null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Tien weetjes

Wat mannen én vrouwen moeten weten over de penis

Veel mannen zijn ontevreden over hun penis. In de net verschenen Nederlandse vertaling van ‘De penis’ vertelt de Noorse uroloog Sturla Pilskog wat iedereen erover zou moeten weten.

Twee derde van alle mannen vindt zijn piemel te klein, terwijl 85 procent van de vrouwen de lengte als prima beoordeelt. ‘Mannen, wees niet zo onzeker,’ zegt de Noorse uroloog Sturla Pilskog (45), auteur van ‘De penis, handleiding voor eigenaren’. ‘Vrouwen vinden andere eigenschappen belangrijker. De grootte bungelt ergens onderaan. Het gaat er vooral om hoe je ’m gebruikt.’

De primaire taak van een penis is om bij een zaadlozing twee à drie miljoen spermatozoïden zo dicht mogelijk bij de baarmoeder te laten uitkomen. Oké, mannen plassen er ook mee. ‘Daarvoor is hij eigenlijk niet nodig,’ zegt Pilskog in een interview via de telefoon. ‘Als de urine-afvoer de enige taak was geweest, hadden mannen net als vrouwen een kortere urinebuis gehad.’

Een groot deel van de jongens en mannen die de medisch specialist in zijn behandelkamer krijgt, denkt dat er iets mis is met zijn geslachtsdeel. Ze twijfelen of ze niet te vroeg klaarkomen, of de verdikking in het scrotum een gezwel is. Pilskog vond het tijd voor een laagdrempelig boek waarin hij een aantal taboes en onwaarheden wegneemt.

Wat vrouwen moeten weten

1. Stel een man gerust over zijn formaat, zeg dat het meevalt
De feiten op een rij: wereldwijd is de gemiddelde lengte van een stijve penis 13,1 centimeter. Mannen in Congo hebben met gemiddeld 18 centimeter de grootste. In Azië hebben ze de kleinste, 10 centimeter. In Europa staan IJslandse mannen op nummer 1, met circa 15 centimeter. De Vlaamse man meet gemiddeld 14 centimeter. Mannen zijn soms obsessief bezig met de grootte van hun piemel, zegt Pilskog. ‘Terwijl veel vrouwen eigenschappen als humor, vriendelijkheid, intelligentie en lichaamsbouw belangrijker vinden. Alle studies wijzen dat uit.’ Er is volgens de uroloog maar één remedie: stel ze gerust, zeg dat het goed is.

2. Een penis breekt zelden, al bestaat ‘de penisbreuk’
Een penis heeft geen bot, dus in de letterlijke zin van het woord kan hij niet breken, zegt Pilskog. Al bestaat de penisbreuk: dat gebeurt wanneer een fallus een keiharde klap of duw krijgt waardoor het stevige bindweefsel rondom de zwellichamen in de penis barst.

Zo'n knak kun je horen ‘alsof er een tak of wortel breekt’. De meest voorkomende oorzaak is wanneer de penis uit de schede of anus glijdt en met grote kracht de opening mist wanneer hij weer naar binnen wil. Het komt weinig voor en als het gebeurt? Kleed u zich en breng uw partner met spoed naar een dokter.

3. Logisch dat hij na de seks direct in slaap valt
Zo ongezellig en egoïstisch, mannen die na het klaarkomen gelijk opzij rollen en in slaap vallen. Waarom niet even samen nagenieten? ‘Er is een natuurlijke verklaring voor,’ zegt Pilskog. ‘Bij een orgasme komt er namelijk een gelukzalig mengsel van hormonen en chemische stoffen vrij dat inwerkt op de hersenen. In dat mengsel zit onder meer prolactine, een hormoon dat hersenen aanzet om te slapen.’ Dit prolactineniveau stijgt na seks ook bij vrouwen, maar in veel mindere mate.

