Hooikoorts
‘We zien het aantal mensen met hooikoorts jaar na jaar toenemen’
De loopneus, tranende ogen en niesbuien van hooikoortspatiënten zijn helemaal terug. ‘Door de regenachtige meimaand bleven ze lang van klachten gespaard, al bekopen ze dat nu met een hevige opstoot’, zegt Laura Van Gerven, neus-keel-oorarts aan het UZ Leuven.
- Het is weer zover. Mensen snotteren opnieuw hun zakdoek vol door hooikoorts. Waarom bestaat iets zoals een ‘hooikoortsseizoen’?
LAURA VAN GERVEN «Omdat hooikoorts een allergie is voor gras- en/of boompollen die op sommige momenten talrijker aanwezig zijn dan anders. Van februari tot april zorgen grote aantallen boompollen voor irritatie. In de huidige periode, mei tot juli, gaat het eerder over graspollen. Die seizoenen staan niet echt vast op een kalender en verschillen elk jaar wel wat. Door de regenachtige meimaand werden hooikoortspatiënten tot voor kort van klachten gespaard, al bekopen ze dat nu met een hevige opstoot door het warme en droge weer.»
- Zit het aantal mensen met hooikoorts in de lift?
VAN GERVEN «We zien het aantal mensen met hooikoorts jaar na jaar toenemen. In de geïndustrialiseerde wereld schatten we dat zo’n 15 à 20 procent van de mensen aan een luchtwegallergie lijdt. Sommigen verklaren die evolutie doordat we hygiënischer zijn gaan leven. Een allergie – en dus ook hooikoorts – wordt veroorzaakt door een overdreven reactie van het immuunsysteem op een onschuldige stof. Pollen bij hooikoorts.»
- Hoe herken je hooikoorts?
VAN GERVEN «Hooikoorts zorgt voor klachten zoals jeukende en verstopte neuzen, tranende of jeukende ogen en soms ook kortademigheid. Zeker in deze periode van het jaar.
»Hooikoorts kan je ontwikkelen. Dat heeft te maken met twee factoren: genetische voorbeschiktheid en blootstelling. Veel mensen hebben een zekere aanleg om allergisch te zijn voor iets, maar ontwikkelen die allergie niet omdat ze er niet mee in aanraking komen. In Zuid-Europa bijvoorbeeld kampen veel mensen met een olijfboomallergie, iets wat hier veel minder voorkomt. »
- Wanneer moet iemand zich zorgen beginnen maken?
VAN GERVEN «Er zijn mensen met hevige klachten. Zo hevig dat sommigen zich op school of het werk ziek melden. Als je klachten echt zo veel impact hebben, kan het zeker geen kwaad om eens naar de huisarts te stappen.
»Klachten van de bovenste luchtweg zoals een verstopte of lopende neus zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. Klachten aan de lagere luchtweg, zoals kortademigheid en nachtelijk hoesten, zijn minder onschuldig. Zo kan het tot een astma-aanval komen waardoor iemand in het ziekenhuis kan eindigen.»
- Wat kun je daartegen doen?
VAN GERVEN «Er bestaat heel wat medicatie. Oogdruppels, neusspray of neusspoeling zijn bekende remedies. Bij ernstige gevallen kan allergeen-immunotherapie ingezet worden. Dan krijgt iemand frequent een tablet of spuit met een kleine dosis allergeen waardoor de reactie van het immuunsysteem wijzigt en de symptomen niet meer optreden.
»Ten slotte zijn er nog wat huis-tuin-en-keukentips. Die doelen er vooral op om de allergenen te vermijden en te ontlopen. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat de deur uit wanneer er minder pollen rondvliegen. Verder is het een goed idee om na regenweer het huis te verluchten en te kiezen voor een zeevakantie. Gebruik de droogkast in plaats van was buiten te drogen. Vaak hangt die zo vol met pollen.»
(DM)