Mensen zijn veel te bang van de beurs.’

Raf Liekens

‘Ik heb op de eerste dag van de lockdown de helft van mijn spaargeld op de beurs geïnvesteerd. Is dat slim?’ vroeg ik begin april 2020 aan mijn boekhouder. ‘Bij mij was het 90 procent,’ antwoordde hij droog. ‘Als je het nu niet doet, moet je het nooit meer doen. De beurzen zijn veel te zwaar gezakt. Dit is een kans die je in je leven geen drie keer krijgt.’

Thuis schreef ik nog meer geld over naar mijn onlinebroker BinckBank. En een maand later nog eens. Ik nam ook meer risico’s dan de doorsnee-analist aanbeveelt: ik wilde niet alleen verdedigers en controlerende middenvelders in mijn team, maar ook aanvallers. Daarom belegde ik vooral in individuele aandelen waarvan ik dacht dat ze spectaculair zouden stijgen: vaccinmakers, producenten van elektrische voertuigen, microchipbedrijven, bedrijven die zouden profiteren van het 5G-netwerk, de digitalisering, de groeiende e-commerce… Ik was er elke dag mee bezig. Maar door te spreiden en tijdig winst te nemen, beperkte ik de risico’s. Een jaar later is mijn inleg verdubbeld. En dat was niet eens zo moeilijk.

Michaël Van Droogenbroeck: ‘Het spaarboekje is een verliesboekje geworden. En dat zal niet veranderen.’ Beeld Johan Jacobs
Michaël Van Droogenbroeck: ‘Het spaarboekje is een verliesboekje geworden. En dat zal niet veranderen.’Beeld Johan Jacobs

DE SPAARREKENING

De voorbije maanden probeerde ik vrienden en kennissen ervan te overtuigen om ook op de voortrazende beurstrein te springen, zodat zij ook konden meegenieten van hogere rendementen. Sommigen waren snel overtuigd, anderen aarzelden of kregen geen toestemming van hun partner. De gemiddelde Belg is op financieel vlak een angsthaas die met geen stokken van zijn spaarboekje weg is te knuppelen. Daarom schreef VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck samen met Ewald Pironet het uitstekende boek ‘Investeren in de tweede helft van je leven’, waarin ze het hele scala aan mogelijkheden schetsen waarmee mensen hun zuurverdiende centen beter kunnen laten renderen.

MICHAËL VAN DROOGENBROECK «Dat de Belg vorig jaar nog meer spaarde dan gewoonlijk, komt doordat hij minder kon uitgeven aan cultuur, reizen, restaurantbezoeken en nieuwe kleren. Door hun gebrekkige financiële kennis en aversie tegen risico’s blijven veel mensen trouw aan hun spaarrekening. Velen weten niet wat een aandeel is, laat staan hoe je eraan raakt. Een spaarboekje vertrouwen ze wel. Dat biedt zekerheid en je kunt meteen aan je geld als je het nodig hebt. Maar door de extreem lage rente verdien je er niks meer aan. Integendeel, door de stijgende levensduurte wordt je geld elk jaar minder waard. Wie het de voorbije twintig jaar op een spaarrekening liet staan, heeft 20 procent aan koopkracht verloren. Het spaarboekje is een verliesboekje geworden. En dat zal de komende jaren niet veranderen.»

PASCAL PAEPEN (docent Bank & Beurs aan Thomas More Hogeschool) «Het wordt zelfs nog erger. Onze banken zijn nu verplicht om een minimumspaarrente van 0,11 procent te betalen, maar dat zal naar nul of ónder nul gaan. Hun winstmodel staat onder zware druk en geen enkele overheid heeft er belang bij dat ze weer aan het wankelen gaan. Daarom moeten bedrijven die geld op een zichtrekening plaatsen, nu al een negatieve rente van 0,5 procent betalen. Ook onlinebrokers zoals BinckBank rekenen een strafrente aan als je meer dan 25.000 euro cash op je rekening laat staan. Mensen vinden dat schandalig en klagen dat Amazon-baas Jef Bezos schatrijk wordt, maar ze vergeten dat ze daar zelf mee van kunnen profiteren door hun geld op de beurs te investeren.»

HUMO Hoeveel geld moet je op een spaarboekje laten staan als buffer tegen ziekte, ontslag of andere pech?

