null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Veiligheidsraad

Weer afspreken met vrienden en winkels terug open. Dit heeft de Veiligheidsraad vandaag beslist

Dit artikel wordt gedurende de middag aangevuld.

Redactie

Winkels open vanaf 11 mei

Vanaf maandag 11 mei mogen de winkels opengaan. Er zal maar 1 klant per 10 vierkante meter voor maximaal een halfuur kunnen worden ontvangen. Het wordt sterk aangeraden dat iedereen mond- en neusbescherming draagt, maar er komt dus geen verplichting.

Burgers mogen echter niet met andere mensen gaan winkelen, kinderen met een ouder uitgezonderd. Meerderjarigen moeten dus alleen gaan winkelen, net zoals nu al in de supermarkten geldt.

Samenscholingen, reizen en toeristische bezoeken blijven verboden.

Markten mogen voorlopig niet heropenen.

Vanaf zondag mag iedereen vier vaste mensen ontvangen

Met Moederdag, nu zondag, wordt een eerste versoepeling van de sociale contacten toegelaten. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block zopas bevestigd. Vanaf 10 mei mogen mensen maximaal vier personen thuis ontvangen. “Sociale contacten wegen zwaar op de mensen. We rekenen daarbij wel op de burgerzin van de bevolking “, zegt De Block, aangezien echte controles daarop moeilijk zullen zijn.

Het moet telkens om dezelfde mensen gaan, verduidelijkt premier Wilmès. “Die mensen mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan. U moet thuis ook fysieke afstand blijven bewaren. Als u een terras of een tuin heeft, zie mekaar bij voorkeur daar. Er is geen bezoek toegestaan als een van de bezoekers of gezinsleden ziek is. We vragen ook bijzondere aandacht voor oudere of kwetsbare mensen. Dat systeem maakt het gemakkelijker een of meerdere personen op te sporen als een van hen besmet blijkt.”

Dit lost niet alles op, zegt Wilmès te beseffen. “Je kan nog niet iedereen waar je van houdt, vastpakken of zien. Maar we gaan dit op de voet blijven opvolgen en zullen rekening houden met de fundamentele behoefte die we hebben.”

Ook minderjarige kinderen tellen mee in de groep van maximaal vier personen die bij een gezin op bezoek mogen gaan, zegt Wilmès als antwoord op een vraag. Die vier personen moeten zich er dan ook aan houden niet bij een andere groep of persoon op bezoek te gaan.

Sportcompetities niet toegelaten tot eind juli

Sportcompetities blijven nog tot minstens eind juli opgeschort.

Mondmaskers ‘sterk aangeraden’ in winkels

Het dragen van een mondmasker blijft verplicht op het openbaar vervoer, en ook op luchthavens. Het is daarnaast sterk aanbevolen in winkels, en in elke situatie waarin de veiligheidsafstand niet gerespecteerd kan worden. “Maar zelfs met een masker moet u de veiligheidsafstand en hygiënevoorschriften áltijd respecteren”, zegt Wilmès.

Horeca en evenementen

In deze fase van de exitstrategie blijft de horeca voorlopig dicht.

Samenscholingen, reizen en toeristische bezoeken blijven verboden. “We blijven rekenen op uw gezond verstand”, zegt Wilmès. “Als het druk is in een winkel, ga dan terug naar huis. Er moet ook voorrang worden gegeven aan verzorgend personeel, ouderen en minder mobiele mensen.”

Nog geen beslissing over volgende fases

Er zijn nog een beslissingen genomen over de volgende fases vanaf 18 mei. Het gaat dan bijvoorbeeld over het openen van de kapsalons.

“Covid-19 blijft in ons leven aanwezig”, zegt Wilmès. “Het virus blijft mensen besmetten, er blijven mensen in de ziekenhuizen opgenomen worden en er blijven jammer genoeg mensen overlijden. We zullen dan ook niet aarzelen de maatregelen terug te draaien als de situatie opnieuw verergert.”

Maar “uw inspanningen hebben al een ander mogelijk gemaakt”, bedankt de premier de bevolking opnieuw. “De inspanningen die u al weken doet, zijn uitzonderlijk. Een nieuwe stap in de afbouw, is een bewijs dat uw inspanningen geloond hebben. Blijf goed voor jezelf en de anderen zorgen.”

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234