Het voetbalgemis vanRaes, Van der Elst en Sonck
‘We moeten deze crisis aangrijpen om misbaksels als de play-offs en 1B uit de weg te ruimen’
Donkere wolken pakken zich samen boven het voetbal: competities liggen stil, clubs gaan failliet, spelers moeten loon inleveren en áls er straks al gevoetbald wordt, zal dat in lege stadions zijn. Omdat nostalgie de pijn verzacht, doken Frank Raes en Wesley Sonck voor ‘Sporza Retro’ in het rijke VRT-archief, op zoek naar oude krakers die het herbekijken waard zijn. Humo keek mee en liet hen samen met Franky Van der Elst de voetbalcrisis fileren. ‘De mens vergeet snel: over een paar jaar zullen de clubs weer te veel geld uitgeven.’
HUMO Missen jullie het voetbal?
FRANKY VAN DER ELST «Uiteraard, maar nu ook weer niet zó hard. De penibele situatie waarin we ons bevonden met KV Oostende (waar Van der Elst hulptrainer is, red.) bezorgde me veel stress. Ik was er niet rouwig om dat de laatste speeldag niet meer werd afgewerkt. De quarantaine laat me toe om helemaal te ontstressen.»
FRANK RAES «Ik mis het wel, het ritme van matchen in het weekend en ‘Extra Time’ op maandag.»
WESLEY SONCK «Mijn leven draait rond voetbal: wedstrijden bekijken, ‘Extra Time’ voorbereiden. Ik mis dat, ja.»
HUMO Is er iets in de plaats gekomen?
RAES «De poetsvrouw mag niet meer binnen, dus ik heb leren poetsen en strijken. Ik voed ook nog een kind van 12 op: daar is nu preteaching bij gekomen. Daarnaast heb ik bingewatchen ontdekt: de documentaire ‘The Last Dance’, over Michael Jordan, is adembenemend. Ik wandel ook veel – ik moet 10.000 stappen per dag hebben gezet – en combineer dat met een andere passie: fotografie. Ik ga vaak ’s avonds wandelen, wanneer de stad er verlaten bijligt. Het licht is dan mooi en er staat niemand in de weg (grijnst). De desolaatheid van plekken waar anders honderd mensen lopen: dat levert mooie foto’s op.»
VAN DER ELST «Het valt op hoeveel mooier de stad nu is, zonder toeristen. Gisteren ben ik met mijn vrouw naar Brugge gefietst. Dat geluk hebben we: het weer is mooi, waardoor we buiten kunnen. En ik heb thuis wat geklust, iets dat ik anders nooit doe. Maar goed, de verveling begint soms al toe te slaan ook.»
SONCK «Je kunt je huis toch niet blíjven opruimen? Ik zie mensen die maar klusjes blijven verzinnen: dat moet daar nogal een nest geweest zijn! Ik ben veel met de kinderen bezig – víjf, als ze hier allemaal zijn. Niet simpel. Leg de jongens maar eens uit dat ze niet mogen gaan voetballen. Meestal zoeken we een rustig plekje op straat, een beetje zoals wij in onze jeugd deden. Maar mee een balletje trappen kan ik voorlopig niet: door een recente operatie mag ik nog niet lopen. Golfen is ook uit den boze, dus heb ik na vier jaar mijn fiets nog eens van stal gehaald. Ineens begon ik tochtjes te maken van 80 of 100 kilometer. Ik maakte me al zorgen: ‘Ik ga dit toch niet leuk beginnen te vinden?’ (lacht)
»Nu, er is ook goed nieuws. Woestijnvis heeft me gevraagd voor ‘De Container Cup’. Zo ben ik toch weer een beetje met sport bezig.»
RAES «De quarantaine doorbreekt de ratrace en laat ons toe met z’n allen tot rust te komen. Dat is zeker positief. Maar ik hou mijn hart vast: we zitten nog midden in de crisis en iedereen waagt zich al aan exitscenario’s. Terwijl het echt niet zo snel zal gaan. Het zal nog héél lang duren voor alles weer z’n normale gang zal gaan.»
