null Beeld

Weight Watchers hertelt zijn punten: 'Mocht elke Belg met overgewicht 3 kg vermageren, brengt dat de overheid 200 miljoen op'

‘Tip om gewicht te verliezen: draai je hoofd van links naar rechts en herhaal deze oefening zodra er eten wordt aangeboden.’ Of: ‘I wish going to the gym was as easy as going to the fridge.’

Katrien Depecker

'Wij verbieden niets, omdat dat op lange termijn niet werkt: op een gegeven moment knapt die veer en ga je loos'

Deze keer lukt het u zéker, als het van ’s werelds grootste afslankorganisatie afhangt: begin december kwam Weight Watchers met een nieuw programma op de markt, dat door Chief Scientific Officer Gary Foster ‘de grootste verandering in de geschiedenis van Weight Watchers’ genoemd werd. Wij gingen in de keukenkasten snuisteren bij Olivier De Greve, de CEO van Weight Watchers Benelux.

Olivier De Greve (36) «Weight Watchers staat sinds jaar en dag bekend om de focus op voeding en het bijbehorende puntensysteem, terwijl we eigenlijk altijd al naar een gezonde levensstijl in het algemeen gestreefd hebben. Dus is er nu het Weight Watchers Feel Good-programma, waarin we drie aspecten beklemtonen: gezonde voeding, beweging en goed in je vel zitten.

»We hebben ons puntensysteem volledig omgegooid op basis van de recentste wetenschappelijke inzichten, die aangetoond hebben dat producten met suikers en verzadigde vetten schadelijk zijn voor de gezondheid. Die producten wegen vanaf nu zwaarder door in onze puntentelling, net zoals we producten met eiwitten en vezels iets puntenvriendelijker gemaakt hebben. Want het is natuurlijk gezonder om 100 calorieën erwten te eten dan 100 calorieën chocolade. Omdat alles herberekend werd aan de hand van nieuwe formules, heten ProPoints voortaan SmartPoints.»

HUMO Patrick Mullie, voedingsexpert aan de VUB, liet in de krant weten dat hij betwijfelt of het nieuwe puntensysteem veel extra impact zal hebben op de resultaten. En dokter Kris Verburgh schreef in zijn boek ‘Veroudering vertragen’ al dat een focus op eiwitten niet gezond is.

De Greve «Wij focussen niet op eiwitten – voeding is maar één facet van ons nieuwe programma. Bewegen en tijd maken voor jezelf is minstens even belangrijk: we gaan voor een integrale aanpak.»

HUMO De nieuwe puntentelling laat wel uitschijnen dat het beter is om eiwitten te eten dan suikers en vetten.

De Greve «Ja, maar dat is niet iets wat wij uitgevonden hebben.»

HUMO Was het oude systeem van de ProPoints dan al die tijd fout?

De Greve «Neen, Weight Watchers heeft altijd een wetenschappelijke basis gehad. Maar wetenschappelijke inzichten evolueren, en wij willen mee innoveren.»

HUMO Op welke recente studies baseerden jullie het nieuwe programma precies?

De Greve «Ik ben zelf geen voedingsexpert, maar we hebben die expertise wel in huis. We beschikken over een wetenschappelijk team dat alle studies opvolgt en nauw in contact staat met universiteiten in Australië, de VS en het Verenigd Koninkrijk. En we doen zelf geregeld onderzoek naar alles wat met voeding te maken heeft – je kunt het zo gek niet bedenken, of we hebben het onderzocht. Ik heb een bundel met alle studies liggen: als je wil, kan ik die weleens doorsturen.»

HUMO Het tweede aspect waarop in het nieuwe programma gefocust wordt, is beweging: daarmee kunnen ActivPoints verdiend worden.

