null Beeld

Weg van de snelweg, revisited: de verstoorde idylle van Wim Van Lierop

In 2010 bezocht Humo, voor de reeks ‘Weg van de snelweg’, Wim Van Lierop en zijn gezin. Zij betrokken het voormalige Zweeds paviljoen in Kruibeke. Niet bepaald een simpele stek om te wonen, zo zonder elektriciteit, zonder stromend water en met een Schelde die twee keer per maand de woonkamer blank zette. Maar voor het gezin Van Lierop was het daar in die vochtige bocht idyllisch. Vandaag is de idylle ruw verstoord. Humo sprak gisteren met Wim, op de vooravond van de ontruiming van zijn paviljoen.

Hanne Van Tendeloo

Wim Van Lierop «Ik, mijn vrouw en onze twee dochters van vier en zes worden morgenvroeg (vandaag, woensdag 22/10, red.) uit onze woonst gezet.»

'Deze plek heeft me vleugels gegeven. Nu moet ik die vleugels weer afgeven'

HUMO Vier jaar geleden stond je nog op goeie voet met de eigenaar van het paviljoen, die blij was dat je zijn pand behoedde voor vandalen.

Van Lierop «Die eigenaar zag het als een soort dienstbetoon – wij hielden hier voor hem een oogje in het zeil – tot hij z’n grond verkocht aan de NV Waterwegen en Zeekanaal. Die beschouwden ons vanaf dag één als krakers. Vorig jaar viel er een aangetekende brief in onze bus: binnen de zes weken moesten we eruit. Sindsdien ben ik beginnen te knokken, en ik knok nog steeds.»

HUMO Dat dit een eindig verhaal was, dat de boel ooit gesloopt zou worden om plaats te ruimen voor een gecontroleerd overstromingsgebied, wist je in 2010 al.

Van Lierop «Natuurlijk. Na die brief hadden we ook echt wel begrepen dat we hier weg moesten, dat de boel hier bij wijze van spreken in de fik zou vliegen en we beter konden gaan lopen. Maar dat de brandweer de boel zélf in brand komt steken, dat vind ik ronduit absurd. Zodra ik te horen kreeg dat ze de zaak in een rechtbank wilden beslechten, wist ik dat we zouden verliezen. En zo is het ook gelopen.

»Na die zes weken heb ik geprobeerd om met Waterwegen en Zeekanaal te praten. Het heeft vijf dagen geduurd voor ik binnen mocht. Toen hebben ze iemand naar beneden gestuurd die van niks op de hoogte was. Dat gesprek leidde nergens heen. Uiteindelijk hebben ze de hele zaak voor de vrederechter laten komen. Na een maand van nadenken heeft die rechter toen beslist dat we er eind juli uit moesten. Hij heeft zijn beslissing meteen ook uitvoerbaar verklaard, waardoor in beroep gaan geen zin meer had. Dat had hij niet mogen doen, al moet ik wel zeggen: die rechter heeft ons goed verdedigd tegenover Waterwegen en Zeekanaal. Tijden de zitting heeft hij hun advocaat duidelijk gezegd: ‘Uw cliënt moet begrijpen dat ze met die mensen moeten praten. We zitten niet meer in de middeleeuwen, dit is niet het gezin van Paemel.’ Die rechter had zelfs begrip voor mijn opstandigheid: ‘Het is begrijpelijk dat meneer zich weert als een – excusez le mot – duivel in een wijwatervat. Wij zouden hetzelfde doen.’

»Waterwegen en Zeekanaal bestond het zelfs nog 7.000 euro schadevergoeding te eisen – ze wilden een bezettingsvergoeding van 500 euro per maand. Maar daar is de rechter gelukkig niet in meegegaan: ‘Hoe kan je nu een bezettingsvergoeding vragen voor een gebouw dat je toch gaat afbreken?’»

HUMO Dat is hun plan: de boel zo snel mogelijk slopen.

Van Lierop «Dat weet ik niet. Mij brengen ze nergens van op de hoogte. Ik denk dat ze het nog een tijd laten staan, om het dan af te breken. Maar alles wat twee weken onbemand wordt achtergelaten in deze polder, wordt sowieso gekraakt en kapotgeklopt. Terwijl ik er zo verknocht aan ben. In een huis wonen waar je graag in woont: ik kan het iedereen aanraden. Onze dochters zijn hier geboren. In die zeven jaar dat we hier hebben gewoond, ben ik het gebouw blijven opknappen. We hebben er ongeveer 7.000 euro in gestopt. We hebben het zelfs waterdicht gekregen. Oké, de Schelde komt nog altijd binnen, maar dat mag – we zijn daarop voorzien. Dat overstromingsgevaar was één van de argumenten die Waterwegen en Zeekanaal aanhaalde om ons eruit te zetten. Alsof wij hier argeloos zitten te wachten tot het water ons meesleurt! Nee, wij lezen getijdenboekjes, wij volgen de maandstanden en de windrichtingen. Wij weten heel goed: een noordwester is sowieso faliekant. Wij leven daarnaar.

»Waarom? Waarom zo snel? Waarom op deze doortastende, hardvochtige manier? Dat zijn de vragen waar ik mee zit. Ik weet niet wat ik mijn kinderen moet vertellen als ze morgenmiddag thuiskomen. Het zijn weerbare kinderen, maar wat voor impact zal dit op hen hebben? Ik zie niet in waarom Waterwegen en wij niet tot een consensus konden komen. Ik had gevraagd ons tijd te geven tot november 2016. Die datum was misschien onrealistisch, maar je moet mensen toch de tijd gunnen om naar iets anders op zoek te gaan. Nu zijn we, in plaats van naar een andere stek te zoeken, het voorbije jaar uitsluitend bezig geweest met vechten. Ik kon niet anders, als een konijn dat naar een lichtbak blijft kijken, tot het omvergereden wordt door een auto.

»We zijn best bereid te verhuizen, maar tegenwoordig vragen ze voor een huis 750 euro huur per maand. Dat zou ons misschien nog net lukken, maar elke verhuurder vraagt vooraf ook een staat van inkomsten. Met die van ons – ik ben straatmuzikant en mijn vrouw studeert nog – zullen ze niet happig zijn om ons iets te verhuren.»

HUMO Waar gaan jullie naartoe?

Van Lierop «Dakloos op de dijk. Daarna weet ik het niet. Sommige mensen zeggen troostend: ‘Wees blij dat je er zeven jaar hebt kunnen wonen.’ Maar zo zie ik het niet. Deze plek heeft me zeven jaar geleden uit een zware dip gehaald. Ze heeft me vleugels gegeven. Nu moet ik die vleugels weer afgeven en ik begrijp niet waarom. Beseffen ze dan niet wat een schaars goed zulke vleugels zijn?»


Herlees hier het interview met Wim Van Lierop uit 2010

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234