Wout van Aert Beeld
Wout van Aert

Het wielerseizoenDe pronostiek van Naesen, Lefevere en Wuyts

‘We gaan gekke dingen zien: ze gaan vlammen als zotten!’

Bent u klaar voor de tweede golf? Van het wielerjaar, welteverstaan. Het seizoen werd begin maart na Parijs-Nice stopgezet, maar vanaf komend weekend pikt het peloton de draad weer op, te beginnen met de Strade Bianche.

Jan Hauspie

In amper drie maanden tijd worden alle klassiekers en grote rondes erdoor gejaagd. Wie wint? Wie stelt teleur? En wie loopt tegen de lamp van de covidcontroleur? Humo test wielrenner Oliver Naesen, ploegmanager Patrick Lefevere en commentator Michel Wuyts op hun voorspellende gaven. 'De grote koersen zijn voor wie zich drie maanden als een paterke kan soigneren.'

HUMO Welke invloed zal die nieuwe, eivolle kalender hebben?

OLIVER NAESEN «De wedstrijden volgen elkaar héél snel op, wat onvermijdelijk voor grote vermoeidheid zal zorgen bij de renners. Normaal kent de vormcurve van een renner in de loop van het seizoen pieken en dalen, maar daar krijg je nu de tijd niet voor. We gaan gekke dingen zien: onbekende renners zullen goed in vorm zijn, terwijl sommige grote namen ondermaats zullen presteren. De taaie renners, die met een stalen karakter, zullen erboven uitsteken.»

PATRICK LEFEVERE «Misschien is de jeugd in het voordeel: een twintiger kan beter met zo'n veranderde kalender om dan een dertiger. Die jonge gasten zijn niet alleen flexibeler, maar ook sneller in vorm. Naar dat onvoorspelbare aspect kijk ik erg uit. Het zal zeker verrassingen opleveren.

»Een bijkomende factor: sommige renners koersen liever in het voorjaar dan in het najaar. En er zijn mannen die staan te trappelen van ongeduld, omdat ze dit seizoen nog niet gekoerst hebben. Ik vrees dat die overmoedig gaan worden.»

NAESEN «Ze gaan van in het begin vlammen als zotten! Het wordt zaak gedisciplineerd te blijven. En dat zijn wij niet gewoon: na het voorjaar, dat anderhalve maand duurt, hebben we meestal een break. Maar het nieuwe seizoen duurt drie maanden en het is een aaneenschakeling van grote wedstrijden. Als ik er daar één van kan winnen, is mijn jaar of zelfs mijn carrière geslaagd.

»Wie zich de hele tijd kan soigneren als een paterke, zal succes boeken in die grote koersen. Maar als je nood hebt aan decompressie, wordt het moeilijk. Je kunt moe en neerslachtig worden als je te veel op je gewicht, eten en training moet letten.»

HUMO Jij lijkt me altijd met de glimlach te koersen.

NAESEN «Regelmaat is mijn sterke punt. En na de Tour ben ik ook altijd goed. Dus ja, ik zie het wreed goed zitten (lacht).

»Ik sta sowieso vrolijk in het leven: als renners zitten we in een bevoorrechte positie, we beleven onze jongensdroom. Pas op, ook ik heb soms nood aan decompressie, hoor. In mijn geval is dat gewoon: me eens laten gaan op café met de vrienden.»

Mathieu Van der Poel Beeld
Mathieu Van der Poel

HUMO Straks komen eerst de Italiaanse klassiekers aan de beurt, dan de Tour, vervolgens de Vlaamse klassiekers, tegelijk met de Giro. En wie nog adem over heeft, kan naar de Vuelta. Wat vind jij van de nieuwe kalender, Patrick?

LEFEVERE «Alles is eigenlijk op een hoopje gesmeten, hè. Maar dat bedoel ik niet negatief. Mijn collega's hadden er wél veel commentaar op, maar ik vind dat we rustig moeten blijven. Het is niet het moment om vechtend over straat te rollen: de economie krijgt klappen, het is oorlog. We mogen al blij zijn dat we kúnnen koersen.»

