De Duitse politie arresteert een vrouw in Berlijn. Beeld Reuters
De Duitse politie arresteert een vrouw in Berlijn.Beeld Reuters

CoronacrisisDemonstraties

Weekend van coronaprotesten in Europa: tienduizenden mensen demonstreren in hoofdsteden

Het forse tegengeluid rond de coronamaatregelen galmde afgelopen weekend door diverse hoofdsteden in Europa. In Parijs, Londen en Berlijn kwamen vele duizenden demonstranten bijeen om te demonstreren tegen onder meer de anderhalvemetersamenleving en de verplichting om een mondkapje te dragen. Bij schermutselingen in Berlijn zijn tussen de 200 en 300 mensen aangehouden.

Sebastiaan Quekel

Dat gebeurde bij de Russische ambassade waar volgens Duitse media een grimmige sfeer was ontstaan. De demonstraties verliepen verder minder rumoerig dan verwacht en gevreesde rellen bleven uit. Aan het begin van de avond meldde de politie dat veel deelnemers waren vertrokken.

Bij de Reichstag, het Duitse parlementsgebouw, braken zaterdagavond toch demonstranten door een afzetting van de politie en bestormden de trappen van het gebouw. Politieagenten duwden hen terug en gebruikten pepperspray. Het kwam tot enkele schermutselingen. Uiteindelijk werden de demonstranten van de trappen verdreven en het plein voor het gebouw werd schoongeveegd.

Volgens de politie waren 25.000 tot 30.000 mensen in Berlijn samengekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen die volgens de actievoerders hun mensenrechten schenden. Twee demonstraties die zaterdagochtend begonnen, werden door de politie opgebroken omdat de deelnemers zich niet aan de beperkende maatregelen vanwege corona hielden.

Geen afstand

De actievoerders hielden geen afstand. Toen de politie hen daarop verplichtte om een mondkapje te dragen, werd ook dat genegeerd. Daarop besloot de politie de demonstraties te beëindigen. Duizenden actievoerders gingen vervolgens door met hun demonstratie en trokken naar de Straat van de 17de juni waar de eindbijeenkomst van de demonstraties gepland stond.

De politie overlegde met de organisatoren en raadde hen af verder te gaan. Enkele Duitse media meldden dat de organisatie ook pogingen deed mensen weg te sturen maar dat dit slechts met applaus werd begroet. Afgezien van de situatie bij de Russische ambassade waren er kleinere opstootjes waarbij een onbekend aantal mensen werd aangehouden. Op sommige plekken werd de politie met flessen bekogeld.

Buiten proporties

Het protest in Berlijn was mede een initiatief van de in Stuttgart opgerichte actiegroep Querdenken 711 (Dwarsdenken 711). Die organiseert via internet in heel Duitsland betogingen tegen de maatregelen. De aanhangers beschouwen de ingrijpende en in deelstaten verschillende maatregelen als strijdig met de grondrechten.

Ze zijn in hun ogen ook buiten proporties, omdat ze enorme economische schade aanrichten die erger zou zijn dan de kwaal, het coronavirus.

Omsingeld

In Parijs kwamen zaterdag tussen de tweehonderd en driehonderd mensen bijeen om te demonstreren tegen de verplichting een mondkapje te dragen. Het was één van de eerste acties van deze aard in Frankrijk. Afgezien van de kreten ‘vrijheid, vrijheid’ bleef het rustig. De betogers verzamelden zich op het Place de la Nation, in het oosten van Parijs.

Ze beschuldigden de Franse regering van het ‘manipuleren van de mensen door hun angst aan te jagen’ en in verscheidene grote steden te bevelen mond en neus te bedekken ‘zonder enige wetenschappelijke rechtvaardiging’.

Protest in Parijs Beeld EPA
Protest in ParijsBeeld EPA

De activisten in Parijs waren al snel omsingeld door tientallen politieagenten, van wie enkelen boetes van 135 euro uitdeelden wegens het niet dragen van een mondkapje. ‘Mensen willen geen masker, ze dragen er alleen één omdat ze bang zijn voor een boete,’ zei één van de betogers onder luid applaus in de microfoon.

Protest in Parijs Beeld AP
Protest in ParijsBeeld AP

Hoax

In Londen kwamen zeker duizend corona-activisten samen op Trafalgar Square. Ze noemden het gevreesde virus een hoax en eisten opheffing van de beperkende maatregelen. Velen hadden borden bij zich met teksten als ‘nepnieuws’, ‘maskers zijn muilkorven’ of ‘maskers verminderen immuniteit’ en wezen elk verplicht vaccinatieprogramma af.

Een van de demonstranten was de 34-jarige Amina, die weigerde haar achternaam te geven. Ze had een bordje bij zich met aan de ene kant ‘Laat voedsel uw medicijn zijn’ en aan de andere kant ‘Gezondheid komt niet uit de punt van een naald’. ‘Voedsel is ons medicijn, dat is wat we moeten doen. Het heeft gewerkt voor onze voorouders, het heeft voor veel mensen over de hele wereld gewerkt, en het werkt nog steeds,’ zegt ze.

In het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan 40.000 mensen overleden aan Covid-19.

Protest in Parijs Beeld AP
Protest in ParijsBeeld AP

Vlaggen in Utrecht

Ook in het Nederlandse Utrecht lieten tegenstanders van het coronabeleid hun onvrede horen. Enkele tientallen mensen verzamelden zich zaterdagmiddag op het Vredenburg en hielden daarna een tocht door de stad. Daarbij werd ook met vlaggen gezwaaid. De politie hield toezicht en riep de demonstranten op onderling afstand te houden, anders zou de demonstratie worden afgebroken. Een aantal demonstranten jouwde de politie vervolgens uit.

De groep demonstranten werd gaandeweg de tocht door de stad steeds kleiner en rond 14.45 uur werd de demonstratie op het Vredenburg beëindigd. Vóór de demonstratie was een oproep op Facebook gedaan. Daarin schrijft organisator ‘Nederland voor Elkaar en met Elkaar’ dat het kabinet-Rutte heeft gefaald.

Ook politie te paard is bij de demonstratie aanwezig. Beeld AD
Ook politie te paard is bij de demonstratie aanwezig.Beeld AD

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234