Van links naar rechts: AirPods Max: 629 euro. Nura Nuraphone: vanaf 294 euro. Fresh ’n Rebel Misty­­ Mint (model Clam): 
vanaf 60 euro­­. Beeld
Van links naar rechts: AirPods Max: 629 euro. Nura Nuraphone: vanaf 294 euro. Fresh ’n Rebel Misty­­ Mint (model Clam): vanaf 60 euro­­.Beeld

koptelefoons

Welke koptelefoons zijn goed voor je oren?

De tijd dat draadloze oortjes hip waren is voorbij. Juist wie een koptelefoon met grote oorschelpen draagt, maakt goede sier.

Maaike Bos

Met z’n allen thuiswerken kan best gezellig zijn. Om je heen klinkt getik op de laptop en geschuifel met voeten. Tot de Zoom-meeting begint. Dan is voor de ander het werkgeluk voorbij.

Met een koptelefoon op bespaar je de ander die blikkerige stemmen van je collega’s. Klein nadeel: je collega’s én jijzelf zien je ermee. Wat zit m’n haar raar zo, wat zijn die doppen groot, denk je misschien.

Neem dan goede oortjes, kun je zeggen. Zo’n draadloze PI4-oortjes-koptelefoon van Bowers & Wilkins bijvoorbeeld staat als het ware op je schouders. Mooi geluid en niets wat aan je hoofd hangt. Maar er zit wel steeds iets in je oren en daar moet je tegen kunnen.

Een beetje aangenaam naar je selfiebeeld kijken

De laatste tijd worden de koptelefoons mét oorschelpen steeds mooier. Over de geluidstechniek buitelen de tech-websites al over elkaar heen, maar wat valt er in design te kiezen als je een beetje aangenaam naar je selfiebeeld wilt kijken?

Zelf koos ik een tijd geleden voor een hip rood exemplaartje van JBL en dacht slim te zijn met de kleine on-ear-variant. Met die bescheiden oorkapjes op het oor in plaats van groot over de oorschelp heen, leek het esthetisch een subtiele keuze. En op de fiets kon ik de auto’s nog horen, wel zo veilig. Mijn gadget leverde me tijdens de Zoom-meeting zowaar complimentjes op. Ik vertelde maar niet dat deze koptelefoon je kraakbeen platdrukt en na een lange vergadering gewoon pijn doet.

Tijd dus voor een stijlvol over-ear-exemplaar. Het merk Fresh ’n Rebel valt op. Model Clam is er in zes metallic kleuren waaronder petrol blue en ruby red: je zou iedereen met zo’n exemplaar nakijken. De buitenste oorkap loopt zacht glanzend over in de hoofdband en het hoogglans logo van krabscharen contrasteert er spannend mee. Je hebt ze vanaf zestig euro. In geluidstechniek en ruisonderdrukking een prima middenmoter.

Een zwoele nacht in de woestijn

In het top-geluidssegment zijn de mooie kleuren en ontwerpen schaars, gek genoeg. Goed geluid betekent vaak dof zwart of Sony-beigegrijs – de kleur van mijn opa’s regenjas. (Al is de Sony WH-1000XM-serie technisch top en strak vormgegeven.) De Bose Headphones 700 springt er uit met sexy vormgeving, van bijvoorbeeld de hoofdband die steeds smaller over de oorkappen heen loopt. Het diepe blauw van de kleurvariant Triple Midnight (288 euro) katapulteert je in gedachten meteen naar een zwoele nacht in de woestijn.

Sinds eind vorig jaar is er één koptelefoon die het ­zowat allemaal heeft. Een waterstrak design, geweldige prestaties in ruimtelijk geluid en omgevingsgeluidonderdrukking, van materialen als aluminium, roestvrij staal en traagschuim: de draadloze AirPods Max van ­Apple. Dat de batterij snel zou leeglopen in het bh-vormige hoesje lost de software-afdeling nog wel op; het is toch even sparen voor die 629 euro. Maar wij kijken naar het esthetische ontwerp en dat smelt voor je ogen.

Hoe die buitenschelpen even groot zijn als de binnenste, waardoor die in contrast dus niet lomp lijken. Hoe ze zijdezacht glanzen in mintgroen, zalmroze, staalblauw, en strak en warm tegelijk zijn. Hoe de hoofdband weer in hardere kleur contrasteert, en in ademend textielweefsel op je hoofd ligt in plaats van erop drukt met zo’n harde beugel. Het mooie is: de Apple-ontwerpers stellen vaak de nieuwe standaard. Veelbelovend voor toekomstig koptelefoon-ontwerp.

(Trouw)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234