null Beeld

Wat u ook eet met oudejaar, het is geen Russische kaviaar

De FOD Volksgezondheid waarschuwt voor illegale kaviaar die op het internet wordt aangeboden: die kan uw gezondheid schaden. Maar de toestand is nog veel erger, zegt de Nederlandse kaviaarspecialist Jacobus Toet : ‘Elk blik originele wilde Russische of Iraanse kaviaar dat je wordt aangeboden, is nep. Die vind je gewoon níét meer op de Europese markt.’

Raf Sauviller

Tijdens de feestdagen willen we luxe op ons bord, en veel luxueuzer dan met kaviaar kan het niet. Voor een kilo eitjes van de beloegasteur, de grootste steursoort, betaalt u minstens 4.500 euro, en voor de zogenaamde witte kaviaar, afkomstig van de zeer zeldzame albinosteur, moet u bij de Oostenrijkse steurkwekerij Grüll 15.000 euro per kilo neertellen. Het befaamde ­Caviar House & Prunier in Londen bood die tot voor kort in gouden blikken aan onder de naam Almas voor maar liefst 16.000 pond (19.000 euro) per kilo. Maar kaviaar wordt net zo makkelijk voor geen geld op de markt gegooid: op het ­internet, in Oost-Europese winkels of gewoon op straat. Het enige wat je dan zeker weet, is dat je nooit zeker weet wat erin zit. Maar zéker geen kaviaar. Op het internet wordt zelfs spotgoedkope ‘Russische kaviaar’ aangeboden waarin ‘ondefinieerbare substanties’ zijn verwerkt, meldt Volksgezondheid: ‘Er ­bestaat dus zeker een risico voor de gezondheid van de consument.’

HUMO Bij ons wordt ook Russische en Iraanse kaviaar verkocht tegen dumpingprijzen.

Toet «Dat is imitatiekaviaar, kaviaar die niet is wat hij beweert te zijn – nep, namaak! Er wordt vandaag zo hard mee ­geknoeid: middelmatige kweekkaviaar wordt ­verkocht als wilde topkaviaar, in dure blikken zitten steureieren van mindere kwaliteit, soms zelfs van andere vissen, en we hebben al blikken opengemaakt waarin alleen bovenaan een dun laagje kaviaar lag, met daaronder dan rijst, bruine ­bonen, zand of een combinatie daarvan. Je moet vooral opletten als ze je de dure beloegakaviaar aanbieden. Er is namelijk geen wilde beloega meer, en er bestaat nog altijd geen kaviaar van ­gekweekte beloega’s. Het duurt twintig jaar voor een beloegasteur haar eerste eieren kan produceren, en in Rusland staat geen enkele kwekerij al zover. Ik schat dat die pas over vijf jaar kwalitatief goede kweekkaviaar kunnen leveren aan de Europese markt – net als de Iraanse kwekerijen, overigens.»

HUMO Als de kaviaar uit het Oosten bijna allemaal rommel is, wat verkoopt u dan zelf?

Toet «Wat elke bonafide ­handelaar vandaag verkoopt: kweekkaviaar. De onze komt uit Aquitaine, in het zuidwesten van Frankrijk. Daar zijn een aantal forellenkwekers overgestapt op steur, en ze leveren kaviaar van prima kwaliteit. Overal in West-Europa heb je kwekers: in Oostenrijk, Italië, Spanje en zelfs België. Maar de beste kweekkaviaar komt uit China, dankzij knowhow uit Iran.»

HUMO Is er een verschil tussen wilde en gekweekte kaviaar?

Toet «Het soort voeding, de temperatuur en de zuiverheid van het water: dat luistert heel nauw. Maar er zijn al steurkwekerijen die zover staan in hun methodes dat een leek het verschil niet meer proeft. Wijzelf hebben soms al moeite.»

HUMO Hoe kan de consument weten wat hij koopt?

Toet «Dat kan hij vaak gewoon níét. De beste garantie is de ­officiële CITES-banderol rond het blikje, die de herkomst van de kaviaar en de kwaliteit ervan aangeeft. Je kunt veronderstellen dat de erkende producent of importeur zijn reputatie niet te grabbel wil gooien. En als je het blikje opent, moet je mooie, stevige balletjes zien die glanzen en glinsteren; geen zacht geworden eitjes die er dof uitzien.»

HUMO En wil de traditionele liefhebber van wilde kaviaar ondertussen al weten van kweekkaviaar uit China?

Toet «Het heeft tijd en moeite gekost, maar vandaag wordt de kweekkaviaar overal geaccepteerd. Alle grote luchtvaart- en cruisemaatschappijen slaan nu kweekkaviaar uit Spanje en ­China in voor hun passagiers in eerste klasse.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234