null Beeld

Welig tierend okselhaar? Dokter De Zeulder is formeel: 'Knip! Scheer! Ruk! of pluk!'

Zal een gezonde bos okselhaar ons redden? Dat was de vraag die de voorbije dagen de actualiteit beheerste, nadat Murielle Scherre het in een moedige open brief opnam voor de helmbos onder de bovenarm. In plaats van zelf een antwoord op deze prangende vraag uit de duim te zuigen, wenden we ons tot iemand die daar wél iets zinnigs over kan zeggen.

HUMO Dokter, hoe moeten we omgaan met ons okselhaar?

Dr. Koen De Zeulder «Mag ik even poëtisch worden? Verborgen in het groen, aan de rand van een saaie verkaveling, staat een tehuis voor versleten discussies. Murielle Scherre is daar langs geweest, en ze heeft een kwestie gevonden die daar stilletjes in een hoekje zat weg te kwijnen: de okselhaarkwestie. Met de beste bedoelingen heeft de modeontwerpster het stokoude dispuut in een rolstoel geduwd, om het nog eens in het zonnetje te zetten. Een vriendelijk winterzonnetje hing boven het wandelpad, en de kale bomen geurden naar rabarber.»

HUMO Waarom geurden de bomen naar rabarber?

De Zeulder «Omdat ik in een poëtische bui ben. ‘Ach!’ riep ik verdrietig, ‘Roken alle oksels maar zo!’ Naar die rabarber, bedoel ik. En verbitterd keerde ik mij af van de wereld en zijn ononthaarde armholtes.

»Dat kan volstaan, je moet niet overdrijven met poëtische buien.»

HUMO U bent geen voorstander van behaarde oksels?

De Zeulder «Ik ben onlangs naar een feestje geweest waar een groepje prachtige vrouwen aanwezig was. Ondanks het barre winterweer droegen ze vrolijke mouwloze zomerjurkjes, waarin hun lieflijke vormen mij paradijselijke beloften toefluisterden. Ja, nu word ik weer poëtisch, maar het zal niet lang duren. Want toen werd er een nummer van Bazart gedraaid, en die wijven stormden gillend naar de dansvloer. Daar begonnen ze feestelijk te heupwiegen, helaas met de armen in de lucht. Wat ik zag deed mij aan een bezemhok denken: een zee van ragebollen, keerborstels en handvleugeltjes teisterde mijn netvlies. Het okselhaar reikte bij sommigen tot aan de ellebogen, en die dames leken daar nog trots op te zijn ook. Het was alsof die hele wereld, mijzelf inbegrepen, aan scherven viel. Was dit wansmakelijke tafereel een teken van wat zich daar, gelukkig nog verborgen, afspeelde op schaamhaarvlak? Ik vreesde het ergste, en ik vloog in de drank, want ik wou nog maar één ding: vergeten wat ik had gezien.»

HUMO Oei, de drank! Was u getraumatiseerd?

null Beeld

De Zeulder «Nee, ik was sowieso van plan om het die avond een beetje op een zuipen te zetten. Toen de song voorbij was, kwamen een paar van die vrouwen bij me staan, want ze hadden vernomen dat ik een dokter was, en de erotische aantrekkingskracht van dat beroep werkt als een vuurtoren op een nachtvlinder. Shit, nu doe ik het weer! Enfin, ik heb onomwonden gevraagd: ‘Ladies, dat okselhaar, waarom toch?’ Er kwam een uitleg die met paperclips en wasspelden aan elkaar hing: geleuter over onderdrukking en bevrijding, laten groeien wat groeit en nog wat domheden over gezondheid en het afvoeren van afvalstoffen.»

HUMO Het klonk wat warrig?

De Zeulder «Het sloeg nergens op. ‘Dames,’ zei ik, ‘dat okselhaar is even lelijk als smerig. Hebben jullie dan geen zelfrespect?’ ‘Nee, dat heb ik niet,’ antwoordde de mooiste van het gezelschap, ‘zeker niet op feestjes. Want zelfrespect vergroot de kans dat je na afloop alleen naar huis moet.’ Het verbaasde me dat een vrouw met okselhaar toch nog zo’n verstandige opmerking kon maken, er was dus nog hoop, en die sprak ik ook uit in een gloedvolle toespraak, die eindigde met: ‘Knip! Scheer! Ruk of pluk!’ Heel wervend, dus.

»‘Ik woon hier om de hoek, en ik heb een heel arsenaal schaartjes, trimmers en scheerspullen in huis!’ riep één van die schoonheden. Meteen stormden ze allen de deur uit.

»Een halfuur later keerden zij weder, fris als een bedauwd gazon in de maand april. Opnieuw werd er gedanst, weer gingen de armen in de lucht, maar deze keer waren het betoverende feeën, wiegende waterplanten in een hemelse rivier. Met drie machtige sprongen belandde ik in hun midden, en ik shakete de hele nacht, zoals God zelf tevreden zou shaken nadat Hij had beslist om het vrouwelijke okselhaar voorgoed uit de Schepping te weren.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234