MICHEL WUYTS «Ik verwacht vooral veel van de maand oktober, wanneer de Vlaamse klassiekers beginnen. Van de cross heb ik onthouden dat het dan al zo hard kan stormen dat de viptenten wegvliegen. En ik wacht al een carrière lang op een Ronde van Vlaanderen als die van 1985, die in verschrikkelijk regenweer plaatsvond. Ik verontschuldig me nu al bij de heren coureurs, maar dat wil ik toch ook één keer meemaken als commentator.»

HUMO Laat het ons eens over de favorieten hebben.

WUYTS «De kalender is in het voordeel van iemand als Greg Van Avermaet: die kickt op veel wedstrijden rijden, en hij wordt er nog eens beter van ook! En misschien zal Mathieu Van der Poel profiteren van zijn frisheid, omdat hij de Tour niet rijdt.

»De Strade Bianche en Milaan-San Remo, de eerste twee klassiekers op de kalender, lijken me voer voor de explosieve types. Dat is jammer voor ouderdomsdekens als Philippe Gilbert, die eerst een periode nodig hebben om te roderen.»

Patrick Lefevere: 'Alaphilippe zal opnieuw de Tour kleuren. Aan zijn temperament kun je niks veranderen. ' Beeld
Patrick Lefevere: 'Alaphilippe zal opnieuw de Tour kleuren. Aan zijn temperament kun je niks veranderen. '

HUMO Nog kanshebbers?

NAESEN «Van der Poel blijft voor mij de beste van allemaal. Maar je hebt ook de usual suspects: Greg, de Quicksteppers, Alexander Kristoff, Peter Sagan... En Wout van Aert kan ook een superjaar rijden.»

WUYTS «Van Aert heeft in de 'Container Cup' alle fietstijden van de tabellen gereden, inclusief die van Van der Poel. Dat wil iets zeggen. Ik weet hoe die mannen in elkaar zitten: die gaan altijd en overal voluit. Ik hoop dat zijn team, Jumbo-Visma, hem in de Tour niet alleen zal inzetten om de drie kopmannen te beschermen, en dat hij af en toe ook zijn eigen kans mag gaan. Het nakende vaderschap (Van Aert en zijn vrouw Sarah De Bie verwachten in januari een kindje, red.) zal hem een geweldige boost geven, en hij is al zo gemotiveerd.»

LEFEVERE «Zal het hem ook nog een boost geven als die kleine twee keer per nacht zijn keelgat openzet en hij niet kan slapen? Je hebt er die verliefd worden en de pannen van het dak rijden, maar het is voor iedereen anders.»

WUYTS «Wat mij wel ongerust maakt bij Van der Poel: hij is in februari na een skivakantie ziek naar huis gekomen. Er is toen gesuggereerd: 'Misschien was dit Covid-19.' Dat is toen ontkend, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat hij er toch lang mee heeft geworsteld.»

ONGEDULDIGE VLAMING

HUMO Oliver, voel je dat die klassieke zege binnen handbereik is?

NAESEN «Ik ben er al dikwijls dicht bij geweest. In Milaan-San Remo klopte ik vorig jaar alle snelle mannen, maar dan was er nog net één sneller (Julian Alaphilippe, red.). Ik heb ook al meegemaakt dat ik mij de beste voelde en overtuigd was: 'Het is bingo vandaag.' Zoals in de Omloop Het Nieuwsblad van twee jaar geleden: ik demarreer tien keer, maar telkens rijden ze achter mij het gat weer dicht. Vervolgens probeert Michael Valgren één keer, en hem laten ze wél gaan.»

HUMO Er bestaat ook zoiets als de 'gunfactor'. En het goeie nieuws: jij bent graag gezien in het peloton, jou gunt men de bloemen.

NAESEN «Ik weet niet of dat echt een rol speelt. Ik heb veel vrienden in het peloton: ik wens hun veel overwinningen toe, behalve als ik zelf meedoe. Alleen als ik krampen heb en zelf niet kan winnen, zal ik een maat iets cadeau doen. En dat is omgekeerd net zo.»

Oliver Naesen: 'Tussen een zee van juichende mensen de Kwaremont oprijden, daar draait het om in onze sport.' Beeld
Oliver Naesen: 'Tussen een zee van juichende mensen de Kwaremont oprijden, daar draait het om in onze sport.'