HUMO Doet het vooruitzicht van wedstrijden zonder publiek de appetijt alvast toenemen?
RAES «Ik heb ooit Lazio Roma - Zulte Waregem becommentarieerd in een leeg stadion: de UEFA had de Romeinen een straf opgelegd. Heel onwezenlijk was dat. Supporters die zich in dikke drommen naar het stadion begeven: dat is een ritueel dat gewoon bij het voetbal hoort. Maar goed, in een eerste overgangsfase zal het niet anders kunnen. Als Tomorrowland en Rock Werchter niet mogen doorgaan, dan ook geen voetbalwedstrijden met publiek.
»Trouwens, laten we niet vergeten dat het voetbal zelf ook heeft bijgedragen aan de verspreiding van het virus: Atalanta Bergamo - Valencia is nog gespeeld toen het virus al volop woedde. Terwijl Bergamo één van de grootste broeihaarden in Italië bleek te zijn. Het voetbal kan straks maar beter niet verantwoordelijk zijn voor een nieuwe coronagolf.»
SONCK «Na de dood van François Sterchele speelden we met Club Brugge tegen Westerlo. Het stadion zat vol – 25.000 man – maar het was er muisstil. Is dat wat we willen? Als speler had ik het lawaai dat van de tribunes rolde nodig. Ik putte er energie uit.»
VAN DER ELST «Vlak voor de lockdown zijn we allemaal nog getuige geweest van Juventus - Inter, in een leeg stadion. Je kon de spelers horen roepen naar elkaar. Daar zit je dan naar te kijken en je denkt: dit lijkt meer op een oefenmatch dan op een topmatch.»
HUMO Een aantal clubs en bonden, de UEFA op kop, blijft ervoor ijveren om de competities toch nog af te werken. Een goed idee?
VAN DER ELST «Vind ik niet, nee. Gezondheid primeert nu. Ook die van de spelers: zij zijn de gladiatoren die voor het spektakel moeten zorgen. In Duitsland willen ze de competitie begin mei al opnieuw opstarten, maar hoe moet dat? Met alle spelers samen op de bus stappen en daarna in één kleedkamer? Dan heb ik het nog niet over de trainers, de dokters en iedereen die bij zo’n organisatie betrokken is. Ik heb er grote bedenkingen bij of dat veilig kan. Leg toch gewoon alles stil!»
RAES «Eén match zou ik nog graag gespeeld zien: de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp. Desnoods in oktober of november.»
SONCK «Ach, je krijgt het niet uitgelegd dat sommigen willen voetballen op een moment dat gezondheid op de eerste plaats zou moeten komen. Waarom denk je dat al die grote competities nog willen herbeginnen?»
RAES «Geld. De FIFA, de UEFA, het Olympisch Comité, de Tour: allemaal handelen ze uit winstbejag en eigenbelang.»
SONCK «Voilà.»
HUMO Is er één argument te verzinnen waarom er dit seizoen nog gevoetbald moet worden?
RAES «Nee, we moeten stoppen. Al wil ik een slag om de arm houden, mocht het vanaf juni toch mogen.»
VAN DER ELST «Er is een sportief argument: het toewijzen van de Europese tickets. Waarom wilden Anderlecht en Genk per se doorspelen? Omdat de zesde plaats nog op het spel stond en Anderlecht via de play-offs nog Europees voetbal hoopte af te dwingen. Ook bij Antwerp denken ze hoger te kunnen eindigen.»
SONCK «Dat is niet eens een sportief argument. De achterliggende beweegredenen zijn economisch: die clubs zijn uit op de lucratieve inkomsten die aan zo’n Europees ticket vasthangen.»