VAN DROOGENBROECK «Een half of een heel jaarloon. Mensen die elk risico schuwen, kunnen uiteraard meer zekerheid inbouwen. Daar is niks mis mee.»

PAEPEN «Ik hanteer een vork van 10.000 tot 30.000 euro. Meer dan 50.000 euro is een beetje idioot, tenzij je over een halfjaar je woonkamer wilt renoveren of een nieuwe auto gaat kopen. Maar sommigen parkeren meer dan 100.000 euro op spaarrekeningen om het daar jaar na jaar te laten wegkwijnen. Mensen zijn veel te bang van de beurs. Zelfs pensioensparen mijden ze, omdat de pensioenfondsen op de beurs beleggen. Maar met uitzondering van een slecht jaar, brengen ze elk jaar geld op. En bovendien kun je een derde van je jaarlijkse storting aftrekken van de belastingen. Dat zou de éérste investering moeten zijn die mensen doen.»

HUMO U windt zich bijna op.

PAEPEN «Ik erger me aan die overdreven voorzichtigheid. Eigenlijk ben ik een socialist: ik wil dat iedereen mee kan genieten van de groeiende welvaart. Maar daarvoor moet je bereid zijn een klein risico te nemen. Met een beetje gezond verstand kan iedereen beleggen.»

VASTGOED & LUXE

Voor we ons op de beurs begeven, verkennen we eerst enkele andere opties. Want de eerste reflex van Belgen die er warmpjes bij zitten, is vaak: bakstenen kopen. Een eigen huis, een appartement om te verhuren, een tweede verblijf… Probleem: binnenlands vastgoed is erg duur geworden na 37 jaar van onafgebroken prijsstijgingen. Tijdens de eerste lockdown lag de woningmarkt acht weken stil. De sector vreesde dat de prijzen zouden zakken, aangezien de coronacrisis een hap uit ons inkomen zou nemen en minder mensen zich dus een nieuwe woning zouden kunnen veroorloven. Niets daarvan. We trokken massaal op zoek naar coronaproof woningen: huizen met een tuin en appartementen met een ruim terras, met als gevolg dat de gemiddelde woning 20.000 euro of 6,7 procent duurder werd. Ze kost nu 306.629 euro. Ook de prijs van een gemiddeld appartement steeg met 6 procent, tot 268.923 euro.

Guy Lerminiaux was decennialang aandelenstrateeg bij de Belgische private bank Degroof Petercam. Sinds vorig jaar is hij met pensioen, waardoor hij ongebonden kan spreken.

GUY LERMINIAUX «Een eigen huis blijft de beste investering. Een verhuurappartement is wat anders. Als je alle kosten ervan aftrekt, hou je daar een rendement van amper 2 procent aan over. En dan mag er niks fout gaan: geen periodes van leegstand of miserie met huurders.»

VAN DROOGENBROECK «Een Belg schuwt elk financieel risico, behalve als het over vastgoed gaat. Dan leent hij desnoods een fors bedrag voor één appartement. Verhuurders rekenen op een dubbel rendement: de huurinkomsten en de waardeverhoging van hun vastgoed. Daartegenover staan vaak extra kosten, veel werk en een risico op huurders die niet betalen of vernielingen aanrichten. Europa eist van ons land ook dat het huurinkomsten strenger belast. Onze regering houdt die boot af, maar hoelang nog? Ooit komt er ook een einde aan de onafgebroken stijging van de vastgoedprijzen.»

LERMINIAUX «Inderdaad. Het stoort me dat jonge mensen geen eigen woning meer kunnen kopen zonder dat hun ouders sponsoren. De prijzen zitten stilaan tegen het plafond.»

VAN DROOGENBROECK «Wie met minder gedoe en risico wil investeren in vastgoed, kan terecht bij de achttien gereglementeerde vastgoedvennootschappen op de Belgische beurs. Hun troeven zijn te weinig bekend en het aanbod is divers. Aedifica investeert in rusthuizen, Xior in studentenkoten, VGP in logistieke gebouwen zoals magazijnen voor de e-commerce… Zo kun je voor 3.000 of 10.000 euro vastgoed kopen, in plaats van voor 300.000 euro. En je hebt een bredere portefeuille in handen, in plaats van één appartement waarmee van alles fout kan gaan. Bovendien krijg je elk jaar een mooi dividend, omdat die vennootschappen wettelijk verplicht zijn 80 procent van hun winst uit te keren aan de aandeelhouders.»