De Greve «We gebruiken bewust het woord ‘bewegen’, omdat sporten voor velen een stap te ver is. Je kent wellicht de richtlijn die stelt dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt als je 10.000 stappen per dag zet. Prima richtlijn, maar iemand met een zittend beroep die misschien 1.000 stappen per dag zet, kun je niet plots 10.000 stappen laten zetten: die verandering is te bruusk. Hoeveel mensen zijn er niet die nu in de koopjesperiode vol goede voornemens een sportwinkel binnenstappen, de beste loopschoenen kopen die er te vinden zijn en vol goede moed plots 5 kilometer gaan lopen? De volgende vier dagen kunnen ze hun bed niet uit van de pijn. Wij breken dat op in stukjes, zodat minder actieve mensen zichzelf een haalbaar doel kunnen stellen. En de gezondheidswinst die je behaalt door 2.000 stappen te zetten in plaats van 1.000, is al enorm.»

HUMO Het is bewezen dat mensen met een activity tracker – zoals pakweg een stappenteller – meer bewegen. Hoe komt dat?

De Greve «Omdat het meetbaar is: heb ik mijn 2.000 stappen gehaald? Zo ja, dan kun je vieren dat je op schema zit, wat motiverend werkt om naar het volgende doel van 3.000 stappen toe te werken.»

HUMO Ondervinden jullie geen concurrentie van digitale apps die net hetzelfde doen als wat Weight Watchers voorschrijft? Met MyFitnessPal kun je ook zien hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je hebt ingenomen, hoeveel calorieën je hebt verbruikt en of je je doelstellingen hebt gehaald.

De Greve «Er zijn inderdaad heel veel apps die calorieën bijhouden of sportoefeningen voorschrijven, maar wij zijn de enigen die onze leden ook een virtual community schenken: je kunt de groepsdynamiek nu ook digitaal beleven. Het is een heel belangrijke tool om ook tussen de cursussen door ondersteuning te krijgen van elkaar. Je mag dat niet onderschatten: het is bewezen dat wie de cursus én het onlineprogramma volgt, gemiddeld tot 50 procent extra afvalt.»

HUMO Het derde aspect waaraan jullie in het nieuwe programma aandacht besteden, is: goed in je vel zitten.

De Greve «Mensen vallen af en voelen zich daardoor beter, maar onderzoek heeft ook uitgewezen dat gelukkige mensen vanzelf gezondere keuzes maken. Dus: maak tijd voor jezelf. Spreek af met vrienden, ga naar de cinema of neem een bad.»

HUMO Werkende moeders zullen het u graag horen zeggen.

De Greve «Ik ben zelf een getrouwde vader met drie kinderen: ik ken de hectiek van het gezinsleven. Op een bepaald moment heb je als koppel tijd voor elkaar nodig: dat kan ook zo’n qualitytime-moment zijn. Naar een film kijken wanneer de kinderen in bed liggen, in plaats van de vrouw die nog de strijk doet en de man die zijn laptop openslaat. Die strijk loopt jammer genoeg niet weg, en het werk zal ook niet weglopen.»

null Beeld

HUMO De vrouw hopelijk ook niet.

De Greve (lacht luid) «Mijn vrouw gaat heel graag lopen: als ik thuis ben met de kinderen, gaat zij een halfuurtje joggen. Prima. Ik weet dat ze daar gelukkig van wordt.»


80 kilo kwijt

HUMO Neemt u bewust geen melk, suiker en koekje?

De Greve (kijkt naar zijn kop koffie) «Nee. Mijn koffie drink ik gewoon graag zwart, en het koekje zal ik straks wel opeten. Dat mág, hè.»

HUMO Hoeveel SmartPoints is een kopje zwarte koffie?

De Greve «Eén van de grootste misverstanden is dat iedereen veronderstelt dat ik van alle producten de puntenwaarde ken (lacht). Maar ik denk nul.»

HUMO Tellen fruit en groenten ook nog steeds nul punten?

De Greve «Op enkele uitzonderingen na wel: we willen gezonde keuzes aanmoedigen.»

HUMO Bananen bevatten nochtans veel suikers.