RAES «Ieder pleit voor zijn eigen kapel. Antwerp, Anderlecht en Genk willen als enigen het kampioenschap uitspelen. Dat de andere clubs liever de status quo behouden, is even logisch. In Italië heeft de voorzitter van Brescia voortvoetballen een belediging voor de vele overledenen genoemd: ‘Als dat betekent dat we degraderen, dan moet dat maar.’ Dat vermogen om zich boven het eigenbelang te verheffen, ontbreekt hier.»
HUMO Waarom zou de eindstand na een hervatting eerlijker zijn dan de huidige stand? Zonder publiek verliezen ploegen hun thuisvoordeel, andere zullen het zonder hun naar huis teruggekeerde buitenlanders moeten doen.
VAN DER ELST «Je hebt ook de spelers die al voor een andere club getekend hebben. Zoals Wout Faes bij ons: die zit met zijn hoofd al bij Stade Reims. Of neem de jongens die einde contract zijn en geen toekomst meer hebben bij hun huidige club. Die zitten ook niet te wachten op een hervatting.»
HUMO In Frankrijk is de competitie definitief stopgezet, net als in Nederland, waar beslist is om géén kampioen aan te duiden. De bereikte eindstand dient daar alleen als maatstaf om de Europese tickets toe te wijzen.
VAN DER ELST «Zo’n regeling zou hier niet fair zijn ten opzichte van Club. Ajax en AZ stonden zij aan zij aan de leiding. Dat maakte het lastig. Trouwens, er dreigen nu een pak rechtszaken in Nederland. Maar Clubs voorsprong was enorm: vijftien punten.»
RAES «Dan ben je de terechte kampioen, punt.»
SONCK «Ze sturen Ajax naar de Champions League, maar roepen het niet uit tot kampioen: waar is de logica? Dat ze dat bij ons maar niet doen.»
HUMO Volgens bondsvoorzitter Mehdi Bayat kan er pas opnieuw gevoetbald worden als spelers en trainers dagelijks getest kunnen worden. Door een gebrek aan testcapaciteit kan dat niet.
RAES «Als je voetballers gaat testen, moet je dat ook doen met mensen die het véél meer nodig hebben. Niemand zal beweren dat voetballers voorrang moeten krijgen.»
SONCK «Het is wachten op een nieuwe powerpoint van de Nationale Veiligheidsraad. Zij en niemand anders zullen beslissen wanneer er opnieuw gevoetbald mag worden.»
VAN DER ELST «Heeft iemand zich eigenlijk al afgevraagd welke belasting er op de spelers afkomt, mocht er nog gevoetbald worden? Dokters waarschuwen voor een blessuregolf. In grote competities als de Engelse en de Duitse moeten nog negen speeldagen afgewerkt worden, in Spanje twaalf. Dat zal in een zeer korte tijd moeten gebeuren, want het volgende seizoen zal snel voor de deur staan. Ik lees dat de UEFA ook de resterende duels uit de Champions League en de Europa League nog wil afhaspelen. Negentien wedstrijden op 23 dagen. Jongens toch!»
RAES «Niet vergeten dat er na volgend seizoen nog een Europees kampioenschap en Olympische Spelen volgen, en een jaar later al een wereldkampioenschap. De wetten van de jungle zullen het onvermijdelijk overnemen in het voetbal en de spelers zullen het slachtoffer zijn. Iemand stuurde me een mail: ‘Kunnen we volgend seizoen niet gewoon eens níét Europees voetballen?’ Ik vond dat geen slecht idee: het zou de kalender verlichten – die is véél te zwaar: iemand als Messi speelt ruim zestig matchen per seizoen – en we zouden allemaal weer op adem kunnen komen. Maar goed, ik weet dat het wishful thinking is.»
HUMO De FIFA overweegt om het aantal vervangingen tijdens een wedstrijd op te voeren van drie naar vijf om de spelers te ontzien.
RAES «Laat het vooral geen circus worden. Het wijst op een zeker bewustzijn voor de problematiek van de spelers, maar een echte oplossing is het niet. De kalender verlichten: dát moeten ze doen.»
HUMO Hoe ironisch dat midden in een gezondheidscrisis de gezondheid van de voetballers op het spel wordt gezet.