LERMINIAUX «Een andere optie is om je geld te investeren in jezelf. In je eigen geluk. Wie een tweede verblijf koopt aan de kust, in de bergen of Zuid-Europa, kan daar zelf van genieten met familie en vrienden. Elke dag kopen acht Belgen een casa in Spanje, maar vooral de Canarische eilanden en Portugal zijn in trek. Je moet wel incalculeren dat de vliegtuigtickets duurder zullen worden.»

VAN DROOGENBROECK «Je kunt ook investeren in jezelf, in je gezondheid, bijvoorbeeld door een nieuwe fiets te kopen. Dat gebeurt massaal. En wie het goed heeft in deze zware crisis, heeft eigenlijk een morele plicht om extra te investeren in onze samenleving, waarin veel mensen zwarte sneeuw zien. Een deel van je geld wegschenken aan een goed doel, een voedselbank of een armoedeorganisatie kan veel voldoening geven.»

LERMINIAUX «Daarnaast denk ik dat mensen een deel van hun opgepotte coronaspaargeld zullen laten rollen. Ze willen zichzelf iets speciaals gunnen. Elektrowinkels doen gouden zaken. Als je een nieuwe racefiets, mountainbike of speedpedelec wilt, moet je op veel plaatsen een halfjaar wachten. Leveranciers van zwembaden, jacuzzi’s en privésauna’s kunnen al helemaal niet meer volgen. Toen ik tijdens de eerste lockdown naar de handelaar ging waar ik mijn jacuzzi had gekocht, was zijn toonzaal leeg. Alles weg! Mensen kunnen niet op reis, ze beseffen dat de zomers in België steeds warmer worden en willen nu ook thuis hetzelfde comfort als op vakantie. De meeste luxebedrijven deden het in 2020 uitstekend op de beurs: Gucci, Ferrari, Louis Vuitton… Er zijn nooit eerder zoveel Porsches verkocht, en dat zal in de relancejaren ’21 en ’22 nog toenemen.»

Kamagurka - coronasparpot - beurs Beeld Kamagurka
Kamagurka - coronasparpot - beursBeeld Kamagurka

GOUD EN BITCOINS

Goud wordt gezien als een veilige haven om rijkdom in te stockeren. Maar in maart werd de goudprijs mee de dieperik in gesleurd door de instortende beurzen. Op het laagste punt kon je een ounce goud (31,1 gram) op de kop tikken voor 1.248 euro, vandaag bedraagt de waarde 1.524 euro, of 22 procent meer.

VAN DROOGENBROECK «Algemeen wordt aangenomen dat je best 3 à 5 procent van je vermogen in goud steekt. Dat kan door een paar staven in een kluis te stoppen, of door te beleggen in goudmijnen of trackers die meesurfen op de goudprijs. Meestal stijgt de prijs als er veel onzekerheid is op de financiële markten. Dan vluchten beleggers massaal in goud. Het is een soort brandverzekering.»

HUMO Jonge en op risico beluste beleggers laten goud links liggen en storten zich op cryptomunten, zoals de bitcoin. Half maart bedroeg de prijs van een bitcoin 4.510 euro, begin dit jaar piekte hij op 34.211 euro.

VAN DROOGENBROECK «Aanvankelijk was de bitcoin het speeltje van anarchistische believers die zich wilden afzetten tegen het financiële beleid van de centrale banken. Stilaan springen ook bedrijven en vermogensbeheerders op de kar, waardoor het een soort virtueel goud begint te worden. Bizar, want je koopt alleen bits en bytes, een bitcoin kun je niet vastnemen.

»Bij de VRT hebben we gediscussieerd over de records die de bitcoin onlangs heeft gebroken: moesten we dat wel brengen? Zo versterk je het bitcoinverhaal alleen maar. Veel economen en banken waarschuwen dat cryptomunten de grootste zeepbel uit de geschiedenis zijn. Maar als je dat zegt, krijg je meteen boze mails vanuit de bitcoincommunity. Het is bijna een religie geworden. Zeer fascinerend.»

