Lisanne Pauw

onderzoekLisanne Pauw

Wees eens wat minder empathisch: 'Rationele steun werkt beter dan medeleven'

Lisanne PauwBeeld Humo

Helpt het om naar een ander te luisteren wanneer die het moeilijk heeft en zijn verhaal wil delen? Ja, denken de meesten, maar onderzoek zegt wat anders. Je (negatieve) emoties delen met anderen haalt misschien de druk er even af, maar maakt ons uiteindelijk niet gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek van sociaal psycholoog Lisanne Pauw.

- Praten we graag over onze problemen?

LISANNE PAUW«Jazeker, we delen onze emoties vaak. Zo'n 90 procent van wat ons overkomt en raakt, bespreken we met andere mensen. Het kan om van alles gaan, van een caissière die vervelend op je reageerde tot het overlijden van een familielid. Het is een basale neiging om zodra ons iets emotioneels overkomt, dat met anderen te delen. We hopen dat we ons daardoor beter voelen. Het spreekwoord is niet voor niets: gedeelde smart is halve smart.»

- Blijkt uit uw onderzoek dat we ons er inderdaad beter door voelen?

PAUW«Vaak is dat niet zo. Luisteraars zijn over het algemeen geneigd emotionele steun te bieden, maar die blijkt op de lange termijn niet te helpen. Stel dat een vriend vertelt dat hij is afgewezen bij een sollicitatie. Jij bent dan empathisch door bijvoorbeeld te zeggen: 'Wat jammer dat je de baan niet hebt gekregen, ik begrijp dat je teleurgesteld bent.' Wat beter werkt, is rationele steun. Je probeert dan te veranderen hoe je gesprekspartner over de ervaring denkt, bijvoorbeeld door er een positieve draai aan te geven. Je zegt bijvoorbeeld: 'Van dit sollicitatiegesprek heb je veel geleerd, je cv is nu op orde en als je maar lang genoeg zoekt, vind je heus wel wat.'

»Uit onderzoek blijkt dat iemand die zulke rationele steun krijgt, twee dagen later anders naar de gebeurtenis kijkt en zich er beter over voelt. Op de lange termijn werkt het effectiever om het perspectief te helpen veranderen. Geef je iemand emotionele steun, dan is diegene nog even teleurgesteld, boos of verdrietig. Het gevaar is dat iemand in zijn emoties blijft hangen.»

- Waarom reageren we dan vaak verkeerd en bevestigen we die ander in zijn gevoelens?

PAUW«Omdat we het gevoel hebben dat we empathisch moeten zijn. De luisteraar denkt dat hij zo moet reageren. Degene die zijn verhaal vertelt, zoekt vooral begrip en bevestiging. Dat komt, zo blijkt uit mijn onderzoek, omdat we allemaal de sterke behoefte hebben ons verbonden te voelen. Dergelijke emotionele steun lost de problemen niet op, het zorgt er wel voor dat de relatie met de ander versterkt wordt. In die zin is gedeelde smart toch een beetje halve smart.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234