'Wat voor anderen een lapje stof is, is voor ons een belangrijk deel van onze identiteit.'

Hoofddoek in het hoger onderwijs

‘Wat ik draag op mijn hoofd, bepaalt niet wat erin zit’

'Wat voor anderen een lapje stof is, is voor ons een belangrijk deel van onze identiteit.'Beeld Nora Boumalal

Een aantal studenten van de Brusselse hogeschool Francisco Ferrer kreeg onlangs een bittere pil te slikken. Het Grondwettelijk Hof gaf hun op 4 juni ongelijk toen ze het verbod op religieuze symbolen van de school aanvochten. ‘De beslissing is niet ongrondwettig,’ klinkt het van bovenaf. ‘Maar wel compleet irrationeel’, vertellen Youssra Boutiebi (24) en Nora Boumalal (21). Zij pleiten voor meer begrip.

Céline Rottier

HUMO Op jullie hogeschool, Howest, moeten studenten hun hoofddoek niet afnemen. Hebben jullie er alsnog te maken gekregen met nare situaties?

YOUSSRA BOUTIEBI «We hebben er vrijwel nooit te maken gekregen met nare reacties. De hogeschool is altijd onze veilige bubbel geweest. We hebben er zelfs een nieuw soort vrijheid ontdekt. De lectoren zien ons als gelijkwaardige studenten en niet louter als ‘de meisjes met de hoofddoek’. Dat was bevrijdend.

»Het incident op die Brusselse hogeschool is in feite een oude discussie in een actueel jasje. We zijn de discussies over onze hoofddoek gewend, maar het maakt ons bang en verdrietig dat de hogeschool er deze keer mee gemoeid is. We vrezen dat andere hogescholen en universiteiten zullen meegaan in dat verbod. Dat het een soort kettingreactie wordt.»

HUMO Zijn er nog steeds veel vooroordelen verbonden aan de hoofddoek?

NORA BOUMALAL «Ja. Als je een hoofddoek draagt, moet je jezelf continu bewijzen. Mensen twijfelen vaak aan je intelligentie of competenties en dat is heel pijnlijk. Wat ik draag op mijn hoofd, bepaalt niet wat erin zit.

»Een secretaresse zei me eens dat ze me graag wilde bevrijden van deze ‘onderdrukking’. Ik neem haar dat niet kwalijk, maar ik nuanceer het wel graag. De hoofddoek is voor mij juist een symbool van vrijheid. De vrijheid van keuze die ik heb om mezelf te bedekken, om te kiezen welk geloof ik wil aanhangen. Ik wil mezelf uiten en dat doe ik door middel van mijn hoofddoek. Jezelf kunnen zijn is een mensenrecht. Iedereen verdient dat.»

BOUTIEBI «Leerkrachten in het secundair onderwijs zeiden weleens dat de hoofddoek geen deuren opent op de arbeidsmarkt. Dat hebben Nora en ik aan den lijve ondervonden. Ik heb de zoektocht naar een stageplek een half jaar op voorhand moeten aanvatten, omdat ik wist dat het moeilijk zou worden met mijn hoofddoek. Dat heeft te maken met vooroordelen en dat is jammer. Velen zien het gewoon als een lapje stof, maar voor ons is het een groot deel van onze identiteit. Je hoofddoek afzetten, is een deeltje van jezelf verliezen.»

HUMO Hoe brengen jullie dit thema onder de aandacht?

BOUMALAL «Ik ben heel actief op Twitter. Daar probeer ik nuances te leggen. We zijn allebei druk bezig om die vooroordelen van tafel te vegen, omdat we gewoon geaccepteerd willen worden om wie we zijn.»

BOUTIEBI «Er gaat een petitie rond die ik al enkele keren gedeeld heb, over dat arrest van het Grondwettelijk Hof van 4 juni. In dat arrest staat dat de school het recht heeft om religieuze tekens te verbieden. Irrationeel, vinden wij. Laat ons onze hoofddoek dragen, ons keppeltje of ons kruisje. En geef ons de vrijheid om erover te praten en nuances te leggen. Dat is waarvoor we strijden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234