HUMO De Nederlandse IT’er Didi Taihuttu en zijn gezin verkochten in 2017 alles – huis, auto’s, kleding, speelgoed, vakantiewoning – en investeerden het geld in bitcoins. Ze werden er rijk van en trekken nu de wereld rond in zwembroek.

LERMINIAUX «Die voorbeelden trekken anderen aan. Tot mijn lichte afgrijzen is mijn schoonzoon ook met cryptomunten bezig. Hij heeft er al mooi aan verdiend, maar die waarde zal zeker weer kelderen. Een stukje van een bitcoin kopen is zoals gokken op de paardenkoers: je weet gewoon niet welke kant het zal uitgaan, het heeft niets met de reële economie te maken. Vroeg of laat zullen overheden die cryptomunten strenger reglementeren. Dan barst de bubbel en zal de deur naar de uitgang te klein zijn. Vorige week maakte de grootbank HSBC al bekend dat ze geen transacties van of naar cryptomunten meer zou uitvoeren. Andere banken zullen volgen, onder druk van de centrale banken. Je leest ook steeds meer verhalen over bitcoininvesteerders die hun paswoord, en dus hun fortuin, kwijt zijn. En daar is geen helpdesk voor.»

Levi Haegebaert: ‘Ik vind mijn belegging in Tesla-aandelen riskanter dan die in bitcoins.’ Beeld ID / LIEVEN VAN ASSCHE
Levi Haegebaert: ‘Ik vind mijn belegging in Tesla-aandelen riskanter dan die in bitcoins.’Beeld ID / LIEVEN VAN ASSCHE

De Gentse ondernemer en bitcoinexpert Levi Haegebaert schreef het boek ‘Bitcoin voor beginners’, reisde de wereld rond om over cryptomunten te spreken en is de stichter van de Belgische bitcoingemeenschap.

HUMO Waarom gelooft u erin?

LEVI HAEGEBAERT «Cryptomunten zijn een digitaal stukje wiskunde. Dat is de toekomst, maar de wereld is er nog niet klaar voor. Mensen willen iets tastbaars in handen hebben: biljetten, een bankkaart, goud. Maar onze munten en biljetten zijn toch ook alleen maar iets waard, omdat we dat zo hebben afgesproken?»

HUMO Daar stond vroeger wel een goudstandaard tegenover, en nu een strenge reglementering door de centrale banken.

HAEGEBAERT «De centrale banken voeren sinds de bankencrisis een lichtzinnig beleid. Ze drukken massaal geld bij om de rente laag te houden en zo de economie te doperen. Maar liefst 22 procent van álle dollarbiljetten is vorig jaar gedrukt: vroeg of laat zal de inflatie daardoor stijgen en komen de traditionele munten in gevaar. Dan zal ik blij zijn dat ik bitcoins heb. Trouwens, ook bitcoinplatformen zijn streng gereglementeerd en beveiligd. De tijd dat die makkelijk gehackt konden worden, is voorbij.

»Ik vind het perfect logisch om een deel van je vermogen in bitcoins te beleggen. Op een spaarboekje verlies je alleen maar geld, goud is duur, de vastgoedprijzen zitten tegen het plafond en de beurzen hebben hun schade sinds maart bijna volledig goedgemaakt. De Amerikaanse beursindex Dow Jones vestigt het ene record na het andere. Blijft over: de cryptomunten. Ik zie de prijs van een bitcoin dit jaar nog naar 100.000 dollar fietsen.»

HUMO Waar baseert u zich op?

HAEGEBAERT «De bitcoin is schaars, net als goud. Momenteel zijn er achttien miljoen bitcoins, de komende decennia komen er nog ongeveer drie miljoen bij. Het tempo waarin ze gedolven worden, halveert om de vier jaar. Dit jaar worden er elke tien minuten 6,25 bitcoins gemijnd, in 2024 zijn dat er nog 3,125 per tien minuten en in 2140 stopt het. Door die schaarste zal de prijs verder stijgen.

»Sinds vorig jaar stoppen ook bedrijven een klein percentage van hun vermogen in bitcoins. De CEO van het digitale bedrijf Microstrategy was één van de eersten. Daarna volgden Twitter-baas Jack Dorsey, betalingsbedrijf PayPal, de Amerikaanse verzekeraar MassMutual, het financiëledienstenbedrijf Square en een aantal vermogensbeheerders. Zij gaan niet over één nacht ijs, maar stappen voor lange tijd in de bitcoin. En als de prijs boven de 100.000 dollar gaat, zullen de grote jongens volgen.»