De Greve «Dat ga ik niet ontkennen. Maar we willen dat het een no-brainer wordt dat fruit en groenten gezond zijn. En we gaan niemand aanraden om elke dag vijf bananen naar binnen te spelen: we sporen onze leden aan om af te wisselen.»

HUMO Is de ‘pure keuken’ van Pascale Naessens, die onder meer stipuleert dat je geen koolhydraten met eiwitten mag combineren, gezond volgens u?

De Greve «Wij verbieden niets, omdat dat op lange termijn niet werkt: op een gegeven moment knapt die veer en ga je loos. Je kunt het vergelijken met het gebruik van een kredietkaart: na een uitspatting krijg je pas een maand later de factuur gepresenteerd. Als je na een halfuurtje bewegen alle rotzooi naar binnen speelt die er in huis te vinden is, dan heb je dat halfuur bewegen meteen tenietgedaan, en krijg je daar de rekening óók later voor gepresenteerd.»

HUMO Ik heb eens een kijkje genomen op de Weight Watchers-site: wie de recepten voor een volledige dag wil volgen, is al gauw drie uur kwijt. Is dat ook niet vaak het probleem: dat mensen gewoon geen tijd hebben om gezond te koken?

De Greve «We zijn ons ervan bewust dat het niet evident is om elke dag uitgebreid te koken. Daarom hebben we onlangs de Foodbox gelanceerd: een box met gezonde ingrediënten, goed voor vier maaltijden – recepten incluis. Zo hoeven mensen niet meer te gaan winkelen. En wie toch zelf naar de supermarkt gaat, kan daar ook ons assortiment vinden, dat nu al zo’n honderd producten telt. Het voordeel daarvan is dat je niet meer hoeft te rekenen: er staat op de verpakking vermeld hoeveel punten een portie of een sneetje waard is.»

HUMO Eet u die producten zelf ook?

De Greve «Zeker, ik ben fan van de hespenworst (lacht).»

HUMO Bent u een fervente puntenteller?

De Greve «Ik werk ondertussen vijf jaar voor Weight Watchers: op den duur weet je vanzelf wat de gezonde keuzes zijn – het wordt een tweede natuur. Ik sta voor gezondheid, al m’n hele leven: ik zou bijvoorbeeld nooit voor de tabaksindustrie kunnen werken. En ik heb altijd graag gesport: tot voor kort was ik catcher bij de baseballploeg Gent Knights – dat heb ik 25 jaar gedaan.

»Vóór m’n job bij Weight Watchers was ik tien jaar lang fitnessinstructeur, en ik vond het fantastisch om mensen voor mijn ogen gezonder en fitter te zien worden. Nu nog krijg ik kippenvel wanneer iemand me zijn succesverhaal vertelt. Onlangs vertelde een man me dat hij 80 kilo was kwijtgeraakt – táchtig: zoveel weeg ik!»

undefined

null Beeld

HUMO De Wereldgezondheidsorganisatie liet vorig jaar weten dat België tegen 2030 procentueel gezien het grootste aantal vrouwen met overgewicht zal tellen. Uit uw Twitterfeed kan ik opmaken dat u hamert op preventie, en de rol van de overheid daarin.

De Greve (knikt) «Zie ik de overheid als boeman? Neen. Kan één organisatie het obesitasprobleem oplossen? Ook niet. Maar wetenschappelijk onderbouwde organisaties zouden de handen in elkaar kunnen slaan, en de overheid zou dan een kwaliteitscontrole kunnen uitvoeren. De ziekenfondsen moeten nog meer informeren en sensibiliseren, net zoals werkgevers en vakbonden hun werknemers in een gezondere richting moeten duwen. Verder ligt een grote verantwoordelijkheid bij de burger zelf: hij moet intrinsiek gemotiveerd zijn om af te vallen.

