null Beeld

'Weduwen na de val': Peter Verlinden bezoekt de weduwe van de sjah van Iran

‘Weduwen na de val’, nieuw op Canvas, is een driedelige reportagereeks waarin de immer met twee woorden sprekende Peter Verlinden op de thee gaat bij weduwen van dictators: Farah Diba (weduwe van de laatste sjah van Iran), Agathe Kanziga (weduwe van president Habyarimana van Rwanda) en Jehan Sadat (weduwe van de Egyptische president Sadat).

Noud Jansen

Peter Verlinden «U weet dat ik al bijna 30 jaar buitenlandcorrespondent ben voor de VRT, en dat ik me in de loop der jaren vooral gespecialiseerd heb in Centraal-Afrika. Ik ken de families Habyarimana en Mobutu dus persoonlijk, zelfs al van vóór mijn tijd als journalist: tussen ’89 en ’91 was ik woordvoerder van de toenmalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking André Geens, en in die hoedanigheid kwam ik hen ook al eens tegen. Het idee om deze serie te maken, is ontstaan vanuit de gedachte: je zit daar nu met twee weduwen. Zou het niet een ander licht op de toenmalige dictatuur werpen als we hen aan het woord lieten? Ik heb toen een lijstje met twaalf weduwen van dictators opgesteld, en nadat ik mijn idee had voorgelegd aan Canvas heb ik het gedeponeerd bij Sabam; tot mijn verwondering was er nog nooit iets gelijkaardigs gemaakt. En daarna was het dus een kwestie van mensen te overhalen, wat veruit het moeilijkste aspect van de hele onderneming bleek. Er is ontzettend veel lobbywerk te pas gekomen aan ‘Weduwen na de val’, en dan nog bleek het in veel gevallen ondoenbaar.»

HUMO Negen van de twaalf namen willen niet meewerken?

Verlinden «Dat nu ook weer niet. Er waren wel een aantal mensen die nee zeiden, zoals mevrouw Miloševic en mevrouw Mobutu – die laatste durfde niet – maar er waren er ook van wie we het gevoel hadden dat ze al te vaak geïnterviewd zijn, zoals Imelda Marcos of de weduwe Pinochet in Chili. En er was iemand, mevrouw Jaruzelski, die overleed terwijl we met haar entourage aan het onderhandelen waren. Ten slotte hebben we ook enkele namen geschrapt omwille van het evenwicht. Nu hebben we een Perzisch verhaal, een verhaal uit het Midden-Oosten en een Afrikaans verhaal: qua spectrum is dat voldoende breed.

»We openen met Farah Diba, omdat we met haar een groter publiek de reeks hopen binnen te trekken. Farah Diba was wereldberoemd van de jaren 60 tot en met de jaren 80, en nog los van haar politieke rol bewoog ze zich in die jaren in een wereld vol glitter en glamour – de ‘boekskes’ waren dol op haar.»

HUMO Een keizerin ontmoeten, dat moet wel zenuwen met zich meebrengen?

Verlinden «Ik heb al heel wat meegemaakt in mijn carrière, maar dit was toch wel apart, ja. Al was het ijs toch bijzonder snel gebroken: ik vermoed dat mijn eerder empathische interviewstijl zijn vruchten afwierp. Ze heeft natuurlijk haar agenda: ze wil het imago van haar man – ‘le roi’ – intact houden. Maar ik had toch het gevoel dat ze opvallend veel van zichzelf heeft laten zien. Zo zijn we naar de begraafplaats Père Lachaise geweest, waar haar moeder begraven ligt, en ook haar dochter die zelfmoord heeft gepleegd – het dééd iets met haar, en ook met mij. Let wel: in alle drie de gevallen heb ik alle vragen gesteld die ik wilde stellen, ook de ongemakkelijke. Maar Farah Diba… God ja, het klikte gewoon tussen ons.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234