HUMO De vorige piek van de bitcoin lag in december 2017 boven de 16.000 euro. Vandaag is de cryptomunt dubbel zo duur. Is het niet te laat om nog in te stappen?

HAEGEBAERT «Iets wat 300 procent gestegen is, zal vroeg of laat een correctie ondergaan. Die heftige golfbewegingen zullen we blijven zien, maar I’m in for the long run. Ik zeg altijd: wacht niet om bitcoin te kopen, koop bitcoin en wacht.»

HUMO Het blijft een risicovolle belegging. Welke bedreigingen ziet u?

HAEGEBAERT «Strengere regels door de overheid. Of pogingen om cryptomunten te verbieden – gelukkig mislukken die elke keer. Ook een hogere rente kan de koers doen dalen, want dan worden spaarboekjes en obligaties weer interessanter.»

HUMO Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, waarschuwde vorige week dat bitcoins gebruikt worden voor criminele activiteiten en witwaspraktijken.

HAEGEBAERT «In 2012 werd 7 procent van alle bitcoins gebruikt voor illegale transacties, nu is dat nog 0,1 procent. Zou dat met dollars en euro’s minder zijn, denkt u? Bovendien is geld anoniem, terwijl bitcoins makkelijker op te sporen zijn. Malafide hackers zijn overgeschakeld op alternatieve cryptomunten, zoals de monero. Toch zullen de centrale banken koele minnaars blijven van de bitcoin, omdat ze hun macht niet willen afgeven. De bitcoin wordt niet uitgegeven door een overheid en dat stoort hen.»

Kamagurka - coronasparpot - beurs Beeld Kamagurka
Kamagurka - coronasparpot - beursBeeld Kamagurka

DE ‘BRAVE’ BEURS

Maar we zouden het over de beurs hebben. Want niet alleen mijn boekhouder, maar ook beursspecialist Paul D’Hoore zei in april: ‘Dit is een koopkans die je maar één keer om de tien jaar, of zelfs in een mensenleven, krijgt.’ Veel Belgen hebben die boodschap ter harte genomen. Onlinebrokers beleefden hun beste jaar ooit. Bij Keytrade Bank steeg het aantal beurstransacties met 229 procent. KBC zag het aantal klanten op haar beleggingsplatform Bolero met bijna de helft stijgen. Bij BinckBank steeg het aantal rekeningen met 18,5 procent, terwijl het aantal transacties verdubbeld is. Bovendien werden opvallend veel jonge klanten aangetrokken.

HUMO Waarom was dit zo’n buitenkans?

LERMINIAUX «In maart crashte de beurs in twee weken tijd met 40 procent: dat is nooit gezien in zo’n korte periode. Die afstraffing leek meteen overdreven, want de pandemie was een externe schok. Tijdens de bankencrisis was de patiënt doodziek, corona kun je vergelijken met een gebroken been: als dat weer genezen is, kun je verder. De overheden en centrale banken kwamen bliksemsnel met steunmaatregelen. Ze pompten massa’s geld in de economie, waardoor de schade al bij al beperkt is gebleven. Bovendien stonden we op een omschakelmoment in de geschiedenis: de vergroening en de digitalisering van onze samenleving kwamen door de coronacrisis in een stroomversnelling terecht. De koersen van Tesla en e-commercegiganten als Amazon zijn geëxplodeerd. En in het najaar kwam daar het goede nieuws over de vaccins nog bij. Die cocktail maakte dat het sentiment op de beurzen razendsnel weer positief werd en je recordwinsten kon boeken.»

PAEPEN «Op de zeldzame momenten dat er paniek uitbreekt en mensen denken dat de wereld vergaat, moet je instappen. De reden waarom het pensioenfonds van KBC het slecht deed, was dat ze het omgekeerde deden: ze verkóchten aandelen in maart, in plaats van bij te kopen. Dat is ook een fout die beginnende beleggers vaak maken: ze verliezen één keer, lopen weg en komen nooit meer terug. Fout! Net dán moet je blijven zitten en meer inzetten.»

