null Beeld

Werchterse bodem helemaal doorweekt. Dokter De zeulder kan er niet mee lachen!

Het heeft een hele maand geregend, en hoe! Meer dan eens vielen er twee of drie regenbuien tegelijk, een zeldzaam weerfenomeen dat zich vroeger enkel aan de voet van de Himalaya voordeed, tijdens het moessonseizoen. (Enkel aan de voet, hebt u ’m? Waren alle woordspelingen maar zo subtiel!) Ook Werchter werd zwaar geteisterd. Zal daar nog een stukje grond droog blijven voor de kampeerder? Is de festivalganger nog wel veilig? We vroegen het aan een hulpverlener.

'Op oude foto's zie je dat Werchter voor de Tweede Wereldoorlog uit paalwoningen bestond'

Dr. Koen De Zeulder «Zelfs als we vanaf vandaag een hittegolf zouden krijgen, en zo ziet het er niet naar uit, is het onverantwoord om dat festival te laten doorgaan. De Werchterse bodem is zodanig verzadigd dat het twee jaar zal duren eer de toestand weer normaal is.»

HUMO Is het in Werchter erger dan op andere plaatsen?

De Zeulder «In Werchter komen twee ogenschijnlijk onnozele rivieren samen: de Demer en de Dijle. De plek is oorspronkelijk een uitgestrekt moeras. Op oude foto’s zie je dat Werchter voor de Tweede Wereldoorlog uit paalwoningen bestond. De mensen leefden er van de reigervangst. Die beesten werden gepluimd verkocht als kip. Het langsnavelkieken was wereldberoemd. Marcel Proust heeft ooit vijftien bladzijden gewijd aan la poule à bec long die hij in 1894 heeft mogen opvreten. Het was een specialiteit die fortuinen opbracht. Met dat geld werd Werchter gedraineerd, en daarmee verdwenen de reigers. Werchter heeft het langsnavelkieken met de gouden eieren eigenhandig de sierlijke nek omgewrongen.»

HUMO Maar sindsdien staat Werchter droog.

De Zeulder «De bovenste meter of zo, ja. Behalve in uitzonderlijke weersomstandigheden, zoals nu. De bodem is nog net begaanbaar. Maar we weten allemaal hoe drijfzand kan ontstaan: door trillingen. Een voorbijrijdende vrachtwagen kan voldoende zijn om een boerin honderd meter verder te laten wegzinken in haar bietenveld. En muziek is precies dat: trillingen.»

HUMO Kan men het onheil voelen naderen?

De Zeulder «Nee. Het gebeurt in één seconde, en als er nog wat idioten synchroon met de basdrum staan mee te springen gaat het nog sneller. Je staat plots met z’n allen op een tomatenpureeachtige substantie van een paar honderd vierkante meter. Met wat geluk blijft het podium min of meer drijven, maar de muziekliefhebbers zakken meteen weg tot aan hun middenrif.»

HUMO Er zal dus niemand verdrinken?

De Zeulder «Nee, de mensen hoeven niet te panikeren: iedereen heeft een middenrif en zal derhalve niet kopje-onder gaan. Daar wil ik als medicus toch even op wijzen. Ik heb al bezorgde ouders over de vloer gehad die eisten dat hun kind in een ziekenhuis onder de scanner zou gaan. Omdat hun lieveling naar Werchter wil. Daar ga ik natuurlijk niet op in. Ik zwaai dan wat met iPad-informatie over borstkas en buikholte, en mompel iets over software en analyse door een ziekenhuis in Chicago. Drie dagen later krijgen ze een positieve uitslag, een gepeperde rekening én de voetnoot dat medische zorg in Amerika nu eenmaal duur is, zoals we allemaal weten.»

HUMO Hoe krijg je de weggezakte festivalgangers uit dat drijfzand?

De Zeulder «Dat hangt af van het weer. Als het regenachtig is, lukt dat alleen met helikopters: één voor één pluk je ze er voorzichtig uit. Bij ongenadige zonneschijn gaat het gemakkelijker: dan wordt de bodem een cementlaag. De slachtoffers kunnen dan met een drilboor en breekijzer worden bevrijd.»

HUMO Is het nog verantwoord om op die plek een festival te organiseren?

De Zeulder «Je kunt net zo goed een rockconcert organiseren op een gigantische ijsschots. Ook dat zal een tijdje goed gaan. Ik heb dus maar één boodschap voor Live Nation: neem jullie verantwoordelijkheid, geef Werchter terug aan de reigers!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234