»In 2013 heeft Weight Watchers samen met Lieven Annemans, professor gezondheidseconomie aan de UGent, aangetoond dat, mocht elke Belg met overgewicht één BMI-punt – ongeveer 3 kilogram – vermageren, dat de overheid 200 miljoen euro per jaar zou opbrengen. Een gigantisch bedrag, voor een haalbaar doel. En dan hebben we het nog niet gehad over de eigen gezondheidswinst: de kans op diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en andere chronische ziekten vermindert aanzienlijk. Securex heeft een paar jaar geleden een studie uitgevoerd waaruit bleek dat een bedrijf met tweehonderd werknemers ieder jaar 1 miljoen euro kosten heeft door absenteïsme, meer specifiek ziekteverzuim wegens chronische ziekte. Ik wil niet veralgemenen, maar bij die chronische ziekten is obesitas wel een grote oorzaak.

»Onze noorderburen hebben het al begrepen: daar heeft de overheid alle steden en gemeenten opgedragen om per wijk te bekijken wat ze kunnen doen om preventief meer mensen te laten bewegen. Dus moet je gaan kijken naar organisaties die nationaal verspreid zijn en tegelijk lokaal toegankelijk zijn.»

HUMO Door de suikertaks van Maggie De Block betalen we 1 cent meer voor een blikje frisdrank, en 3 cent meer voor een liter. Nutteloos, volgens professor Annemans: de taks is pas efficiënt als die 10 tot 20 procent van de prijs bedraagt. Een platte belasting dus, volgens voedingsdeskundige Mullie. Waarom heft de overheid geen hogere taks?

De Greve «Ik treed professor Annemans volledig bij. Al is een suiker- en vettaks voor mij een negatieve motivator: je straft mensen.»

HUMO Staan er in de kantoren van Weight Watchers snoepautomaten?

De Greve «Neen. We hebben wel fruit, en we organiseren Weight Watchers-cursussen bij ons op kantoor, want ook wij zijn niet heilig. Of we gaan ’s avonds na het werk samen een rondje lopen. Dan sms je ’s morgens naar elkaar: ‘Loopgerief niet vergeten!’ Wat dan weer de teambuilding ten goede komt.»

HUMO U retweette enkele maanden geleden een artikel over een enquête van het Nederlandse programma ‘Brandpunt’, waaruit bleek dat 40 procent van de specialisten behandelingen bij patiënten met een ongezonde levensstijl wil kunnen weigeren. Terecht?

De Greve «We hebben zowel in België als in Nederland geregeld contact met artsen, en ik merk in die gesprekken dat er toch wat frustratie heerst. Een cardioloog vertelde me dat er mensen bij hem op de operatietafel liggen die, door hun ongezonde levensstijl, de dood in de ogen gekeken hebben. Ze worden erdoor gesleurd door de artsen, en een paar weken later komen ze op consultatie: ‘Ik kan weer roken: u helpt mij er de volgende keer toch weer bovenop!’ Die leggen dus echt hun leven in handen van de arts! Dat vind ik straf. Uiteraard zal de arts er de volgende keer weer alles aan doen om die mens erdoor te helpen, maar hij zal ook denken: ‘Hoe is het mogelijk?’ Er zijn huisartsen die patiënten naar ons doorverwijzen, omdat ze zelf geen tijd hebben om ze op te volgen. Aangezien wij onze cursisten wekelijks zien, kunnen we hen goed begeleiden.»

HUMO Tot slot een tip die ik van de Weight Watchers-site plukte: ‘Door je zwakheden te kennen, kun je de grootste verleidingen weerstaan.’ Is er iets waar u niet aan kunt weerstaan?

De Greve «Mijn zwakte is chocolade. Maak ik heb ermee leren omgaan: in plaats van een paar repen te eten en daarna over de grond te rollen van de buikpijn, geniet ik nu veel meer van één reep. Gelukkig beschik ik over genoeg zelfbeheersing: ik hoef nét geen omweg te maken om een chocolaterie te mijden (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234