null Beeld

'Weg zijn wij': de taxidermiste in Elodie Ouedraogo

Wie nog steeds om ‘Vlaanderen Vakantieland’ rouwt (er komt vast wel een nieuwe uitdaging aan, Ben Roelants), vindt misschien troost bij ‘Weg zijn wij’, een programma waarin drie bekende Vlamingen eropuit trekken in eigen land. In de eerste aflevering zijn dat Bart Peeters, Eline De Munck en Elodie Ouedraogo.

mke

Elodie koos een wel heel speciale activiteit voor het uitje: taxidermie, of de nobele kunst van het dieren opzetten.

HUMO Stonden je compagnons daar meteen voor te springen?

Elodie Ouedraogo «Ze vonden het eigenlijk verrassend oké. Blijkbaar waren ze bang dat ik een sportieve activiteit zou kiezen, dat hadden ze veel erger gevonden (lacht). Uiteindelijk heb ik zelf nog de meeste moeite gehad met die taxidermie. Toen ik die dode beesten in de frigobox zag liggen en die geur me in het gezicht sloeg, dacht ik: waar ben ik in godsnaam aan begonnen?»

HUMO Je verloofde, Jeroom, is een notoire liefhebber van het genre. Maar jij dus niet?

Ouedraogo «Niet echt. Voor Jeroom mij leerde kennen, verzamelde hij inderdaad opgezette dieren, maar ik heb die mettertijd allemaal naar de kelder verbannen. Eentje staat er nog steeds bij ons in huis: een emoe, zo’n struisvogel. Maar Remus (hun kind, red.) begint daar nu naartoe te kruipen en eraan te zitten, en dat vind ik niet zo tof.»

HUMO En het opzetten zelf, was dat tof?

Ouedraogo «Dat was vooral heel smerig: je moet zo’n dier opensnijden, al die ingewanden eruit halen, al het vlees er met een machine afslijpen... Want alles wat blijft hangen, begint na een tijd te rotten en trekt insecten aan. En dan moet je dat dier ook nog eens met een speciaal product wassen en drogen met een föhn. Het is vooral een werk van lange adem. Het allermoeilijkste vond ik om dat dier voorzichtig open te snijden, want zodra je een darm raakt, heb je serieus wat voor natuurlijk. Al begon dat daar sowieso te stinken, zeker omdat het warm was die dag. ‘s Avonds rook ik echt naar de dood! Die diertjes worden ook vaak gepimpt: mijn baby-emoe – voor naast Jerooms grote emoe – kreeg bijvoorbeeld een kroontje.»

HUMO Als ik je zo hoor, is je liefde voor de taxidermie niet bepaald gegroeid.

Ouedraogo «Ach, soms is het wel mooi, maar ik heb er gewoon de maag niet voor. En het geld geef ik nog altijd liever aan een paar mooie schoenen (lacht).»

HUMO Je zit vanaf deze week ook weer in ‘Glammertime’, het showbizzmagazine van VIER. Blijft je rol daarin dezelfde?

Ouedraogo «Ja, ik ga nog steeds allerhande gezondheids- en schoonheidstrends uittesten, maar ditmaal ga ik daarvoor ook een paar keer naar het buitenland. En ons team wordt nu versterkt door ‘de Mol’ Gilles (Van Bouwel, red.) en Jani, die de kleerkast van BV’s gaat beoordelen. De moeite, dus!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234