WUYTS «Oliver is een man naar mijn hart. In de gesloten wereld van het wielrennen maakte ik nooit iemand mee die zo open is. Hij heeft het hart op de tong en is altijd joviaal. Het is geen toeval dat zijn ploeg AG2R hem een verbeterd contract van drie jaar heeft voorgeschoteld.»

HUMO Oliver, je koos snel voor zekerheid en tekende opnieuw bij je huidige team. 'Typisch Vlaams', zei Patrick Lefevere daarover in zijn column in Het Nieuwsblad.

NAESEN «Ik was einde contract en ik stelde me de vraag: 'Blijf ik de enige kopman voor de klassiekers bij AG2R, of ga ik naar Deceuninck-Quick·Step om te genieten van hun numerieke meerderheid?' Voor beide opties was iets te zeggen. Ik heb een mailtje gestuurd naar Patrick, maar hij antwoordde niet.»

LEFEVERE «Ik heb met Olivers manager gepraat, hoor. Omdat ik ervan overtuigd ben dat hij een klassieker kan winnen als hij met sterke mannen omringd is, zoals bij ons. Maar het is gewoon de realiteit: de Vlaming wil snel zekerheid en kan niet wachten, ik voelde aan alles dat hij zou bijtekenen. Nu, over Oliver geen kwaad woord. Maar als de Vlaming zegt: 'Ik ga eens rondkijken,' heeft hij eigenlijk zijn pen al vast.»

HUMO In deze tijden valt die keuze voor zekerheid toch te begrijpen.

LEFEVERE «Natuurlijk. Maar ik heb het al vaak gezegd: als Sep Vanmarcke bij ons had gereden, had hij zijn klassieker al beet. En voor Oliver en Jasper Stuyven geldt net hetzelfde.»

HUMO Was er ongerustheid onder de renners door de coronacrisis?

NAESEN «Toen ik hoorde dat bijna alle ploegen serieus moesten inleveren, heb ik gebeld naar onze baas om te vragen hoe het bij ons zat. 'Wij hebben een oorlogskas opgebouwd, wij betalen iedereen gewoon uit,' was zijn antwoord. Ik zat dus goed, maar veel collega's maakten zich wel zorgen. Je leeft naar wat je verdient, en als je je huis bouwt, denk je: zoveel kan ik afbetalen. Als je dan je loon plots gehalveerd ziet, slik je toch even.»

HUMO Je zou voor minder snel bijtekenen.

NAESEN «Ik zat al graag bij mijn team, maar in deze periode is nog eens gebleken dat het echt een stabiele ploeg is. Dan mag je daar niet op spuwen, vind ik. Want niet alle sponsors zijn zo hoffelijk geweest. Ik denk dat sommigen misbruik hebben gemaakt van het coronavirus om onder contracten uit te komen.»

TEST, TEST, TEST

HUMO Er gelden straks strenge veiligheidsvoorschriften, vooral in de Tour. Stelt jullie dat gerust?

NAESEN «De UCI-richtlijnen zijn inderdaad strikt. Je mag geen contact hebben met buitenstaanders en moet de hele Tour geïsoleerd leven, wat eigenlijk onrealistisch is. Om de twee dagen moeten we een coronatest laten afnemen, telkens met zo'n wattenstaafje in de neus. Ook logistiek gezien zijn veel richtlijnen amper haalbaar, volgens onze dokters. Volgens mij zal er nog aan gesleuteld worden.»

LEFEVERE «De eerste voorwaarde is dat we aan de start komen. En dan hopen dat er niks gebeurt. Renners zijn een risicogroep: allemaal jongens die messcherp staan.

»We slapen in hotels, maar nemen zoveel mogelijk werk van het personeel over: we nemen altijd onze eigen koks mee. Wij zijn voorzichtig van nature, dat is een groot voordeel: die handgels zijn al jaren ingeburgerd bij ons.»

HUMO En wat als een renner besmet raakt?

LEFEVERE «In een pakje van DHL steken en terugsturen, zeker? (lacht

NAESEN «Goeie vraag. Ik zou het niet weten. Volgens de voorschriften is het dan gedaan met koersen.»