SONCK «Ken je dat nummer van Billy Paul? ‘Only the Strong Survive’.»
RAES «Te veel medelijden met de echte topspelers hoeft niet: ze verdienen genoeg. De spelers daaronder kunnen het wel moeilijk krijgen.»
SPARTELEN IN 1B
HUMO Hoe zal de competitie er volgend seizoen uitzien? Drie clubs – Moeskroen, Oostende en Standard – grepen voorlopig naast een proflicentie. In 1B blijven amper vier clubs over.
RAES «We weten toch al langer dat er te veel profclubs zijn?»
HUMO Waar wacht de Pro League op om 1B af te schaffen?
RAES «Zolang er geen onafhankelijk bestuur aan het hoofd van de Pro League staat, blijven de clubs rechter én partij. De voorzitter van de Pro League is al jaren tegelijk clubvoorzitter: dat werkt niet. De voetbalbond heeft ook al geen macht, dus wie bepaalt alles? De clubs. Maar die kijken vooral naar hun eigenbelang.»
SONCK «Welke beslissing de Pro League ook neemt, er zal altijd wel een club opstaan om in de tegenaanval te gaan. Trouwens, wat als het BAS die clubs in beroep tóch hun licentie geeft?»
HUMO De licentieverslagen laten weinig ruimte voor interpretatie: de feiten zijn te ernstig, de putten te diep.
SONCK «Sta me toe daaraan te twijfelen. Is het Moeskroen de voorgaande jaren niet net hetzelfde vergaan? Aan het eind van de rit krijgen ze toch weer hun licentie.»
HUMO Dit keer zijn er bewijzen dat Moeskroen in handen is van makelaars. Dat volstaat om geen licentie te krijgen.
RAES «Dat dénken we, omdat dat is wat we willen. Maar ik ben toch geneigd om Wesley bij te treden. In Oostende blijken ze ook een oplossing gevonden te hebben.»
VAN DER ELST «Ook de Chinese eigenaar van Roeselare zou met geld over de brug gekomen zijn. Maar goed, of daarmee de continuïteit verzekerd is? Te veel clubs zitten echt in de problemen: we zullen met minder overblijven.»
HUMO Zeventien clubs hebben hun 1A-licentie op zak. Waarom nemen zij deze crisis niet te baat om samen, óók degene die nu nog in 1B zitten, een eengemaakt kampioenschap op poten te zetten?
VAN DER ELST «Misschien is dit inderdaad hét moment om knopen door te hakken en 1B op te doeken, om dan naar één competitie met 18 of 20 ploegen te gaan. Een gesloten liga, zónder degradatie. Van alle clubs die sinds de invoering van de play-offs naar 1B gedegradeerd zijn, zijn er al vijf failliet. Dat zegt genoeg. Eén van de grote problemen is de te geringe kans om na een degradatie naar 1A terug te keren. Ze doen elkaar dood in 1B om toch maar dat ene promotieticketje te bemachtigen.»
RAES «In Mexico hebben ze beslist om vijf jaar lang promotie en degradatie te bevriezen. Dat moet de clubs toelaten deze crisis te overleven. Een beetje naar het voorbeeld van de NBA (het Amerikaanse profbasketbal, red.). Misschien moeten wij daar ook naartoe: geef de ploegen voor drie of vijf jaar zekerheid over hun plaats in het profvoetbal.»
HUMO De Premier League is ontstaan doordat zes clubs – Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal en Tottenham – daartoe in het grootste geheim het initiatief namen. Waar wachten onze topclubs op?
SONCK «Wie of wat wordt dan het onafhankelijke orgaan dat die competitie leidt?»
RAES «Dat zullen die clubs moeten aanstellen. Maar dan moeten ze ook aanvaarden dat zo’n bestuur ook hén beoordeelt. Alex Ferguson en Arsène Wenger waren jarenlang de iconische trainers van Manchester United en Arsenal, twee clubs die mee aan de wieg van de Premier League hebben gestaan. Maar ook zij zijn in het verleden zwaar gestraft door de Premier League-bazen.
