Een koppel op de metro in Londen Beeld Getty Images
Een koppel op de metro in LondenBeeld Getty Images

Coronavirus

Wat kan het coronavirus in je longen en de rest van je lichaam precies aanrichten?

Hoe komt het virus precies je lichaam binnen en wat doet het daar?

Marc Van Springel

Net zoals de gewone griep verspreidt het virus zich via druppeltjes die door de lucht reizen wanneer wij hoesten of niezen. Virusdeeltjes komen via de mond, de neus of de ogen het lichaam binnen en hechten zich aan cellen in de neusholte en de slijmvliezen achteraan in de keel. Zo kan het virus zijn genetisch materiaal in onze cellen binnenloodsen, waarna het virus zich in die cellen met een razend tempo begint te vermenigvuldigen. Als het virus voldoende kopieën heeft aangemaakt, barsten ze uit de cel om andere, naburige cellen te infecteren. Daarom zijn de eerste symptomen vaak een droge hoest en keelpijn.

Gevaarlijk wordt het wanneer het virus via de luchtwegvertakkingen de longen bereikt. De slijmvliezen van de longen kunnen ontsteken waardoor de longblaasjes beschadigd raken. Er kunnen ook zwellingen optreden die ophopingen van vocht, etter en dode cellen in de longblaasjes kunnen veroorzaken. Dat kan leiden tot een longontsteking, met als gevolg kortademigheid en een laag zuurstofgehalte in het bloed. Daarom moeten patiënten beademd worden.

Als het echt misgaat

De longen kunnen ook zo hevig ontsteken dat ze helemaal vollopen met vocht en de patiënt zelfs niet meer met kunstmatige beademing te redden valt. Het virus richt zich echter niet alleen op de longen. De infectie kan zich via de slijmvliezen verspreiden, en die lopen van de neus tot in de darmen. Volgens experts zou het virus zo het maag en darmstelsel aantasten. Het kan verklaren waarom sommige patiënten last krijgen van diarree of indigestie.

Het virus kan ook organen als de lever, de nieren en het hart beschadigen. Onrechtstreeks kunnen de organen ook schade oplopen door het eigen immuunsysteem, dat in een té hoge versnelling schakelt en ontstekingen veroorzaakt, waardoor de organen minder goed functioneren of het zelfs volledig laten afweten. Vooral bij ouderen of mensen met een minder goed functionerend immuunsysteem – bijvoorbeeld door een chronische ziekte – kunnen zo grote problemen ontstaan.

Lang herstel

Over het verloop van de ziekte is nog veel onduidelijk. We weten inmiddels wel dat geïnfecteerden in het begin grote hoeveelheden virus aanmaken én dat ook mensen die nog geen symptomen hebben – wat vijf dagen kan duren – het virus kunnen verspreiden. Dat is één van de redenen waarom het virus zo snel om zich heen heeft kunnen grijpen.

Op basis van de huidige gegevens schat men dat de ziekte – van de eerste symptomen tot volledig herstel – ongeveer 20 dagen duurt. Het ziekteverloop is ook bij iedereen anders: sommige patiënten zijn een week stabiel en krijgen dan plots een longontsteking. In China werden patiënten die volledig hersteld waren opnieuw ziek: niet door het virus, maar door een bacteriële infectie, omdat hun longweefsel zo verzwakt was. Soms met de dood als gevolg.

Of mensen die het virus hebben gehad immuun zijn voor de ziekte is voorlopig nog niet helemaal duidelijk. Mensen die het hebben gehad, zijn dus niet noodzakelijk uit de gevarenzone.

Hoe ervaart u deze dagen? Welke bedenkingen heeft u bij wat er (niet) gebeurt? Hoe ziet u het evolueren? Laat het ons weten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234