LEFEVERE «Een renner komt met het hele peloton in aanraking, en met de staf van zijn ploeg. Dat gaat algauw over 200 mensen: die kunnen niet allemaal in quarantaine. Ik beperk mijn actieradius tot de ploegbus: mijn bubbel is véél kleiner dan die van de renners.»

HUMO Leeft de vrees dat alles wordt stilgelegd, nu ook een tweede golf onafwendbaar lijkt?

NAESEN «Ik besef dat die kans reëel is. Maar ik sta er liever niet bij stil, want dan creëer je een vangnet voor jezelf: 'Ach, een stuk taart kan geen kwaad, want de koers gaat misschien toch niet door.' Ik ga liever van het beste scenario uit.»

LEFEVERE «Ik ben er niet gerust op. Het aantal nieuwe besmettingen is de laatste weken onrustwekkend hoog. Vooral bij jonge mensen is het verantwoordelijkheidsgevoel weg, ze denken dat ze niet ziek kunnen worden. Ik hoor verhalen van mijn Italiaanse ploegleider Davide Bramati over iemand die naar Servië ging om eens goed het varken uit te hangen, er besmet raakte, maar daarna nog wel op vakantie naar de kust ging. Dat is totaal onverantwoord. Ik mijd winkels en supermarkten, ik doe altijd een mondmasker aan en in mijn auto ligt een potje handgel. Nu, meer dan dat kun je ook niet doen, anders word je paranoïde. Dan kun je evengoed een put graven in je tuin, erin kruipen en hem weer toedoen.»

HUMO Je gaat mee naar de Tour.

LEFEVERE «Ik heb mezelf geselecteerd: ik heb lang genoeg thuisgezeten. Ik had zin om een beetje te tsjolen, zoals wij in het West-Vlaams zeggen. Ik ga ook naar de Strade Bianche, maar over Milaan-San Remo twijfel ik nog: ik wil onze jonge gasten die tezelfdertijd in de Alpen de Tour de l'Ain rijden ook aan het werk zien. Maar dan zal ik 3.000 kilometer in de auto hebben gezeten. En ook al rij ik met een grote BMW: voor een gepensioneerde mens als ik is dat niet niks.»

HUMO Michel, jij gaat niet naar de Tour: je geeft commentaar van aan de Reyserslaan.

WUYTS «José De Cauwer en ik zijn respectievelijk 70 en 63 jaar: het is echt niet verstandig om ons naar de Tour te sturen. In die technische zone waar wij zitten, is contact met mensen onvermijdelijk. En mijn gezondheid gaat boven alles. Ik ben getraind en niet zwaarlijvig, maar de Tour is een afmattende bezigheid. Er zijn die ellenlange uitzendingen van zes uur en langer, waarvan je je kunt afvragen: wat is het nut om die eerste uren uit te zenden? Maar nog veel zwaarder zijn de verplaatsingen. En de hotels waar we te slapen worden gelegd - ik stel politici die zich zorgen maken over de verkwisting van belastinggeld hierbij gerust - zijn geen pokkedure verblijven, maar derderangs. Daar kun je niet verwachten dat ze elke maatregel in acht nemen.

»Zelfs tijdens Parijs-Nice had ik al het gevoel: 'Moeten we dit wel doen?' Toen, begin maart, waren er in Frankrijk nog maar twee gevaarlijke regio's: de Vogezen en de Oise. En wat deed José toen we moesten tanken en een sandwich wilden eten: stoppen in de Oise. Ik zeg: 'José, waar ben je mee bezig?' Waarop hij: 'Och jong, dat is allemaal overdreven.' Die houding is gelukkig snel veranderd. Maar ik kan maar niet begrijpen dat dat hele peloton daar zeven dagen lang onaangetast gebleven is. Weten wij wel wat daar allemaal gebeurd is?»

Michel Wuyts: 'José De Cauwer en ik zullen elkaar ophitsen, zelfs op 1.000 kilometer van de renners.' Beeld
Michel Wuyts: 'José De Cauwer en ik zullen elkaar ophitsen, zelfs op 1.000 kilometer van de renners.'

HUMO Zouden ze een positief geval verzwijgen?

