null Beeld

Wat Marko Kleijn, de man achter 'Leg Vlaanderen plat', met extreemrechts te maken heeft

De gelehesjesbeweging ‘Leg Vlaanderen plat’ zegt zich uitdrukkelijk te willen profileren als apolitiek. Maar de Nederlandse oprichter Marko Kleijn maakte vroeger deel uit van Voorpost. Die extreemrechtse actiegroep claimt ook benaderd te zijn in verband met de manifestaties in Limburg.

sofie mulders

De Nederlandse Genkenaar Marko Kleijn herhaalt het zeker vijf keer: zijn initiatief ‘Leg Vlaanderen plat’ wil niet politiek gekleurd zijn. De filosofie van de beweging – de toegenomen belastingen op elektriciteit, gas, water en brandstof die de modale Belg te veel in de portemonnee voelt – kan ook aan beide kanten van het politieke spectrum op begrip rekenen. Op de manifestatie (al is dat een groot woord voor de nog geen twintig man die opdaagde) maandag in Genk waren zowel de extreemlinkse PVDA als het extreemrechtse Voorpost aanwezig. Die laatsten deelden ook pamfletten uit met het logo van de organisatie. “Marko Kleijn heeft ons benaderd in verband met dat burgerprotest”, zegt Voorpost-voorzitter Bart Vanpachtenbeke aan de telefoon.

Marko Kleijn bevestigt dat hij de mensen van Voorpost kent. “Vroeger was ik zelf bij Voorpost. Maar ik heb me daarvan gedistantieerd. Ik wil geen politieke inmenging hebben in onze organisatie. Ik wil neutraal blijven. Voorpost is me een beetje te extreem. Ik wil een vreedzaam protest. Anders is alles voor niks geweest.”

Zelf mag hij dan afstand nemen van Voorpost, tussen de organisatie en de Facebook-pagina ‘Leg Vlaanderen plat’ bestaat wel nog een link. Zo circuleren er foto’s van Sacha Vliegen, een van de moderators van de pagina, die in een Schild & Vrienden-T-shirt poseert naast Dries Van Langenhove. Vliegen is ook voormalig lid van Voorpost.

'‘Ik wil neutraal blijven. Voorpost is me een beetje te extreem. Ik wil een vreedzaam protest. Anders is alles voor niks geweest’' Marko Kleijn


Linkse maffia

Kleijn kan niet genoeg benadrukken dat hij politiek neutraal wil zijn. Maar wie door de berichten op zijn eigen Facebook-pagina scrolt, krijgt niet bepaald die indruk.

Een filmpje dat de vergelijking maakt tussen Guy Verhofstadt en Adolf Hitler, een post van Geert Wilders die oproept om het ‘Marrakesh Zelfmoordpact’ niet te tekenen, een filmpje van een pro-Israëlische organisatie over Palestijnse kinderen dat hij becommentarieert met de zin ‘Dit is niet normaal meer weg met dat volk’, sneren naar de ‘linkse maffia media’ BBC, VTM en VRT… Opmerkelijk: maandagavond zat Kleijn netjes aan tafel bij Van Gils en gasten om er te vertellen wat hij wil bereiken met zijn gelehesjesmanifestaties.

Niet hij maar de groep moet centraal staan, zegt hij toch nog maar eens, en de eisen die ze hebben. Dat zijn: de brandstofprijzen moeten naar omlaag, de energieprijzen moeten naar omlaag, en de pensioenen moeten worden veiliggesteld. Of het ook om immigratie gaat? “Nee. Er worden wel oproepen over gedaan, maar daar wil ik me nu nog niet over uitspreken. Immigratie is een ander verhaal. Of ik nu persoonlijk achter immigratie sta of niet, ga ik niet zeggen. In het belang van de groep.”

'‘Ik heb natuurlijk mijn politieke voorkeuren. Maar dat gaat over mij, niet over de groep. Bovendien: ik heb een joodse vrouw, dus ben ik niet racistisch’'

undefined

null Beeld


Blijven doorgaan

Is de beweging dan nog wel nodig als er iets aan de eisen van de gele hesjes wordt gedaan – zoals de Franse president Macron die nu aangeeft de verhoging van de brandstofprijzen te herbekijken? “Theoretisch niet”, zegt Kleijn, “maar de kans is heel groot dat we ook dan zullen doorgaan. Op welke manier of met welke punten, daar ga ik me nu nog niet over uitspreken. Ik geef u wel nog mee dat onze website wellicht vanaf morgen (woensdag, SMU) online zal zijn: legvlaanderenplat.nu. We zijn onze organisatie ook aan het structureren. Er komt een bestuur van acht mensen. Het is te groot aan het worden voor mij alleen.”

Kleijn geeft aan dat Facebook-pagina nu meer dan 12.000 leden telt. “De onvrede van de mensen is heel groot. Of we ook oplossingen zullen aanreiken? Die moeten we nog bedenken. De politiek heeft ook niet in één dag oplossingen bedacht, toch?”

Dinsdagmiddag was een nieuwe bijeenkomst van de gele hesjes gepland, in Hasselt deze keer. Ook nu was de opkomst mager. Zo’n 25 mensen waren aanwezig, waaronder opnieuw een tiental mensen van Voorpost.

undefined

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234