4. Impotent? Laat de viagra nog even liggen. Praat met elkaar
‘Gebrek aan kracht’, dat is de vertaling van het Latijnse impotencia. Over de oorzaken wordt al eeuwen gesoebat. Anno 2020 zijn er grofweg twee oorzaken te noemen: organisch en psychogeen (door de geest veroorzaakt). Als het niet aan diabetes of hoge bloeddruk ligt, kunnen vrouwen het best het gesprek aangaan, aldus Pilskog. Wellicht is er sprake van angst. ‘Het klinkt misschien gek, maar de geruststelling dat er geen ernstige oorzaak is, is vaak al voldoende om hem omhoog te krijgen.’

5. Een kromme penis heeft niets met masturbatie te maken
Uitzonderingen daargelaten, maar kaarsrechte piemels bestaan niet. Er wordt weleens gezegd dat een geslachtsdeel naar de kant wijst van de hand die wordt gebruikt bij masturbatie: naar links bij linkshandigen, naar rechts bij rechtshandigen. Onjuist, zegt Pilskog. ‘De kromming heeft een genetische oorzaak.’

Wat mannen moeten weten

1. Een penisvergroting? Begin er niet aan
Pilskog houdt niemand tegen, maar durft te stellen dat geen enkele methode effect heeft. Onderzoek wijst zelfs uit dat veel pillen en zalfjes gevaarlijke stoffen bevatten als lood, insecticiden en poep. Een vacuümpomp kan helpen bij impotentie, maar verlengt je penis niet. Strekoefeningen om de lengte te vergroten (jelqing) zijn ongevaarlijk, maar bewijs dat het werkt, ontbreekt.

Opereren is een optie, al is het riskant. Ligamentolyse komt het vaakst voor, met als resultaat dat de penis 1 tot 3 centimeter meer naar beneden hangt. Bij een erectie wordt hij niet groter. Pilskog: ‘Neem geen risico’s. Als je penis het doet, gewoon laten.’

2. Overdag erecties? Denk aan spruitjes of schoonmaken
Een man krijgt gemiddeld elf erecties per dag, meestal zonder seksuele stimulans, en soms op momenten dat het niet uitkomt. Dat heeft te maken met je hormoonbalans. Een erectie wordt opgewekt door het autonome zenuwstelsel. De uroloog adviseert om die paal in je broek te laten voor wat hij is. Of denk aan iets aseksueels: aan eten dat je niet lekker vindt of je badkamer poetsen. Ook baby’s krijgen erecties. Geen zorgen: ze dragen bij aan het op gang houden van de bloedcirculatie en zijn goed voor de ontwikkeling van de penis.

3. Pubers, die witte zwellinkjes zijn ongevaarlijk
Pilskog houdt regelmatig een online spreekuur voor pubers met gezondheidsvragen. Een derde gaat over die witte zwellinkjes bij je eikel: de meeste pubers vrezen voor geslachtsziekte of kanker. Er is geen reden tot paniek. Het gaat om goedaardige huidflapjes als gevolg van hormoonveranderingen in de puberteit. De helft van de jongens krijgt ermee te maken. Ze verdwijnen vanzelf.

4. Nee, vrouwen vinden dickpics niet leuk!
Afbeeldingen van een fallus zijn van alle tijden en altijd een symbool van macht. Foto’s die mannen van hun geslachtsdeel sturen, dickpics, gaan rond via Snapchat en datingapp Tinder. De meeste vrouwen vinden ze ronduit aanstootgevend, zegt Pilskog op basis van Noors onderzoek. Ze voelen zich er ongemakkelijk door en geen enkele vrouw raakt er opgewonden van.

5. Was jezelf, maar overdrijf niet. En check je scrotum af en toe
Voor een schone piemel heb je geen zeep met een geurtje nodig. Die wordt zelfs afgeraden: die droogt de huid uit en verwijdert beschermende stoffen. Alleen water is voldoende, al dan niet met een neutrale zeep. Om de dag een wasbeurt is voldoende. En check je ballen eens per maand. Doe dat bij voorkeur onder de douche: door het warme water ontspant het scrotum. Controleer op zwellingen, hardheid of pijnlijke plekken.

(AD)

Sturla Pilskog, ‘De penis, handleiding voor eigenaren’, uitgeverij Kosmos

De penis, handleiding voor eigenaren (Kosmos, €13) Beeld
De penis, handleiding voor eigenaren (Kosmos, €13)
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234