WUYTS «Zou het niet typisch zijn voor de wielerwereld om zulk nieuws intern te houden? We vernemen nu dat veldrijder Lars van der Haar corona heeft gehad, pas drie maanden na datum. Ik doe een oproep aan alle betrokken partijen die naar een grote ronde gaan: testen, testen en nog eens testen! En als er iemand positief test, moet hij dat meteen wereldkundig maken.»

NAESEN «Die testen zijn zoals een dopingcontrole, het komt sowieso uit.»

WUYTS «Hebben ze in al die hotels gecheckt waar hun personeel op reis is geweest de voorbije maanden? Mogen die dan blijven werken als ze naar Catalonië zijn geweest? En worden zij ook getest? Voor je het weet, zit het hele peloton in quarantaine.»

Michel Wuyts: 'Het maakt me ongerust dat Van der Poel (foto) na een vakantie met koorts naar huis is gekomen. Hij ontkende dat het corona was, maar hij heeft er lang mee geworsteld.' Beeld
Michel Wuyts: 'Het maakt me ongerust dat Van der Poel (foto) na een vakantie met koorts naar huis is gekomen. Hij ontkende dat het corona was, maar hij heeft er lang mee geworsteld.'

MERCI, PATRICK

HUMO Wie zal de Tour winnen? Iemand van Team Ineos of Jumbo-Visma, die elk met drie kopmannen naar de Tour gaan?

NAESEN «Bij Ineos hebben ze de laatste drie winnaars in hun rangen (Egan Bernal, Geraint Thomas en Chris Froome, red.). En bij Jumbo-Visma hebben ze met Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk zoveel goeie renners, dat ze het niet over hun hart krijgen om iemand thuis te laten. Maar eigenlijk start je alleen op papier met drie kopmannen: de wedstrijd beslist al heel snel over de eigenlijke hiërarchie. Er is altijd wel iemand die op de eerste dag valt of minuten verliest in een waaier.»

LEFEVERE «Als er iemand van die drie kopmannen met een verborgen agenda rijdt, krijg je wel zand in de machine.»

HUMO Patrick, jij weet hoe je verschillende kopmannen moet aansturen.

LEFEVERE «Al die ploegen rijden op dezelfde manier: ze leggen bergop een moordend tempo op, waardoor het onmogelijk wordt om te demarreren. Ik zou het anders aanpakken: iemand van de kopmannen meesturen in een ontsnapping, en laat de rest dan maar achter ons rijden, in plaats van omgekeerd.»

WUYTS «Egan Bernal is de nieuwe heerser bij Ineos. Chris Froome verlaat de ploeg, wat hem onderaan de pikorde plaatst. Maar onderschat hem niet! Hij is bijzonder eigenwijs en sluw.

»Bij Jumbo-Visma staat Dumoulin voor Roglic in de pikorde: een Nederlander in een Nederlandse formatie heeft een streepje voor.»

LEFEVERE «Puur publicitair is dat inderdaad beter. Maar ik hoop dat we nooit in een situatie komen waar de sponsor kiest wie mag winnen.»

WUYTS «Ik vind het vooral doodjammer dat Laurens De Plus niet mee mag naar de Tour van Jumbo. Hij is veruit Belgiës beste klimmer, en was vorig jaar bij momenten beter dan zijn kopman Kruijswijk.»

Remco Evenepoel Beeld
Remco Evenepoel

HUMO Zal Alaphilippe ons deze Tour opnieuw verblijden met zijn aanvallende manier van koersen?

LEFEVERE «Aan het temperament van Julian kun je niet veel veranderen. Gelukkig maar. Hij blijft een showbeest.»

WUYTS «Ik heb zijn nieuwe vriendin Marion Rousse bezig gezien in Parijs-Nice. Ik vond haar nogal veeleisend. Dat verontrust me.»

HUMO Is ze te bezitterig, Patrick?

LEFEVERE «Geen idee. Ik heb Marion niet meer gezien sinds vorig jaar in de Tour, en toen waren ze nog geen koppel. Denk ik. Ach, Michel denkt altijd dat hij meer weet dan de rest.»

HUMO Alaphilippe heeft vorig jaar de Tour gered: eindelijk viel er nog eens iets te beleven.