LERMINIAUX «De beurs wordt te vaak in een slecht daglicht gesteld. Uiteraard kunnen de koersen zakken en is het vervelend als je net dan je geld nodig hebt. Daarom moet je de risico’s spreiden en niet alles op één bedrijf, sector of land inzetten. Het is ook beter om geregeld wat bij te storten dan je hele vermogen in één keer te beleggen. Maar een pensioen bij elkaar sparen, dat kan niet meer bij de bank. Je moet naar de beurs.»

VAN DROOGENBROECK «De financieel ongeletterde Belg die geen zin heeft om zelf te beleggen, gaat traditioneel op de koffie bij zijn bankier, die hem dan een beleggingsfonds aanpraat. Die worden actief beheerd en spreiden het geld vaak over verschillende aandelen en obligaties (leningen aan overheden of bedrijven, die door de lage rente bijna niets opbrengen, red.). Alleen betaal je uiteraard voor dat actieve beheer, en banken rekenen ook in- en uitstapkosten aan, terwijl die fondsen het lang niet altijd beter doen dan de gewone indexen.

»Het is goedkoper om zelf een account te openen bij een onlinebroker en je geld te beleggen in een holding, zoals Ackermans & van Haaren, Sofina of Bois Sauvage. Zij investeren in ondernemingen met groeipotentieel, waardoor je met dat ene aandeel je risico’s al spreidt. Die holdings keren een mooi dividend uit en hebben door corona nog wat in te halen. De Bel-20 staat nog altijd 6,5 procent lager dan een jaar geleden.»

LERMINIAUX «Een andere veilige optie zijn trackers of ETF’s (exchange traded fund, red.): dat zijn beleggingsfondsen die een bestaande beursindex, zoals de Dow Jones of de Bel-20, op de voet volgen. Wil je meesurfen op de wereldeconomie, dan koop je een MSCI World-tracker. De verwachte opbrengst is 5 procent per jaar, en het is de grootst mogelijke spreiding die je kunt hebben. Laat dat liggen tot aan je pensioen en tel je winst. Dat is veilig en je hebt meer rendement dan op een spaarboekje.»

HUMO Zelf heb ik twee ETF’s gekocht die toekomstsectoren volgen: groene energie, en automatisering en robotisering. Die stegen veel sneller dan de trackers die de gewone indexen volgen.

LERMINIAUX «Slim gezien, hou die vooral bij. Europa en de VS zwaaien met steunpakketten van duizenden miljarden en veel van dat geld zal in die sectoren terechtkomen. Het is mogelijk dat die trackers binnenkort 10 procent zakken, maar de komende jaren zullen ze wellicht meer opbrengen dan de gewone indexen.»

Pascal Paepen: ‘China verwacht dit jaar een economische groei van 8 procent. Daar moet je zijn!’ Beeld STEVEN RICHARDSON
Pascal Paepen: ‘China verwacht dit jaar een economische groei van 8 procent. Daar moet je zijn!’Beeld STEVEN RICHARDSON

DE ROETSJBAAN

HUMO Wat als mensen niet alleen op veilig willen spelen, maar ook spitsen in hun aandelenteam willen? Een groeiende groep fanatieke beleggers is dagelijks met aandelen bezig. Ze schuimen het internet af, op zoek naar interessante bedrijven en boeken snelle en hoge winsten.

LERMINIAUX «Veel thuiswerkers hebben de voorbije maanden ook tijd gehad om er intensief mee bezig te zijn (lacht). In een gunstig beursklimaat leveren hogere risico’s vaak hogere rendementen op. Maar het blijft gevaarlijk, want je kunt er ook flink je broek aan scheuren. Mijn advies? Doe het alleen met geld dat je kunt missen en ga voor de lange termijn. Particuliere beleggers die via individuele aandelen op snelle winsten mikken, worden soms verliefd op een aandeel of een sector, waardoor ze de risico’s uit het oog verliezen en domme dingen doen.

»Jonge mensen kunnen wat meer risico nemen. Voor hen vind ik een portefeuille die voor 60 procent uit individuele aandelen bestaat aanvaardbaar. Wie ouder is en al een mooie appel voor de dorst heeft, doet het beter wat voorzichtiger aan.»

