null Beeld

Wat schaft de Pod? - De favoriete platen van Amenra

Sinds 1999 bestaat Amenra al, maar pas de laatste tijd begint het voor het loodzware combo uit de Westhoek echt gesmeerd te lopen. Hun nieuwe plaat, ‘Mass V’, komt uit op het label van Neurosis, de peetvaders van de trage metal; het releaseconcert op 22 december in de AB is al lang uitverkocht; en alsof de duivel ermee gemoeid is (wat in het geval van Amenra best mogelijk is) komt ook nog eens Humo op bezoek.

Jürgen Beckers

D.O.A. - The Dawning of a New Error’(1985)

MATHIEU VANDEKERCKHOVE «Toen ik in het eerste middelbaar zat, snuisterde ik veel in de collectie van mijn oudere broer. The Exploited en D.O.A. waren mijn favorieten. Dit is de plaat waarmee het allemaal begonnen is, vanaf dan besefte ik dat muziek belangrijk zou zijn in mijn leven. Rond mijn vijftiende ben ik zelf gitaar beginnen te spelen en is mijn broer me beginnen mee te nemen naar straight edge-concerten.

Neurosis - A Sun That Never Sets (2001)

VANDEKERCKHOVE «Eén van de meest intense platen aller tijden. Krachtig en diep van gevoel, geen compassie, geen gezever. De plaat die me heeft geleerd dat kalme, rustige stukken muziek veel harder kunnen aankomen dan altijd maar heavy.»

Sunn 0))) - Altar (2006)

VANDEKERCKHOVE «Weer een plaat die mijn kijk op muziek heeft veranderd. Drones, doom... Muziek als meditatie, een spirituele reis.»

Earth - Hex; Or Printing in the Infernal Method (2005)

VANDEKERCKHOVE «De opbouw van de muziek van Earth zit zó goed ineen. De timing en het minimalistische karakter zorgen ervoor dat het gevoel enorm wordt versterkt. Iedere noot komt aan en doet het haar op mijn rug rechtop staan.»

Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

VANDEKERCKHOVE «De naam Pink Floyd kende ik natuurlijk al langer, maar tot voor kort had ik aan hun muziek nooit echt aandacht geschonken. Ik ga zelden op zoek naar muziek, ik laat me liever verrassen. Zo hoorde ik onlangs op mijn werk de song ‘Welcome to the Machine’ voorbijkomen, en nu luister ik al maandenlang naar niets anders meer dan ‘Wish You Were Here’.»

Tool - Undertow (1993)

COLIN VAN EECKHOUT - «Mijn favoriete platen zijn vaak onlosmakelijk verbonden met een concert van de groep in kwestie. KJM, de eerste bassist van Amenra, trok me op Dour ’94 mee naar de eerste rij voor een optreden van het mij toen onbekende Tool. Ik herinner me nog blik in de ogen van zanger Maynard James Keenan, en het besef dat muziek een ‘hoger goed’ kan zijn.»

Neurosis - Through Silver in Blood (1996)

VAN EECKHOUT «Vaartkapoen 1999. Ik zag er mannen gewapend met gitaren en klanken vechten tegen een onzichtbare vijand. Ik werd omvergeblazen. ‘Through Silver in Blood’ is één van mijn favoriete platen aller tijden. Ze wakkert een soort oerkracht aan. Die van Neurosis zijn moderne primitieven.»

The Gutter Twins - Saturnalia (2008)

VAN EECKHOUT «Amenra speelde in 2008 op Pukkelpop, en dus gingen we er wat rondwandelen. Ik was bekend met het werk van Greg Dulli en Mark LaneganAfghan Whigs, Twilight Singers – en belandde bij The Gutter Twins. Ik stond mijlenver van het podium, maar door de intensiteit waarmee ze hun muziek brachten, leek het alsof ik mee op de planken stond, in hun wereld. ‘Saturnalia’ is een vat vol emotie, een deelgebied van het leven waarin Dulli en Lanegan grootmeesters zijn.»

Woven Hand - Blush Music (2003)

VAN EECKHOUT «Ik zag een dansvoorstelling van Ultima Vez van Wim Vandekeybus, waarvoor Woven Hand de soundtrack had verzorgd. Wat ik zag en wat ik hoorde klopte helemaal. Ik had het gevoel dat die mensen me verstonden, dat ze - hoe ver hun genre en het onze ook van elkaar liggen - deden wat wij deden.»

Catharsis - Passion (1999)

VAN EECKHOUT «Een groep die eind jaren negentig vaak in onze streek kwam spelen. We trokken geregeld met ze op, en live werkte hun gedrevenheid en agressiviteit enorm aanstekelijk. Zij hebben mij ervan overtuigd dat je, als je ergens in gelooft, alles kan doen wat je wilt. De zanger refereerde veel aan de Bijbel, hij was de eerste in het genre die er mijn aandacht mee trok.»


Filmpjes >>

SAT 22/12 : AB, BRUSSELS BE w/OATHBREAKER, TBHR, SCOTT KELLY sold out

SUN 10/02 : DEKREUN, KORTRIJK BE w/ELEANORA sold out

SAT 16/02 : WINTERFEST - PERRON, IEPER BE w/TBHR

SUN 24/02 : MOD, HASSELT BE w/HESSIAN

SUN 26/05 : STUK, LEUVEN BE w/OATHBREAKER

AMENRA "Nowena I 9.10" (Official Video)

AMENRA "BODEN - SPIJT" (official videoclip)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234