LEFEVERE «Wij hebben al dikwijls de Tour gered, door het peloton in waaiers te trekken en favorieten op achterstand te zetten. Maar wat de heren van de Tour wel siert: ze hebben achteraf gebeld om ons te bedanken, om van een saaie rit een spektakel te maken.»

ROZE REMCO

HUMO Zal Remco Evenepoel aan een langgerekte zegetocht beginnen vanaf de Ronde van Burgos tot en met de Giro d'Italia?

WUYTS «Als ze me over Evenepoel aanspreken, denk ik altijd: Wuyts, voorzichtig blijven. Het is verleidelijk om mee te stappen in het hoeraverhaal. Ik ben vooral benieuwd naar wat hij kan in de cols van de Giro. Hij verovert de wielerwereld op een kuifjesachtige manier: hij is zo ongeremd, vooral in het uitdrukken van zijn dromen, op zo'n manier dat zelfs Eddy Merckx er ongemakkelijk van wordt.»

NAESEN «We dichten Remco nu al de grootste overwinningen toe, maar op die manier kan hij alleen nog maar verliezen. Er liggen nog veel valkuilen op zijn weg. Al heb ik nog nooit iemand met zo'n mindset gezien. Hij is een supertalent dat keihard werkt: een zeldzame combinatie. We deelden al twee keer een hotel op stage in Spanje, en terwijl ik nog rustig aan het ontbijt mijn koffiekoek zat te eten, had hij al een uur op zijn rollen gereden. Als we hem tegenkomen in de Ardennen, wil hij ook nooit meerijden: hij wil zijn eigen training minutieus afwerken. 2020 is een zwaar gehandicapt wielerjaar, maar toch heeft Remco al vijf overwinningen op zak. Ik heb er vijf in zes jaar.

»Weet je, ik durf niet te zeggen dat hij de Giro niet zal winnen.»

HUMO Waarom niet?

NAESEN «Omdat ik nog nooit in mijn leven zo'n wielrenner heb meegemaakt. Ik ben blij dat ik hem niet tegenkom in de kasseiklassiekers (lacht). Je kunt er eigenlijk alleen maar van genieten als je hem bezig ziet.»

WUYTS «Hij is slim en weet zich te verkopen. Dat heeft hij uit het voetbal: daar leer je jezelf presenteren. Desondanks heeft hij een groot naturel over zich.»

HUMO Patrick, ben jij ook zo onder de indruk van zijn mentaliteit?

LEFEVERE «Toen ik Pieter Serry vorige week tegenkwam op trainingskamp, zei hij: 'We gaan Remco toch eens serieus moeten onderzoeken. Ik denk dat hij twee harten heeft, zo hard rijdt hij.' (lacht)

»Eddy Merckx was de beste van de wereld, maar ik heb hem nooit horen zeggen dat hij een koers zou winnen. Hij had vooraf altijd overal pijntjes, maar reed vervolgens iedereen op 5 minuten. Dan was er Museeuw, die wel wist dat hij de beste was, maar het niet durfde te zeggen, want dat zou ongeluk brengen. Boonen zei wel al eens dat hij zou winnen. En nu heb je de generatie van die kleine, die zich niet meer inhoudt. In de Ronde van de Algarve had Rohan Dennis, de wereldkampioen, zich de hele week gespaard voor de afsluitende tijdrit, terwijl Remco had meegestreden voor het geel. Vlak voor de start zei Remco me doodleuk: 'Ik ga hem kloppen, hoor!' (lacht) Het is straf wat hij op zijn leeftijd al uit zijn benen schudt.

»Helaas zit nu iedereen te wachten tot hij met zijn kop tegen de muur bonkt - óók typisch Vlaams. Als het even minder gaat, zegt iedereen: 'Zie je wel.'»

HUMO Wint hij de Giro?

LEFEVERE «Geen idee. Als hij niet wint, is dat alvast geen schande. Maar ik weet wel dat hij ervan droomt om eens in de roze trui te rijden.»

WUYTS «In de tijdritten zal hij iedereen een patat om de oren geven. Maar ze zullen hem ook een beetje moeten intomen: ik wens zijn ploegleiders sterkte.»