»Bij ons is dat schier onmogelijk: Marc Coucke heeft nog altijd het lot van KV Oostende in handen en beheert dus eigenlijk twee clubs. En dan zwijg ik nog over Lokeren, dat gekocht kon worden door iemand zonder geld: ook dat hebben de licentiecommissie, de Pro League en de voetbalbond zomaar toegelaten.»
VAN DER ELST «Alles draait om solidariteit. En die is er niet.»
HUMO Hoe verontrustend is het dat Pro League-voorzitter Peter Croonen, tevens voorzitter van Racing Genk, per se 1B wil behouden en zegt: ‘Eén grote competitie trekt het niveau naar beneden’?
RAES «Hij zegt dat omdat hij de belofteploegen van onze topclubs in 1B wil laten spelen.»
SONCK «In Nederland doen ze het al jaren en ook hier ijveren we er al lang voor. Het zou een oplossing kunnen zijn voor de vele jonge spelers voor wie de stap naar het eerste elftal te groot is. Zo kunnen ze al eens aan den lijve ondervinden wat grotemannenvoetbal is.»
HUMO Waarom zouden supporters warmlopen voor pakweg Westerlo - Jong AA Gent? Hoe moet Westerlo überhaupt overleven op het kerkhof van 1B aangevuld met jeugdelftallen?
SONCK «Ik kijk naar het sportieve aspect. Voor de ontwikkeling van jonge talenten zou het een goede zaak zijn. Het zijn niet allemaal spelers als Romelu Lukaku of Youri Tielemans die zonder probleem de stap naar het profvoetbal zetten. In Croonens plan laat je het publiek kennismaken met spelers als Charles De Ketelaere, die nog niet klaar zijn om wekelijks met het eerste elftal mee te spelen. Waarom zouden supporters die talenten, de toekomst van het Belgische voetbal, niet aan het werk willen zien?»
HUMO Wanneer het BAS op 10 mei beslist over de licenties, is de kans groot dat we maar vier clubs overhouden in 1B. Voor het jaar om is, heeft corona er daarvan nog een paar het faillissement ingejaagd. Dan hou je niets over waar je nog belofteploegen bij kunt zetten.
SONCK «Wat gaan we dan doen met onze talentvolle jeugd? In een eengemaakt kampioenschap zal het niet onze eigen jeugd zijn die de grootste kansen zal krijgen.»
RAES «Net wél. Clubs zullen de broeksriem moeten aanhalen, waardoor méér jeugdspelers kansen zullen krijgen, niet minder.
»Kijk, 1B is een misbaksel, net als play-off 2. Ik blijf voorstander van play-off 1. Volgend seizoen wordt een overgangsjaar, maar daarna moeten ze toch weer ingevoerd worden.»
SONCK «Maar dan zonder de halvering van de punten.»
VAN DER ELST «In een kampioenschap met twintig ploegen zal er geen plaats meer zijn voor play-offs, Frank.
»Het zou goed zijn mocht men deze crisis aangrijpen om iets nieuws in het leven te roepen. Iets dat beter is voor iedereen. Ik geloof niet dat het niveau naar omlaag gaat als we met achttien of twintig ploegen gaan spelen. Alsof de ploegen die in 1B voor de titel meestrijden, zwakker zijn dan die uit de onderste helft van 1A. Vergeet het maar. Wij zijn met Oostende vorig seizoen in play-off 2 twee keer weggespeeld door Westerlo. Geen bal geraakt!»
HUMO De verwachting is dat door de coronacrisis de transfersommen, de spelerslonen en de makelaarscommissies een duik zullen nemen.
