Felle regen Beeld iStock
Felle regenBeeld iStock

Klimaatverandering

Wen er maar aan: naast bloedhete zomers, ook steeds vaker felle stortbuien

Grote kans dat het KMI eind deze week een eerste hittegolf van het jaar zal noteren. Maar die tropische temperaturen gaan steeds vaker gepaard met hevige warmteonweders, felle stortregens en dus wateroverlast. Naast de steeds heter wordende zomers, zullen we ook dat gewoon moeten worden, zegt weervrouw Sabine Hagedoren.

Marjolijn Vanslembrouck

Is het niet uitzonderlijk vroeg voor een hittegolf?

HAGEDOREN «Niet echt, vorig jaar hadden we de eerste van 23 tot 30 juni, dat is dus min of meer dezelfde periode. Daarna volgden er nog twee, eind juli en eind augustus. Tot 1990 hadden we één hittegolf om de vier jaar, daarna noteerden we er één om de twee jaar. We hebben er sindsdien steeds meer en dat zal ook in de toekomst het geval zijn.

»Wat deze week betreft: het zal net niet, of net wel zijn. Voor een hittegolf heb je vijf dagen meer dan 25 graden nodig, waarvan drie dagen boven de 30. Als het KMI woensdag, donderdag of vrijdag niet de voorspelde 30 graden, maar 29,9 noteert, dan mogen we dus niet officieel over een hittegolf praten. Maar het wordt sowieso erg zomers, tegen zaterdag zal het wellicht onweren.»

Klimaatwetenschappers waarschuwen dat die tropische temperaturen steeds vaker gepaard zullen gaan met warmteonweders en hevige stortregens. Is dat de nieuwe norm?

HAGEDOREN «Door de klimaatopwarming zullen we inderdaad steeds vaker dergelijke situaties hebben. Temperaturen stijgen en hoe warmer de lucht, hoe meer vocht de wolken kunnen opslaan voordat ze verzadigd raken. Hierdoor krijgt je dus steeds vaker heel veel regenval in een korte periode. Maar dat neemt niet weg dat er ook gewoon af en toe regenachtige dagen zullen zijn, met langere periodes van zachtere regenbuien.»

Sabine Hagedoren. Beeld VRT
Sabine Hagedoren.Beeld VRT

‘Regen is goud’, zei uw collega Frank Deboosere onlangs in De Morgen. Maar felle stortbuien zorgen ook voor overlast. De Antwerpse Kennedytunnel stond vorige week meteen onder water.

HAGEDOREN «In periodes van algemene droogte wordt de grond poederdroog en beenhard, zodat die het water niet kan opnemen. Bij betonnen straten is dat natuurlijk nog een groter probleem, daarin kan water sowieso niet sijpelen. Als het dan kort en heel fel regent, krijg je in het slechtste geval overstromingen, ofwel stroomt het regenwater via de riolering en de rivieren gewoon weg naar de zee. We zijn dus inderdaad veel beter af met lichte miezer, die langzaam in de bodem kan dringen.

»Die hevige regenbuien van afgelopen week zijn trouwens maar een druppel op een hete plaat. De grondwaterstand is op de meeste plekken nog steeds laag tot zeer laag en dat zal in de komende weken niet zomaar opgelost geraken. Vooral voor landbouwers is die toestand dramatisch. We kunnen alleen maar hopen op een nat najaar.»

Greenpeace vraagt de overheden om de klimaatnoodtoestand uit te roepen en dus meer ingrijpende maatregelen op lange termijn te nemen. Welke ingrepen zijn nodig?

HAGEDOREN «Vooral de buffercapaciteit moet vergroot worden, zodat het water van de felle regenbuien opgevangen en opgeslagen kan worden. Dat kan via verschillende opslagmethodes, zoals het aanleggen van bufferbekkens, of grote vijvers en moerassen. Ook de verharding moet afgebouwd worden, maar hoe dat moet, moet je aan de overheden zelf vragen. Ik ben maar de pianist.» (lacht)

»Wie thuis de ruimte heeft, kan een regenton plaatsen of een regenput laten ingraven. Ook een optie: een vijver in de tuin graven.»

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234