VAN DROOGENBROECK «Ik ben een grote fan van beleggen in aandelen. Als je eraan begint, doe je er goed aan voorzichtig te starten en holdings te kopen. Let er ook op dat je gespreid instapt. En maak je huiswerk: lees over de bedrijven die je interesseren, kijk naar de winst, de schuldgraad, de omzet en de groeiverwachtingen. Ik stap alleen in bedrijven waarin ik geloof voor de lange termijn. Daarmee steun ik de economie. Speculeren staat daar haaks op, daar blijf ik van weg.

»Ik stoor me aan het beeld over beleggers dat bij politieke partijen en een deel van de publieke opinie bestaat. Alsof je op de beurs alleen casinospelers en grote kapitalisten vindt. De waarheid is dat veel gewone mensen in aandelen beleggen. Mee dankzij hen is de Belgische biotechsector groot geworden: Ablynx, Argenx en Galapagos hebben op de Brusselse beurs geld opgehaald voor hun onderzoek. Dat mooie verhaal moeten we voortzetten.»

LERMINIAUX «Juist! Als je je spaarcenten nu in een duurzaam bedrijf investeert, steun je het om onze welvaart te versterken. Zo doe je iets voor de samenleving. Als je het geld hebt, vind ik dat bijna een burgerplicht.»

PAEPEN «Ik koop elke maand wat aandelen bij. Eind februari 2020 heb ik er wat meer gekocht. Dat was te vroeg en ik keek tegen een verlies van 30 procent aan. Toch heb ik daar geen seconde van wakker gelegen. De maanden erna kocht ik weer aandelen bij, waardoor ik het jaar afsloot met een winst van 10 procent. Als je een horizon van minstens tien jaar hebt, maakt het niet zoveel uit wanneer je instapt. Soms is er een crash, maar op de lange termijn brengen goede bedrijven áltijd geld op.»

HAEGEBAERT «Ik beleg ook in aandelen, maar speculeren is niks voor mij. Ik slaap daar niet van. Het is aartsmoeilijk om de markt te timen. Een beursgezegde luidt: ‘De markt kan langer emotioneel blijven dan jij solvabel bent.’ Mensen die graag willen spelen met hun geld, raad ik aan om minstens 80 procent te beleggen op de lange termijn, met de overige 10 à 20 procent kun je meer risico nemen. Maar eerlijk: ik vind mijn belegging in Tesla-aandelen riskanter dan die in bitcoins.»

PAEPEN «In december heb ik Tesla gekocht, omdat het aandeel in de Amerikaanse S&P 500-index werd opgenomen. Daardoor waren de grote beleggingsfondsen verplicht om het te kopen, want hun trackers moeten die index naadloos volgen. Toch was ik er niet gerust in, omdat dat aandeel al zo duur was. Na drie weken bibberen heb ik het met 15 procent winst verkocht. Beleggen moet vooral plezierig blijven. De kunst is om goede aandelen te kopen voor je pensioen en er niet te veel naar om te kijken. Als je huis 5 procent meer waard wordt, verkoop je dat toch ook niet meteen?»

LERMINIAUX «Door de grote winsten die de voorbije maanden zijn gemaakt, zijn er zeepbellen ontstaan. De waardering van Tesla is niet meer te rechtvaardigen. Zij verkopen veel minder auto’s dan andere grote producenten, en toch is de koers van het aandeel veel hoger dan die van de concurrentie. Blijf daarvan weg en zoek naar de opvolger van Tesla.»

Guy Lerminiaux: ‘Een pensioen bij elkaar sparen, dat kan niet meer bij de bank. Je moet naar de beurs.’ Beeld RV
Guy Lerminiaux: ‘Een pensioen bij elkaar sparen, dat kan niet meer bij de bank. Je moet naar de beurs.’Beeld RV

HUMO Veel analisten proberen de koers van een aandeel te voorspellen en geven koersdoelen.

LERMINIAUX «Beurshuizen, banken en websites proberen beleggers voortdurend aan te porren om te kopen en te verkopen, want daar verdienen zij een commissie op. Maar een belegger doet er beter aan zo weinig mogelijk transacties uit te voeren. Sommige analisten spelen ook een smerig spel: de ene week zeggen ze dat je een aandeel moet kopen, de week erna is het volgens hen overgewaardeerd en moet je het verkopen. Aan dat gekkenhuis doe je beter niet mee.»

HUMO Hebt u nog tips voor de Humo-lezer die het voelt kriebelen?

