Filip De Pooter Beeld DM
Filip De PooterBeeld DM

Coronacrisis

‘Werknemers die de komende ontslagrondes overleven, gaan echt niet vooral opgelucht zijn’

Door corona getroffen ondernemingen zoals Brussels Airlines kondigen ontslagen aan. Filip De Pooter van outplacementbureau LHH pleit ervoor werknemers die mogen blijven niet te vergeten.

Lieven Desmet

- Hoe groot is de impact van alles wat er nu gebeurt?

De Pooter «Het is niet mijn bedoeling een doembeeld te schetsen, maar leidinggevenden en hun organisaties moeten zich zo goed mogelijk voorbereiden. We weten nu al dat de impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid bijzonder groot zal zijn. In zwaar getroffen bedrijven zal mogelijk een hele generatie verdwijnen: niet door een collectieve sluiting, maar door een onzichtbaar virus waar niemand vat op heeft. Moeders en vaders met jaren dienst op de teller moeten vertrekken, zonen en dochters blijven met twijfels aan de slag. Collega's die lief en leed deelden, die met de tijd echte vrienden werden, staan plots op straat. Vandaag geeft al een op de vijf grote Belgische bedrijven aan dat ontslagen niet te vermijden zijn.«

- De crisis staat nog maar in de startblokken en niemand weet waar en wanneer we zullen landen. Hoe moeten bedrijven dat aanpakken?

De Pooter «Bij de ontslagrondes die nu onvermijdelijk in heel wat bedrijven zullen volgen, moeten bedrijfsleiders altijd eerlijk en transparant blijven communiceren met hun werknemers die aan boord blijven. Ook al zijn ze zelf onzeker en volgen er misschien nog ontslagrondes. Betrek de vakbonden, zeg zeker helder waar het op staat, maar zeg eerlijk: 'Dit is ongezien, ook voor mij is het op sommige punten nog koffiedik kijken en ik heb evenmin pasklare antwoorden of een sluitend vijfjarenplan. Maar ik weet wel dat we hier samen alles op alles gaan zetten om vooruit te geraken.' Overleg en samenwerking is de sleutel tot succes.»

- Voor wie ontslagen wordt, is het erg, maar ook voor de achterblijvers is het volgens u geen pretje?

De Pooter «Menselijke drama's komen op ons af. Dat geldt zeker voor wie zijn of haar werk verliest. Voor hen moeten we heel goed zorgen. Zonder daar afbreuk aan te doen, breek ik ook een lans om achterblijvers niet te vergeten bij het uittekenen van toekomstscenario's. Onterecht zullen heel wat leidinggevenden ervan uitgaan dat de achterblijvers vooral opgelucht zijn omdat ze hun job kunnen houden. Maar niets is minder waar.»

- U noemt dat het survivor syndrome. Wat bedoelt u daarmee?

De Pooter «We weten uit onderzoek dat de jobtevredenheid bij werknemers met gemiddeld 41 procent daalt na een ontslagronde. Eerst voelen ze opluchting. Oef, ik heb nog werk. Maar al snel begint het gemis van collega's en vrienden te knagen.

» De onzekerheid of ze zelf hun job kunnen behouden stijgt. Wat als er nog meer ontslagen nodig zijn? Al die spanningen zorgen ervoor dat de onderlinge concurrentie op de werkvloer toeneemt. Met als resultaat een lagere jobtevredenheid en een hogere workload. En op het eind van de dag een serieuze dip in de motivatie en minder inzet voor het werk.

» Daarom roep ik bedrijfsleiders op bij de voorbereiding van ontslagen te investeren in authentieke communicatie en ondersteuning voor wie in onzekere omstandigheden aan de slag blijft in zwaar getroffen bedrijven. Te veel communiceren is onmogelijk. Te weinig, dat wel. Leidinggevenden die weinig, onvolledig of niet transparant communiceren, wakkeren de onrust alleen maar aan.»

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234