RAES «Spelers zullen moeten inleveren, maar in de top is dat absoluut geen probleem. Er zal een tijdperk vóór corona en een tijdperk ná corona zijn. En ja, er zullen clubs verdwijnen. Maar één zaak verandert niet: de rijke clubs zullen rijk blijven en de arme arm. Net als in het wielrennen: de Tour en de Ronde van Vlaanderen zullen overleven, maar de E3 Harelbeke? Die wedstrijd zal het moeilijker hebben.»
VAN DER ELST «Ik hoor het je graag zeggen: dat we naar een nieuw normaal gaan en alles anders wordt. Maar hoelang gaat dat allemaal duren? Ik vrees dat we sneller dan we denken weer in de oude ratrace zullen zitten. Bedrijven zullen over de kop gaan, maar de economie zal zich herpakken. Ook in het voetbal zullen we over een paar jaar weer in dezelfde strijd als voordien verwikkeld raken: iedereen zal weer te veel geld uitgeven, het feest zal niet op kunnen. De mens vergeet snel. De mallemolen zal weer zijn rondjes draaien.»
HALF IN BEELD
HUMO Is het een goede zaak voor de Rode Duivels dat het EK met een jaar is uitgesteld?
RAES «Niet echt. Vermoedelijk zal Eden Hazard niet meer geblesseerd zijn, maar de ploeg zal een jaar ouder zijn en we weten allemaal dat er op de defensie al niet veel rek meer zit. Béter zullen we dus niet worden.»
VAN DER ELST «De concurrentie zal ook sterker zijn. Duitsland is aan een nieuwe ploeg aan het bouwen. Voor hen komt uitstel goed uit. Ook voor Nederland, dat met een paar zware blessures af te rekenen had.»
SONCK «Ach, voor hetzelfde geld staan er over een jaar plots twee verdedigers klaar van wie we nu nog niet vermoeden welk niveau ze in zich hebben.»
RAES «Ook dit jaar zou het moeilijk geweest zijn om Europees kampioen te spelen, maar ik achtte de kans toch iets groter. Nu, ik vind niet dat we daar wakker van moeten liggen. Wat de Olympische atleten meemaken, dát is pas erg. Zij hebben maar één hoogtepunt om de vier jaar. Eén jaar na het EK volgt voor de Rode Duivels al het WK. Daar kunnen ze opnieuw uitblinken.»
SONCK «Ik had verwacht dat België twee jaar geleden al, nadat het Brazilië had uitgeschakeld, wereldkampioen ging worden. Maar toen verloren ze in de halve finale van Frankrijk. Dju, dacht ik toen, dit was dé kans.»
VAN DER ELST «Dat is eigen aan een toernooi: met één vingerknip kan het gedaan zijn. Denk maar aan het doelpunt van David Platt (waarmee Engeland België uitschakelde op het WK 1990, red.) of de bal op de paal van Robbie Rensenbrink (in de finale van het WK 1978 tussen Nederland en Argentinië, red.). Je hebt altijd dat ene moment nodig dat het meezit.»
RAES «Het EK van 2016, dát had België moeten winnen. Als Vertonghen en Vermaelen niet waren uitgevallen tegen Wales, was het misschien gelukt. Volgens mij was dat een grotere gemiste kans dan het WK twee jaar later: Frankrijk was gewoon sterker in de halve finale.»
HUMO Bij gebrek aan het echte werk vergapen mensen zich vandaag aan oude wieler- en voetbalwedstrijden. Jullie ook?
RAES «Op de Nederlandse televisie zonden ze onlangs de 1-5 van Nederland tegen Spanje op het WK van 2014 uit. Daar ben ik toch eens goed voor gaan zitten, al was het maar voor die fenomenale goal van Robin van Persie. De snit van de broekjes is anders, maar voetballen konden ze toen ook al. Dus ja, ik geniet ervan, maar het is the real thing niet. Dat is en blijft líve voetbal.»
VAN DER ELST «Ik heb die wedstrijd ook teruggezien. Nu, een paar minuten toch. Het was op een zondagmiddag en het mooie weer trok me naar buiten. Weet je, zo erg vind ik het niet dat we dingen moeten missen. Neem nu de Ronde van Vlaanderen. Het is jammer dat ze niet gereden is, zeker. Maar om er zo’n drama van te maken? Daar stoor ik me toch een beetje aan.»
