null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Weg met de mondmaskers in september? ‘We moeten CO2-meters blijven gebruiken’

Kunnen we op 1 september terug naar het normale leven, zoals Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ambieert? Marc Van Ranst sluit het niet uit, al zijn er nog belangrijke werkpunten. ‘We moeten rekening houden met de opkomst van de deltavariant.’

Jorn Lelong

Volgens minister-president Jambon is het streefdoel om tegen 1 september naar een zo goed als normaal leven terug te keren. Zonder mondmaskers en social distancing dus. Is dat een realistische timing?

“Het is zeker een mogelijke timing, die echter wel nog verstoord kan worden door een aantal dingen. Het eerste waar we rekening mee moeten houden, is dat we het effect van de laatste versoepelingen, bijvoorbeeld het openen van de horeca binnen, nog niet kennen.

“Daarnaast moeten we rekening houden met de opkomst van de deltavariant. In het Verenigd Koninkrijk is die, door de historische banden met India, vroeger verspreid geraakt en daardoor nu al dominant. Ook in België zal die in de zomer meer en meer opkomen. Komt daarbij dat mensen die in het VK wonen naar dezelfde hotspots gaan reizen als mensen in België. Ook op die manier gaan we die variant hier importeren. Dat gaat waarschijnlijk leiden tot meer besmettingen, met name bij mensen die nog niet of deels gevaccineerd zijn. Of dat ook tot meer ziekenhuisopnames zal leiden, valt nog af te wachten. Sommige studies wijzen daarop, andere dan weer niet. Net zoals bij de Britse variant kijken alle virologen dus wederom richting het Verenigd Koninkrijk.”

Als we in dit tempo blijven vaccineren, zouden de meeste Belgen, zeker de oudere leeftijdsgroepen, tegen september toch al een prik moeten hebben gehad? Is het dan een probleem als de besmettingen iets omhooggaan?

“Op zich hoeft dat inderdaad geen probleem te zijn. Het was altijd al het streefdoel om tegen 1 september, het begin van het schooljaar, weer min of meer normaal te kunnen opstarten. Het is wel zo dat in september of oktober het verkoudheidsseizoen weer op gang komt. Maar dat betekent niet dat we het land weer in lockdown gaan moeten zetten.”

null Beeld Jan De Meuleneir / Photo News
Beeld Jan De Meuleneir / Photo News

Gaan we dan nergens nog mondmaskers zien?

“Dat zeg ik niet. Het blijft belangrijk om gezondheidswinst te boeken waar mogelijk. Zolang er op bussen of trams bijvoorbeeld geen werk wordt gemaakt van betere verluchting, zou het een goede zaak zijn als daar wel nog mondmaskers gedragen worden. Verder zou het goed zijn als men in de horeca CO2-meters blijft gebruiken. Ook op school moet werk worden gemaakt van CO2-metingen. Dat zijn nog serieuze to do’s. Want als die zaken ook na corona blijven bestaan, zal dat alleen maar ten goede komen van de leeromgeving, en zullen er veel minder andere ziektes overgedragen worden. Wat andere plekken betreft blijft het dragen van mondmaskers natuurlijk een vrije keuze van mensen.”

Tijdens de zomer volgen nog versoepelingen. Tijdens het overlegcomité vandaag wordt gesproken over een later sluitingsuur voor de horeca, meer mensen aan een tafel en meer gasten thuis. Hoe kijkt u daarnaar?

“Al die wijzigingen leiden tot meer contacten. Dat kun je je permitteren als je minder en minder besmettingen hebt. Het is in de eerste plaats afwachten wat de laatste versoepelingen hebben teweeggebracht, want dat weten we nog niet. Het effect van de horeca binnen zal wel meevallen, met dit weer zitten de meeste mensen toch buiten.”

(DM)

null Beeld Wouter Maeckelberghe
Beeld Wouter Maeckelberghe
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234