Patrick Lefevere over zijn pupil Remco Evenepoel (foto): 'Eén van mijn renners zei onlangs: 'We gaan Remco eens moeten onderzoeken: ik denk dat hij twee harten heeft, zo hard rijdt hij.'' Beeld
Patrick Lefevere over zijn pupil Remco Evenepoel (foto): 'Eén van mijn renners zei onlangs: 'We gaan Remco eens moeten onderzoeken: ik denk dat hij twee harten heeft, zo hard rijdt hij.''

MOORDPOGING

HUMO Oliver, hoe hard kijk je ernaar uit om weer te koersen?

NAESEN «Heel hard. De mentale reset van de lockdown heeft me deugd gedaan. Maar ik ben geen prof geworden om te gaan fietsen met mijn maten. Ik train en leef om koersen te rijden.»

HUMO Verlang je dan naar het afzien tijdens de wedstrijden?

NAESEN «Nee, naar de pijn verlang ik niet. Wel naar de momenten dat de concurrentie zwaar aan het afzien is, terwijl ik me nog goed voel en van hen kan wegrijden. Dat zijn geluksmomenten. Er voelt niks zo goed als een koers winnen.»

LEFEVERE «Nu, het is maar te hopen dat er geen koersen geannuleerd worden, omdat er gebieden in lockdown moeten. Als dat bij één koers gebeurt, zal dat een kettingreactie veroorzaken. Dan wordt er niet meer gekoerst. Terwijl ook voor ons geldt: een tweede lockdown overleven we niet.

»En dan is het ook een utopie te denken dat we in 2021 het seizoen met een schone lei kunnen beginnen. Als landen als de VS en Brazilië denken dat ze immuun zijn voor Covid-19, kan het nog lang duren. Onverantwoord wat er daar gebeurt. Eigenlijk is dat hetzelfde als een moord begaan.»

WUYTS «Het wordt één van de interessantste wielerseizoenen aller tijden. Laat maar komen! Ik heb genoeg van die virtuele wedstrijden. En de wandelingen met mijn vrouw door het Hageland hebben me deugd gedaan, maar ik wil weer aan de slag. Als ik er in augustus aan begin, stopt mijn seizoen pas na Luik-Bastenaken-Luik in 2021. Met tussendoor nog het veldrijden.»

HUMO Die liefde voor de cross blijft bij jou onaangetast.

WUYTS «Als student al ging ik net zo graag naar de dorpscafés als naar de hippe studentencafés in Leuven. En het is toch zo prettig om op nieuwjaarsdag op de cross in Baal in de urinoirs te staan, en een dronken mens onverhoeds een duik te zien maken in zijn eigen urine. Ik ben blij dat dat nog bestaat.

»Alleen moet ik aan mijn vrouw nog zien uit te leggen dat ik twee dagen na de Tour de France naar het BK moet, terwijl we dan altijd met vakantie gaan - ik troost me met het feit dat ze het tegen dan al gelezen heeft in Humo. En daarna reis ik door naar het WK. Jongejonge, wat een seizoen, dat gaat wat geven.»

HUMO Het publiek zal niet massaal aanwezig zijn. Een domper?

NAESEN «Niks zo mooi als tussen die zee van juichende mensen de Oude Kwaremont op te rijden, waardoor je 's avonds met oorsuizingen in je bed ligt. Dat geeft zo een fantastisch gevoel, dát is waar het om draait in onze sport. Ik vind het heel erg dat we het publiek gaan moeten missen.»

LEFEVERE «Alaphilippe steeg in de Tour vorig jaar boven zichzelf uit, omdat hij opgezweept werd door het publiek. Het is een volkssport, de crisis kan daarom niet snel genoeg bezworen worden.»

WUYTS «Aan de start en aankomst gelden strakke richtlijnen, maar ik ben toch benieuwd hoe ze de supporters onderweg zullen opvangen. Er zal een politiemacht aan te pas komen.

»Nu, onze commentaar zal er niet bij inboeten. In Parijs-Nice merkte ik al dat de afwezigheid van publiek totaal geen invloed had op de beleving. En al zeker niet op ons enthousiasme.»

HUMO Dat blijft ongeëvenaard!

WUYTS «Ik beloof dat José en ik elkaar zullen blijven ophitsen, ook al zitten we op duizend kilometer van de renners.»

Strade Bianche, Eén, zaterdag 1 augustus, 16.50

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234