null Beeld

'#WeAreKabul': een bijzonder portret van de Afghaanse hoofdstad door de ogen van vijf vrouwen

In hun documentaire ‘#WeAreKabul’ schetsen ‘Vranckx’-nomaden Tine Vanhee en Gieljan Van Goethem een bijzonder portret van de Afghaanse hoofdstad door de ogen van vijf vrouwen, onder wie een journaliste, een rapster en een wielrenster.

Tom Pardoen

'De Afghaanse Masouma droomt ervan om ooit de Tour de France te rijden' Tine Vanhee

Tine Vanhee (32) «Ik was in 2012 en 2013 al in Kaboel geweest, voor de ngo Mothers For Peace. Ik was toen vertrokken met een duidelijk beeld van de stad in mijn hoofd – boerka’s, aanslagen, onderdrukking – maar ik heb dat heel snel bijgesteld door de mensen die ik er leerde kennen: jonge meisjes die naar de universiteit gingen, kunstenaars die optredens organiseerden. Allemaal hielden ze er progressieve ideeën op na, bijvoorbeeld over de gelijkheid van man en vrouw. Er heerste een positieve sfeer, mensen geloofden dat er verandering op til was, en dat contrasteerde met het beeld dat wij hebben. Daar wilde ik iets mee doen, maar in België stootte ik met dat positieve verhaal op veel achterdocht: men vond dat ik inzoomde op particuliere verhalen die niet representatief zijn. Terwijl er veel hoop te vinden was, maar in de journalistiek is het populairder om op het negatieve te focussen.

»In 2015 zocht Rudi Vranckx zijn nomaden en ben ik mijn idee bij hem gaan pitchen. Rudi zag het wél zitten. Alleen was de positieve vibe tegen 2015 serieus gekanteld: de stad was weer onveiliger geworden en de nieuwe regering deed het heel slecht. Ik ben toch vertrokken, met een opener vraag: ‘Hoe is het om als vrouw in Kaboel te leven anno nú?’»

HUMO En?

Vanhee «Ik sprak met één vrouw die zei dat ze er ondanks de taliban en IS graag leefde: ‘Het is mijn thuis, en de media overdrijven.’ Andere mensen vonden het onleefbaar door de voortdurende stress en angst. Maar vaderlandsliefde is een rode draad: één vrouw is zelfs teruggekeerd uit Amerika omdat ze Afghanistan niet kon missen. Het is niet eenduidig, en dat hebben we proberen te tonen. De documentaire heet ‘#WeAreKabul’ naar analogie met #JeSuisBruxelles: het zijn gewone mensen die net als wij het slachtoffer zijn van terreur.»

HUMO Hoe heb je zelf je terugkeer ervaren?

Vanhee «In 2013 broeide er van alles, maar intussen zijn veel jonge mensen toch gevlucht. Voor hun veiligheid, of omdat ze gedesillusioneerd zijn geraakt. Het economische beleid van de nieuwe regering is slecht: er zijn gewoon geen jobs.»

HUMO Ik was nog nooit in Kaboel, maar de beelden van na de doortocht van de taliban staan op mijn netvlies gebrand: een stoffige puinhoop.

Vanhee «Stoffig is het nog altijd, en vuil, maar er is sinds 2012 wel veel heropgebouwd. Op het platteland zie je nog veel verval, maar Kaboel ligt niet meer in puin, wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen armoede is.»

HUMO Viel wellicht op in het straatbeeld: Masouma, de wielrenster met wie je hebt gesproken.

Vanhee «Ja, heel bijzondere beelden: een pelotonnetje meisjes dat door het stoffige Kaboel rijdt. Het is een hecht clubje, want veel wielrensters zijn er natuurlijk niet in Afghanistan. Masouma droomt ervan om ooit de Tour de France te rijden. Of te winnen. Ze is goed op weg: intussen heeft ze een wedstrijd gewonnen in Frankrijk.»

HUMO Je sprak ook rapster Zeeba.

Vanhee «Ze doet mee met ‘Afghan Star’, de plaatselijke variant van ‘Idool’. We hebben de opnames mogen filmen, wat uitzonderlijk is. Tolo TV, de belangrijkste zender in Afghanistan, is al vaak bedreigd: het programma wordt op een geheime locatie opgenomen.»

HUMO Erg optimistisch ben je niet over de toekomst van de stad.

Vanhee «Er zijn nog altijd mensen die volhouden dat het er goed leven is, maar heel veel anderen zien het niet meer zo goed zitten. Dat hangt van je persoonlijkheid af, en van wat je hebt meegemaakt, maar het leven is er hoe dan ook een dubbeltje op zijn kant.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234