SONCK «Ik was fan van het Barcelona dat in 1994 de Champions League won. In die tijd konden we zo’n finale maar één keer zien: op het moment zelf. Er was geen platform waar we zo’n match achteraf eindeloos konden herbekijken. Nu staat alles op het internet. Mijn jongste zoon is voetbalgek, hij ziet alles op YouTube.
»Ik mis het alleszins niet zo hard dat ik elke week een oude match opdiep. Op vraag van ‘Sporza Retro’ heb ik het toch gedaan en ben ik zelfs nog verder in de tijd teruggegaan dan mijn herinneringen reiken. Tot de jaren 70, omdat ik wilde zien met welk tempo er toen werd gevoetbald. Maar hadden ze het me niet gevraagd, herbekeek ik liever een wedstrijd van mijn eigen ploeg (Sonck is bondscoach van de nationale ploeg onder 19 jaar, red.). Daar bén ik nog iets mee.»
HUMO Mocht de quarantaine nog lang aanhouden, welke wedstrijd mag dan nog eens uit de archieven worden opgedoken?
VAN DER ELST «De 5-0 van Barcelona tegen Real Madrid uit 2010. Guardiola tegen Mourinho. Dat was van het beste wat ooit op een voetbalveld is vertoond. En de 5-0 van Club Brugge tegen Dortmund, op een keihard bevroren veld, nadat we in Duitsland met 3-0 hadden verloren.»
RAES «De match der Van der Elsten.»
VAN DER ELST «Leo maakte er drie, ik één. De helft van mijn totale Europese doelpuntentotaal (lacht). Met links bovendien, wat toch een speciale vermelding verdient. Helaas kwam mijn doelpunt maar half in beeld: ze waren nog bezig met de herhaling van een vorige fase (algemene hilariteit). Nu ik toch bezig ben: de UEFA Cup-finale van Club tegen Liverpool uit 1978, met Julien Cools en Lotte Lambert: die zou ik ook graag terugzien.»
RAES «Die beelden bestaan niet meer, Franky. Toch niet van de hele wedstrijd. Doe mij maar Atlético Madrid - Ajax, uit de Champions League van 1997: 2-3. Met een jonge Portugees als uitblinker: Dani. En ik heb er nog één: KV Mechelen - PSV, de Europese Supercup van 1988. 3-0 voor Mechelen. Fórmidabele wedstrijd! Op dat moment was KV Mechelen de beste ploeg van Europa.»
SONCK «Ik heb Ronaldo – den dikke, zoals wij hem noemden – als 17-jarige met PSV Europees zien debuteren tegen Leverkusen. Hij maakte meteen een hattrick. Aan de zijde van Luc Nilis, trouwens. Zelden heb ik iemand in zijn eentje zo het verschil zien maken. Hij kreeg de bal, versnelde, dribbelde iedereen en schoot raak. Tactiek interesseerde hem niet. Rond zijn 27ste stond hij al zó dik dat hij amper nog liep. Een schildklierprobleem. Maar hij blijft een fenomeen zonder weerga. Ik kan úren blijven kijken naar hoe hij en zijn landgenoot Romario doelpunten maakten.»
HUMO En je favoriete terugkijkwedstrijd?
SONCK (denkt na) «De 9-0 met Racing Genk tegen KV Mechelen, met zes goals van mezelf. Straf, toch?»
RAES «Het waren wel maar de beloften van KV Mechelen, Wes.»
SONCK (fel) «Die gasten hadden 2-0 voor kunnen staan, Frank. Door een gelukje zijn wij op voorsprong geklommen, waarna zij zijn ingestort en het nog 9-0 is geworden. Straf dat ik dat elke keer opnieuw moet uitleggen. Zeg dat nooit meer, Frank!»
Sporza Retro, Canvas, donderdag 7 mei, 21.25