Wat maakte Pavarotti zo uniek als zanger?

Toen de grote tenor Luciano Pavarotti in 2007 overleed, stond de wereld even stil. Bomen verloren massaal hun bladeren, terwijl het nog maar begin september was. Zeven dagen aan een stuk regende het boven de grootste operahuizen van de wereld. Tomatensaus bereiden lukte zelfs de beste Italiaanse koks niet meer. Aan die culinaire noodtoestand zou pas een einde komen op de dag na de begrafenis van de grote tenor. Wat maakte Pavarotti zo uniek als zanger? We vroegen het aan stempedagoog Lucas Hoogenoots.

'Zijn doodsreutel deed een goederentrein ontsporen'

Lucas Hoogenoots «Om dat te begrijpen, moeten we even terugkeren in de geschiedenis. Reeds in het Oude Egypte genoten zangers bijzondere bescherming: ze kregen dagelijks een dubbel rantsoen bier en ze werden ontheven van de plicht om op vrije dagen mee te bouwen aan de piramides.»

HUMO Dat zal wel, maar laten we het even over Pavarotti hebben.

Hoogenoots «Dat wil ik graag doen, maar dan zijn we gauw uitgesproken. Pavarotti had een unieke stem en hij was erg muzikaal. Meer valt daar niet over te zeggen. Ga je daar een hele pagina mee vullen? Daarom kan een beetje omkadering geen kwaad.»

HUMO Vooruit dan maar.

Hoogenoots «Het waren de oude Perzen die ontdekten dat geoefende zangers bijzonder elastische stembanden hebben. Zodra een volwassen zanger de dubbelgestreepte do kon zingen, werd hem – zeer voorzichtig – de keel overgesneden. Van de stembanden werden katapulten gemaakt, die twaalf keer zo ver reikten als die van de tegenstander. Op die manier kon Perzië een wereldmacht worden. Interessant, toch?»

HUMO Eigenlijk niet, nee. Zullen we het toch nog even over Pavarotti hebben?

Hoogenoots «Ja, vooruit dan maar. Op het moment van zijn overlijden is er in Modena, op goed een kilometer van zijn sterfbed, een goederentrein ontspoord. Dat kwam door de kracht van zijn doodsreutel, die onderaardse trillingen veroorzaakte die de werking van de wissels ontregelde. Ik heb via via een opname van Pavarotti’s doodsreutel in handen gekregen. Het is een box met 25 cd’s, want het heeft wel even geduurd. Na het overlijden heeft een stout neefje met enige muziekhistorische kennis de stembanden van Pavarotti verwijderd.»

HUMO Hola! Toch niet om?!

Hoogenoots «Toch wel. Hij heeft er een katapult van gemaakt, en hij is erin geslaagd om met een okkernoot een helikopter van de Italiaanse televisie neer te halen die beelden kwam maken van die treinramp.»

HUMO Wat is er daarna met die stembanden gebeurd?

Hoogenoots «Dat neefje zat stevig aan de coke, die jongen heeft de katapult ingeruild voor een kilootje of twee. Via de maffia is het wapen in het Midden-Oosten terechtgekomen. Al Qaida wilde met dat ding Amerikaanse satellieten neerhalen, met een knikker. Dat zou in principe wel kunnen, maar het probleem is dat je een satelliet niet met het blote oog kunt zien. Je moet dan continu knikkers de ruimte inschieten in de hoop dat je vroeg of laat stommelings iets treft. Dat is een omslachtige methode. Daarom zette de terreurgroep het ding op de markt in West-Europa. Marc Coucke heeft het gekocht.»

HUMO Marc Coucke? Waarom?

Hoogenoots «Omdat die man al eens graag iets koopt. En Coucke heeft de stembandenkatapult doorverkocht aan Fernand Huts, die een groot kunstliefhebber is. Een interdisciplinaire werkgroep onderzoekt nu of er iets zinvols kan worden gedaan met die stembanden.»

HUMO Dat lijkt mij geen eenvoudige opgave.

Hoogenoots «Dat valt mee, hoor. Ik zit zelf in die werkgroep, en ik heb een briljant voorstel. Laten we die stembanden bij Peter De Roover inplanten. De eerstvolgende keer dat hij nog eens ordonneert dat cultuur schoonheid moet genereren, kan hij meteen het goede voorbeeld geven door bijvoorbeeld loepzuiver iets van Puccini te zingen.»

HUMO Hoe is er op je voorstel gereageerd?

Hoogenoots «Ik heb het nog niet ingediend. Die werkgroep wordt goed betaald, daarom ga ik nog een vergadering of twintig wachten alvorens ik met mijn geniale plan op de proppen kom. Ik ben niet gek.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234