null Beeld

'Weg zijn wij': met Saartje onder zeil

Naast een notoire hekel aan lange broeken heeft Pascal Braeckman, de illustere klankentapper, ook een broertje dood aan thuis voor de buis zitten niksen. Geen wonder dus dat de makers van ‘Weg zijn wij’ – ’t had Braeckmans levensmotto kunnen zijn! – niet al te lang hebben moeten aandringen toen ze hem vroegen voor de aflevering die u vanavond kunt zien.

Noud Jansen

'Pascal Braeckman: 'Ik zat constant te denken: 'Ik moet wel een beetje vriendelijk gaan doen.''

Pascal Braeckman «Mijn eerste bedenking was: ‘Ik ben een klankman, geen BV.’ Maar om nu daadwerkelijk nee te gaan zeggen tegen zo’n voorstel, enkel en alleen om die reden, daarvoor reis ik toch net iets te graag (lacht). Het concept vond ik anders wel een tikje vreemd: ik zou ter plekke pas te horen krijgen wie mijn twee reispartners zouden zijn, ‘om de spanning te verhogen’. Je weet dus op voorhand niet of het om mensen gaat met wie je een beetje overweg kunt – ik zat constant te denken: ‘Ik moet wel een beetje vriendelijk gaan doen.’ Maar goed, ’t is allemaal enorm meegevallen.

»Om te beginnen was ik al blij dat het in Nederland te doen was, want ik ben daar altijd graag gekomen, al van in de tijd dat ik nog regelmatig als geluidsman van Clouseau naar ginder ging. En wat mijn twee metgezellen betreft, Saartje Vandendriessche en Gers Pardoel, had ik het ook slechter kunnen treffen. Saartje ken ik al heel lang, en Gers had ik nog nooit gezien, maar dat bleek een heel fijne gast. Nu moet ik wel toegeven dat ik af en toe de neiging had om meer met de cameraploeg bezig te zijn dan met Saartje en Gers: ik ken die gasten allemaal. En af en toe betrapte ik er mezelf ook op dat ik mijn metgezellen aanwijzingen stond te geven: ‘Ga jij maar daar staan, en jij daar.’ (lacht) Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zeker?»

HUMO Laat me raden: Gers Pardoel had de gastronomische uitstap geregeld, en heeft jullie balkenbrij, boerenkool met rookworst en beschuit met muisjes door de strot geduwd.

Braeckman «Neenee, toch niet. Ik stond in voor het culinaire; Gers had de speciale overnachting geregeld, in een houten huisje op het strand. Op zich geen slecht idee, al zou ik het nooit uit eigen beweging gedaan hebben, en al zeker niet in de zomer: ’t liep daar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vol met luidruchtig klein grut. Kwam daar nog eens bij dat er niet genoeg bedden voorhanden waren, en dat we een strootje hebben moeten trekken om te bepalen wie op de zetel moest blijven slapen. Ik verlies dat soort spelletjes dus al-tijd, maar in plaats van binnen op de zetel te gaan liggen, heb ik mijn strandstoel buiten gezet en daar geslapen – totdat het ’s morgens vroeg begon te regenen, en ik van armoe weer naar binnen moest.

»Enfin, nog een geluk dat Saartje op het idee was gekomen om met ons te gaan zeilen.»

HUMO Had je dat al ooit eerder gedaan?

Braeckman «Ja, maar niet op zo’n groot schip. ’t Was hard werken, maar dat deerde mij niet: ik hou van boten, en van het water.»

HUMO Klopt het dat jij ieder jaar op metalcruise gaat?

Braeckman «Klopt ja, fantastisch vind ik dat. Eigenlijk is zo’n metalcruise een meerdaags festival, met als grootste verschil dat je ’s nachts niet in een tent hoeft te kruipen, maar in een luxueuze hut kunt gaan slapen. Ik weet niet of je die aflevering van ‘Jani gaat’ hebt gezien waarin hij samen met mij op metalcruise gaat?»

HUMO Ja, en ik had de indruk dat hij zich oprecht goed voelde in het metalmilieu.

Braeckman «Niet te geloven, hè? Op 1 oktober gaan we trouwens samen naar het Epic Metal Fest in Tilburg, gewoon voor de lol. Op uitnodiging van de gasten van Epica dan nog, want daar heeft Jani na de opnames contact mee gehouden.»

HUMO Jani Kazaltzis en Pascal Braeckman zijn een metalkoppel?

Braeckman (lacht) « Wie had dat gedacht, hè?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234