LERMINIAUX «Je kunt als belegger niet meer om Azië heen. De Amerikaanse en Europese beurzen kunnen dit en volgend jaar nog 10 à 20 procent stijgen, maar daarna is het vet van de soep. En als de rente weer stijgt, krijg je een verkoopgolf. De superieure groei zit in China, Taiwan, Singapore, Korea… Daar is het 5G-netwerk al uitgerold, terwijl wij in Brussel nog een veiling moeten organiseren. Op technologisch vlak liggen zij voorop, en ze zullen dat uitbuiten. Bij Degroof Petercam heeft men nu Aziatische analisten aangeworven die op die markten moeten beleggen. Dan weet je hoe laat het is. Met een tracker op Aziatische beursindexen zit je voor járen goed.

»China heeft een markt van 1,3 miljard mensen, van wie velen in sneltempo uit de armoede worden getild. Sommige Europese spelers zullen daar mee van profiteren. Het Nederlandse ASML vervaardigt machines om microchips te maken. Chips en big data zijn de nieuwe olie waar de economie van de toekomst op zal draaien. En ASML heeft geen concurrentie: zelfs de Chinezen moeten die machines aankopen. Ook de producenten van luxegoederen zullen op de Chinese markt goede zaken doen, net als de Duitse autobouwers. Daarom drong Duitsland ook zo aan op een handelsakkoord tussen China en de EU. Maar ze zullen concurrentie krijgen van Chinese autofabrikanten als Nio, Xpeng en Li Motors, die nu al de nieuwe Tesla’s worden genoemd. Dat zie je ook aan de koersstijgingen (lacht)

PAEPEN «De Chinese beurskoersen staan nog vrij laag door de aanhoudende dreiging van een handelsoorlog met de VS, die onder de nieuwe president Joe Biden misschien zal wegebben. Maar China verwacht dit jaar een economische groei van 8 procent. Daar moet je zijn! En in sectoren als 5G, waterstof, zelfrijdende auto’s, vegetarische voeding en cybersecurity, want die zullen de komende jaren veel sterker groeien dan de reguliere economie. Cybersecurity is de snelst groeiende tak in de IT-sector. Daar zal meer dan ooit in geïnvesteerd worden, nu thuiswerk en e-commerce boomen en hackers hele fabrieken platleggen. Mijn studenten beleggen ook gretig in de gaming-industrie. Als je op het internet ‘gaming stocks to buy’ intikt, vind je genoeg leesvoer.»

LERMINIAUX «Het kan ook slim zijn om de verliezers van de coronacrisis op te pikken. Bioscoopketen Kinepolis heeft geen financiële problemen en noteert nog altijd ruim 40 procent lager dan vóór de crisis. Als het rijk van de vrijheid weer aanbreekt, zullen mensen willen feesten. Dat zal drankenfabrikanten als AB InBev of een ticketverkoper als het Duitse CTS geen windeieren leggen. Ook de koers van Barco, dat grote schermen maakt voor evenementen, staat de helft lager dan een jaar geleden, terwijl dat bedrijf vorig jaar een dividend heeft uitgekeerd. Dat wijst niet op grote problemen.»

PAEPEN «Door het lagere aantal branden en verkeersongevallen hebben verzekeraars vorig jaar veel geld verdiend. Dat is nog niet in de koersen verwerkt. Ageas noteerde in november 2019 tegen 52 euro en was in maart gehalveerd, maar het aandeel kost nu 45 euro. Daar is nog marge en je krijgt een mooi dividend. Ook in de huisdierensector is geld te verdienen. In een tijd van groeiende eenzaamheid en individualisering hechten mensen steeds meer belang aan hun huisdier. Producenten van dierenvoeding en medicijnen en speelgoed voor huisdieren gaan gouden tijden tegemoet.»

HUMO Waar blijven we beter van weg?

LERMINIAUX «Met luchtvaartbedrijven zou ik opletten. Vele kreunen onder de schulden en worden overeind gehouden door de overheid. Als ze straks in slechte omstandigheden vers geld moeten ophalen, zullen hun koersen niet snel herstellen. Bovendien zullen sommige spelers overkop gaan.»

PAEPEN «Olieaandelen vermijd ik ook liever. Ze staan laag, maar olie is een aflopend verhaal. Daar zit je als belegger beter niet in.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234